Tio megaprojekt i Sydsverige – alla får stor betydelse för entreprenörer - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
14 juni 2017

Tio megaprojekt i Sydsverige – alla får stor betydelse för entreprenörer

Det byggs så det knakar i södra Sverige. Hundratals nya projekt för många miljarder. Stora infrastrukturprojekt och offentliga investeringar. Men det som främst slår Entreprenad Live när vi ringer runt till planchefer och stadsarkitekter runt om i Sydsverige är de många nya bostadsområdena som byggs.

Entreprenad Live har listat 10 av de allra största projekten, som alla kommer att ha stor betydelse för Sydsveriges entreprenörer i många år framöver.

1. Järnvägen Arlöv-Flackarp
Uppgraderingen av järnvägen mellan Malmö och Lund till fyra spår är den största enskilda infrastruktursatsningen i södra Sverige. I dagarna blev det klart att NCC tillsammans med spanska Obrascon Huarte Lain har tagit hem den första delen av kontraktet. Totalt beräknas ombyggnaden kosta fem miljarder och stå klart 2023.

2. Spårvagnen i Lund
Arbetet med spårvagnen i Lund är nu i full gång (se separat artikel). Ordersumman är på knappt 800 miljoner kronor och spårvagnen ska kunna tas i drift 2019. Skanska är huvudentreprenör.

3. Nytt bostadsområde i Borstahusen Landskrona
Arbetet är i full gång med 1100 nya lägenheter i Borstahusen norr om Landskrona. De första hyresgästerna flyttade in i våras. Området utvecklas bl.a. av Midroc, Emrahus, Veidekke, HSB och Derome. Staden släpper också ett antal friliggande tomter.

4. Ny hotell- och kongressanläggning Helsingborg
Arbetet pågår för fullt med Midrocs nya hotell- och kongressanläggning i Helsingborg. Hela anläggningen beräknas kosta en och en halv miljard kronor och stå klart 2019-2020.

5. Pottholmen Karlskrona
Arbetet har precis dragit igång för utvecklingen av Pottholmen vid infarten till Karlskrona centrum. Det är ett projekt värt 1,5 miljarder kronor och innefattar bl.a. World Trade Center, 450 bostäder och ett nytt resecentrum.

6. C 4-shoping och Hammar
Öster om Kristianstad byggs ett nytt stort shoppingcenter som ska ge plats till 100 nya butiker. Området ligger i direkt anslutning till E 22 och ska enligt planerna tjäna ett upptagningsområde på över 300 000 personer. Första butiken förväntas öppna i höst. I anslutning till shoppingcentret anläggs en ny stadsdel, Hammar, med 450 bostäder.

7. Bostäder för miljarder i Malmö
I Malmö pågår en så stor mängd nya kontors- och bostadsprojekt att det är svårt att framhålla ett projekt framför ett annat. Många miljarder investeras. Här är några av de största: Kvarteret Citadellsvägen, Norra Sorgenfri, Västra hamnen, Limhamns Sjöstad, Bunkeflostrand, Kirseberg.

8. The Point
I dagarna togs första spadtaget för The Point i Hyllie i Malmö. Det blir med sina 110 meter och 29 våningar Sveriges femte högsta hus. Byggnaden är främst tänkt som ett kontorshus. Utvecklingen sköts av Annehem och upphandlingen av entreprenaden ombesörjs av PEAB.

9. Nytt reningsverk Sjölunda i Malmö
Arbetet med nya inloppskanaler för det nya reningsverket i Malmö pågår för fullt. Ordersumman är på 200 miljoner kronor och anläggningen beräknas stå klart 2018/2019.

10. Höghastighetståget
Detta projekt ligger visserligen långt fram i tiden – först om tio år beräknas själv anläggningsarbetet komma igång. Men redan nu är diskussionen igång, bl.a. om var den nya stationen i Lund ska ligga. Ska den placeras i centrala staden eller utanför. Projektet kommer att bli det ojämförligast största för många år framöver. Totalt för hela landet beräknas projektet till 320 miljarder kronor.

14 juni 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Turkar, norrmän och italienare bygger Haga 2. Grävmaskiner får agera minröjare 3. 1 300 pålar ska ner i marken 4. NCC och spanska OHL bygger Lunda-järnväg 5. Drogpåverkad stal [...]

Läs mer ›
7 juni 2017

När Sydsverige satsar krävs mer sten och makadam

Omfattande samhällssatsningar gör att Sydsten i Dalby ser positivt på utvecklingen framöver. – Det är väldigt stora infrastrukturprojekt i Sydsverige de kommande åren där vi hoppas [...]

Läs mer ›
7 juni 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Skanska bygger för halv miljard i Malmö 2. Volvos sista väghyvel 3. Skrot-Kalle tackar för sig 4. John Deere köper Wirtgen Group 5. Fler ska få böta för Cabotage 6. Tumult mellan [...]

Läs mer ›
31 maj 2017

Premiär för hybridgrävaren när Malmö bygger nytt reningsverk

På Sjölunda i Malmö arbetar sig en Komatsu hybridgrävare HB 365 LC-3 ner genom marklagret för att i sinom tid ge plats för stadens nya reningsverk. – Vi är hittills mycket nöjda [...]

Läs mer ›
31 maj 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Omfattande hamnsanering i Oskarshamn 2. Nu byggs Öresundsregionens högsta kontor 3. Razzior mot byggarbetsplatser 4. Dyra GPS-anläggningar stjäls ur grävmaskiner 5. Volvo presenterar [...]

Läs mer ›
17 maj 2017

Lovande utbildning av syrier till maskinförare i Höör

På Yrkesakademin i Höör utbildas sedan i höstas knappt 30 elever från Syrien till Anläggnings-Maskinförare. – På måndag börjar en av våra elever en anställning i Klippan, det [...]

Läs mer ›
17 maj 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Sandvik tia bland världens maskintillverkare 2. Dagsböter för dödsolycka med hjullastare 3. Säffle vann lagpris i skol-SM 4. Polsk polis får undersöka skånsk grävmaskin 5. Delvator [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp