Varför är personalen viktig, John Fransson? - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
30 januari 2019

Varför är personalen viktig, John Fransson?

Satsa på personal. Det är företagets viktigaste resurs!

John Fransson och Frentab har en tydlig idé om hur entreprenadbranschen ska bli mer attraktiv. Han framförde sina synpunkter på Stora Infradagen i Stockholm i förra veckan.

Varför ska man satsa på personalen? – Nöjd och kompetent personal skapar långsiktigt nöjda kunder och det ger resultat över tid. Vår affärsidé är inte krångligare än så och vi är helt övertygade om att detta är källan till framgång.

Hur arbetar ni mer konkret? – Vi ser alla som lika. Våra anställda ska ha en bra lön och de har tillgång till fri massage en gång i månaden. Vi har fria innebandy- och badmintontider som det bara är att anmäla sig till. På vintern åker vi skoter tillsammans, i år är vi ett 40-tal som drar norröver. Om det går bra för företaget så åker vi en gång om året på en teambuilding och konferensresa. Då stänger vi verksamheten några dagar. Vi har varit i Milano, Split och Reykjavik och nu ska vi till Dubai. Vi är 80 anställda och i princip alla följer med.

Vad gör ni mer? – Vi har sedan några år ett individuellt ledarskapsprogram för blivande chefer med personalansvar där vi verkligen jobbar med våra ledord: ”Respekt, Affärsmässiga och Nytänkande”. Vi vill skapa ett utvecklande ledarskap.

Berätta om er app.? -Vi har ingen årlig personalenkät utan en app. i telefonen som kallas &Frankly där vi hela tiden ställer frågor. Till exempel hur folk mår eller om de är stressade. Där får vi också fram långsiktiga trender.

Påverkar er satsning personalomsättningen? – Vi kallar det personalförlust när någon som vi vill behålla slutar. Om man undantar pensionsavgångar och liknande så har väldigt få slutat genom åren. Vi är noggranna när någon slutar och undersöker vad som har hänt och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Personalsatsningarna måste kosta en del. Kan det löna sig? – Vi är helt övertygade om att det är detta som är vår lönsamhet. Det personliga mötet blir än viktigare för företag som oss som inte bara hyr ut en maskin utan säljer en väg eller bostadsområde. Beställarna värdesätter vem som utför det och att det blir bra. Vi ser det som ett sätt att sticka ut och vara annorlunda.

Vad är ditt råd till branschen? – Jag tror man ska satsa mer på personalen. Det är de som levererar och skapar vår lönsamhet.


Faktaruta om Frentab: Företaget startade på 80-talet av Johns pappa Thomas. I dag ägs och drivs det av barnen. Företaget har ett 80-anställda och är verksamma mest i östra och södra Stockholm. Företaget satsar mycket på eget i form av egen personal, egna maskiner, egna bodar etc. Företaget omsätter 350-400 miljoner. Företaget arbetar med mark- och anläggningsentreprenader, återvinning och fastighetsutveckling.

30 januari 2019

Varför fick du priset, Robin?

Robin Wallenius fick på Stora Infradagen ta emot Infrastipendiet på 30 000 kronor. Han fick det som ”Branschens snille” och i motiveringen stod bland annat: ”Robin Wallenius håller på [...]

Läs mer ›
30 januari 2019

7 saker du inte visste förra veckan

  1. NCC bygger spelkontor i Malmö2. NCC bygger spårvagnsdepå i Lun3. Fortsatt bra maskinförsäljning4. Rekord för bostadsbyggandet i Göteborg5. Ministern slår tillbaka – efter [...]

Läs mer ›
21 december 2018

God Jul & Gott Nytt År

hälsar Entreprenad Live-teamet alla utställare, besökare och partners till vår mässa. Vi hade en fantastisk mässa i år i Göteborg och vi arbetar stenhårt för att Entreprenad Live 2019 [...]

Läs mer ›
31 oktober 2018

Maskinfesten tillbaka till Ring Knutstorp

Det är många månader kvar och maskinerna har knappt svalnat sedan Entreprenad Live genomfördes i Göteborg i september. Man kan få för sig att det skulle vara lugnt nu, men det är det [...]

Läs mer ›
31 oktober 2018

7 saker du inte visste förra veckan

Cat får snart en ny logotyp Byggindustrin använder upp världens sandreserver Schaeff blir Yanmar i Sverige 40 000 stora bandschaktare Japaner får stororder från Boliden Regler stoppar [...]

Läs mer ›
16 september 2018

Bildsvep från mässan 2018

Bildsvep från mässan:

Läs mer ›
9 september 2018

TACK

Tack för en fantastisk mässa i Göteborg. Ny välfungerande mässarena och 10.472 besökare som träffade över 200 utställare och provade, klämde och kände på maskiner och utrustning. [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp