Trellegräv – river för att ge plats åt allt det nya - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
4 mars 2015

Trellegräv – river för att ge plats åt allt det nya

Trelle_grav_II_MGL0696

Stefan och Jonas Jönsson driver familjeföretaget Trellegräv

Om det ser tomt ut på de platser där Scan i Kävlinge eller Cementa i Limhamn en gång låg, då är det bra, då har Trellegräv gjort ett gott jobb! Det är inte många av de större rivningarna i Sydsverige som Trellegräv inte varit inblandade i.
– Vi är störst i södra Sverige på rivning och spontning, berättar Jonas Jönsson, vd, som tillsammans med sin bror Stefan driver familjeföretaget i Trelleborg.

Pappan startade företaget men gick i pension för ett tiotal år sedan och lämnade över till sönerna.

Från början var företaget ett mer allmänt entreprenadföretag men kom snart in på rivningar och det är en verksamhet Trellegräv har hållit fast vi.
– Vi är ett 40-tal anställda och har ett 30-tal maskiner, berättar han.

Egentligen tycker han att företaget har rätt storlek för den verksamhet man håller på med. Men när jobben är många och det är svårt att hinna med blir det lätt att man expanderar.
– Ja, det blir väl ofta en gubbe till och en ny maskin om året, säger han.

Man kan inbilla sig att rivningsverksamhet är oberoende av konjunkturen och rullar på hur tiderna än är. Men så är det inte.
– Nej, vi är beroende av byggkonjunkturen. Ska det byggas måste det ofta rivas först och det är då vi kommer in. Ofta tidigt i en konjunkturcykel.
– Jag tycker det är en ganska ”normal konjunktur” just nu. Men vi har klarat oss bra genom åren och egentligen aldrig själva behövt säga upp någon av konjunkturskäl.

Rivning har kommit en lång väg från den tid då mycket plockades ner för hand eller med svängande kanonkula.
– I dag sker rivningar oftast med en grävmaskin och med en upp till trettio meter lång arm. Olika redskap fästa i toppen, ofta en betonghammare eller sax.

Massorna som rivs ner tas tillvara på olika sätt. Det mesta av sorteringen sker med maskin men ibland också för hand.
– Det mesta återvinns, bara tio procent går till vanlig deponering.

Rivningar är farliga arbetsplatser och miljö-och säkerhetstänkandet är viktigt.
– Men det är också en ekonomisk fråga. Det är bättre ekonomi att sortera rivningsmassorna än att deponera dem, säger Jonas Jönsson.

Säkerhetstänkandet är kanske också en av faktorerna till att Trellegräv klarat sig bra i konkurrens med utländska företag som försökt ta sig in på marknaden.
– Säkerheten är viktig och det är avgörande att man respekterar och förstår säkerhetsbestämmelserna, säger han.

Men rivningar är bara ett av benen som företaget står på. En annan viktig del är spontning. Spontning innebär att man vibrerar ner en stålvägg, t.ex. i hamnar eller när man grävt ut en grund. Spontarna ska hindra de omgivande väggarna att rasa ner i det utgrävda hålet. Hamnbyggen är ett viktigt område för spontning.
– Är det inte djupare vatten än 1,5 meter i hamnarna så kan vi köra ut med våra grävmaskiner, annars får vi använda oss av pråmar eller liknande.

Pålning är ytterligare ett ben och Trellegräv har byggt en rad välkända bryggor runt om Skåne – i Trelleborg, Gislöv, Smyge, Bjärred – för att bara nämna några.
Jonas Jönsson tycker det är bra att det nu blir lokala mässor.
– Det är trevligt med mässor i Skåne. Men det får bara inte bli för ofta, kanske högst vartannat år, säger han.

4 mars 2015

Ungt företag växer i speciella nischer

Trots att det är ett ungt företag så har Rondellen Maskin i Kinna redan hunnit etablera sig som ett stort företag, inte minst inom sina speciella nischer. I maj ställer Rondellen Maskin ut [...]

Läs mer ›
4 mars 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Överprövning skyndas på 2. Tyngre last på bilen 3. Uppåt för maskinförsäljningen 4. Indexator blir Rototilt 5. Satte snöplog på hjulgrävaren 6. Spanskt-italienskt konsortium fick [...]

Läs mer ›
25 februari 2015

Festligt, intressant och fullsatt.

Det tror Maskinentreprenörerna det ska bli när man den 7-9 maj bjuder in till kongress och Framtidsmöte i Malmö nya kongresscenter och på Ring Knutstorp i samband med Entreprenad [...]

Läs mer ›
25 februari 2015

Påbyggnad för hela landet görs i unik gammal gruvmiljö

Från utsidan ser det lite ut som Villa Villekulla där det ligger i kanten av en liten by på skånska landsbygden. Men inuti döljer sig ett hypermodernt företag som förser hela landet med [...]

Läs mer ›
25 februari 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Europeiska maskintillverkare tror på uppgång 2. Polisen får klampa lastbilar 3. Fehmarn-bor ogillar Fehmarn-bro 4. Ny chef ska stoppa fusk i åkeribranschen 5. Apple bygger datacenter i [...]

Läs mer ›
18 februari 2015

Söderberg & Haak laddar för 3 år med Entreprenad Live

Söderberg & Haak med JCB ställer ut på Entreprenad Lives mässor på Ring Knutstorp i maj 2015, i Göteborg 2016 och i Stockholm 2017. – Det kändes bra när vi hade bestämt oss, [...]

Läs mer ›
18 februari 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Västsvenska paket håller budget 2. Första prislappen på Tallinntunneln 3. Fler entreprenadmaskiner stjäls 4. Svevia förbättrar resultatet 5. Lastbilsjätte går i tidig pension 6. [...]

Läs mer ›
Utställare Göteborg 2021