Swerock möter framtiden med nya grönare produkter - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
Viktor Sundberg
Viktor Sundberg
31 augusti 2022

Swerock möter framtiden med nya grönare produkter

– De sista två åren har det vänt. Nu frågar de flesta efter alternativ som minskar klimatpåverkan.
Det säger Viktor Sundberg, avdelningschef för fabriksbetong på Swerock.
– Det är helt enkelt så att marknaden efterfrågar alternativ, dagens hyresgäster vill hellre flytta in i nya hus med en grön profil än i hus byggda av traditionell betong.

Om några veckor ställer Swerock ut på Entreprenad Live och kommer att visa upp hela sitt breda miljötänk och sina nya produkter.

Swerock är en del av Peab-koncernen och förser bygg- och anläggningsbranschen med material och tjänster. Företaget tillhandahåller sten och grus, de tar hand om ballast och förser branschen med betong. Men Swerock tillhandahåller också tjänster inom transport, återvinning och sanering.

– All vår verksamhet de senaste åren har präglats av ett hållbarhetstänk, säger Viktor Sundberg.

ECO-Betong
ECO-Betong är en av Swerocks nylanseringar.
– Betong har ju tidigare inte stått så högt upp på miljöagendan men nu har vi ersatt det tidigare bindemedlet i betong med Merit, en slaggprodukt från järnframställningen. På det sättet har vi minskat CO2-avtrycket med 50 procent.

Betong har ju varit sinnebilden för något som är starkt, solitt och är evigt bestående.

ECO-Betong är utsatt för samma tuffa hållbarhetstester som traditionell betong och den har ofta visat sig vara minst lika hållbar. Ibland har ECO-Betong till och med bättre egenskaper; den kan till exempel vara tätare och ha en ljusare finish.

Eco-ballast
En av de viktigaste uppgifterna för Swerocks anläggningar är att ta emot ballast, restprodukter som blir över vid rivningar eller ombyggnader.
– Vi har nu lanserat ECO-Ballast. Vi erbjuder en rad olika produkter som erbjuder samma höga kvalitet som jungfruliga produkter men med minst 50 procent inblandning av återvunnet material.

Tjänster
Olika typer av tjänster är också en viktig verksamhet för Swerock och man har i många år bistått branschen med maskiner och transporter.
– Vi kommer att på mässan bland annat visa upp en unik hybridelpump för betongpumpning, säger Viktor Sundberg.
– Vi har också nyligen införskaffat fyra helt nya eldrivna betongbilar som har visat sig fungera jättebra. Det är framtiden som gör entré.

Personal
– Entreprenad Live är också ett viktigt tillfälle för oss att visa upp oss för våra framtida medarbetare.  Vi vill visa att vi är ett företag i framkant och en bra arbetsgivare, säger Viktor Sundberg.


Fotnot:
Swerock är en del av Peab-koncernen och finns i hela Norden. Peab har 16 000 anställda och Swerock knappt 1 000. Swerock har många lokala anläggningar bland annat runt om i Skåne.


Swerock träffar ni i monter 920

31 augusti 2022

Christina hjälper entreprenören lämna in ett korrekt anbud

– Kom in till mig på mässan så ska jag se hur jag kan hjälpa till! Ingen fråga är för konstig eller för liten. Christina Lundmark har lång erfarenhet av offentliga upphandlingar. [...]

Läs mer ›
31 augusti 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Nästan tio meter längre lastbilar2. Broddson kan bli årets exportsuccé3. Grävmaskinist fann ben från urtidsdjur4. Ladda elbilen i lyktstolpen5. Grävmaskinen hackarnas nästa offer6. [...]

Läs mer ›
24 augusti 2022

Nu görs det affärer med eldrivna teleskoplastare

– När jag bara for några år sedan för kunder visade vår helelektriska teleskoplastare så var många intresserade men få ville vara först med att testa, säger Per Lindborg grundare [...]

Läs mer ›
24 augusti 2022

Nordnorskt företag vill förenkla grundundersökningar

Hon vill göra skillnad.När norska Frida Vonstad var klar med sin doktorsavhandling i London inom geologi fick hon erbjudande om jobb på NASA, den amerikanska rymdstyrelsen.Hon tacka nej, hon [...]

Läs mer ›
24 augusti 2022

Det finns risker med bylsiga kläder!

Det är en kvittrande glad Amanda Lagerstrand Borg som berättar att hon kört lastbil i 5 år och att hon älskar det hon gör. Jag var ofta med pappa i hans lastbil och även min [...]

Läs mer ›
24 augusti 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Ersättningsbroar på plats2. Maskinförares klipp har setts av 7,2 miljoner3. Största laddstationen byggs i Göteborg4. Dyr diesel flyttar schakter till båt5. Fossilfri dumper nu i Södra [...]

Läs mer ›
17 augusti 2022

Peab Asfalt tar täten för klimatsmart vägbeläggning

Peab Asfalt var pionjärer inom sin bransch när företaget 2015 introducerade ECO-Asfalt, ett klimatsmart alternativ.– Flera har följt efter och i dag har det blivit en [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp