Swecon tillbaka på Entreprenad Live - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
Swecon i Staffanstorp. Frv Pär Eldonson, säljare, Magnus Lindahl, platschef, Thomas Svärd, säljare, Johan Ottosson, försäljningschef och Per Larsson, utrustningschef
Swecon i Staffanstorp. Frv Pär Eldonson, säljare, Magnus Lindahl, platschef, Thomas Svärd, säljare, Johan Ottosson, försäljningschef och Per Larsson, utrustningschef
18 maj 2022

Swecon tillbaka på Entreprenad Live

– Det är bra eftermarknad som säljer nästa Volvomaskin

Swecon i Staffanstorp är den största Sweconanläggningen i Sverige och i höst ställer företaget ut på Entreprenad Live.
– Det har inte varit lätt att träffas under pandemin så det finns ett uppdämt behov från både utställare och besökare. Våra kunder tycker om att gå på mässor, säger säljaren Pär Eldonson.
– Vi hoppas bland annat kunna ställa ut vår nya 14-tons hjulgrävare EWR130E med steg 5 motor.

Entreprenad Live tas vid intervjun emot av Pär Eldonson, säljare, Magnus Lindahl, platschef, Thomas Svärd, säljare, Johan Ottosson, försäljningschef och utrustningschef Per Larsson.

Platschefen Magnus Lindahl har 30 år i företaget och har fått vara med om en snabb och positiv utveckling.
– Vi har väl i runda tal fördubblat omsättningen och antalet anställda de senaste sex-sju åren, säger han.

Inte minst digitaliseringen har helt förändrat verksamheten.
– Till en början delade hela företaget på en enda bärbar dator, i dag är det första och viktigaste arbetsredskapet vi redan dag ett kvitterar ut till varje ny medarbetare.

I Staffanstorp finns både för- och eftermarknad och även Swecons begagnat avdelning sitter på anläggningen.

Sextio anställda arbetar i Staffanstorp varav hälften som servicetekniker.
– Swecon får ofta höra att vi har Sveriges bästa eftermarknad och det är en verksamhet som vi är stolta över.

Staffanstorpsanläggningen har 18 mobila enheter som snabbt kan ta sig ut till kunderna om något krånglar.
– Vi brukar säga att säljarna säljer den första maskinen. Men det är en väl fungerande eftermarknad som gör att kunderna kommer tillbaka så att även nästa maskin blir en Volvo. Våra kunder är ofta mycket varumärkestrogna, säger Magnus Lindahl.
– Mycket handlar om att minimera driftsstoppen. Våra servicepaket och vårt digitala övervakningssystem gör att vi ofta kan ligga före kunden och se till att maskinen inte står still.

I Staffanstorp säljer man grävmaskiner, dumprar, hjullastare, vältar och asfaltläggare.

Varje år säljs 1 600 Volvo entreprenadmaskiner i Sverige. Tio procent eller 160 av dessa maskiner säljs och drygt 200 st utrustas i Staffanstorp.
– I stort sett en maskin om dagen lämnar Staffanstorpsanläggningen, utrustad eller servad, säger utrustningschef Per Larsson.

Han får som alla andra i branschen kämpa för att hitta personal och tekniker.
– Det är en utmaning. Men Volvo har ett gott rykte och vi har en fast kärna som varit i företaget i många år, vilket kanske gör det lite lättare för oss.
Tomas Svärd är en av två Skånesäljare och han är oftast med kunden från första kontakt tills maskinen är levererad.
– Innan en affär blir av har ju kunden oftast en maskin ute på prov. Då följer en av våra specialutbildade demonstratörer med för att visa hur maskinen fungerar, en verksamhet som vi är ensamma om i Sverige, säger Thomas Svärd.

En såld maskin som lämnar Staffanstorp är alltid specialutrustad enligt kundens önskemål.
– Normaltiden för leverans är sex månader. Men vi lider som alla andra i branschen av materialbrist och förseningar så leveranstiderna kan bli betydligt längre. Då blir det ännu viktigare att ha en bra dialog med kunderna så att de beställer och förnyar sin maskinpark i tid, säger Thomas Svärd.

Utvecklingen inom entreprenadmaskiner går snabbt mot el. Intresset är stort men än så länge har utvecklingen främst slagit igenom på de mindre maskinerna.

Många av entreprenadföretagens beställare (kommuner, myndigheter mm) kräver eldrift i samband med upphandlingar.
– Elutvecklingen har fått stort genomslag på maskiner som går både ute och inne, till exempel en hjullastare som går in och ut ur en ladugård eller en fabrik, säger Thomas Svärd.

Pär Elodson, hans kollega som Skånesäljare fyller i:
– Men det är inte så lätt att gå över till el mitt ute i skogen. Grävmaskinen är ju ofta den första som anländer till ett nybygge, långt innan någon el är framdragen. Då är fortfarande diesel huvudalternativet och dessutom kan alla Volvos maskiner gå på HVO.

Flera av Volvos elmodeller kommer att ställas ut på Entreprenad Live.

Förutom den tidigare nämnda 14 tons hjulgrävaren EWR130E så kommer Swecon visa upp den nya bandgrävaren EC250 E.
– Vi kommer också att visa upp Volvos egna grävsystem Digassist, säger Pär Eldonson.
– Mässor är ett bra tillfälle att se våra nyheter, De är viktiga för båda parter, både för kunderna och för oss utställare.

18 maj 2022

Full fart på motorvägsbygge efter Barslunds konkurs

Nu schacktas och grävs det åter på E:4 utanför Ljungby och ett sorgligt kapitel i svensk infrastrukturhistoria är på väg att få sin lösning.– Vi drog i gång för 14 dagar sedan [...]

Läs mer ›
18 maj 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Provkörning med kilometerlångt tåg2. Tvärnit för Caterpillar i Kina3. Kranförare räddade livet på femtio4. Swerock stärker grön profil med elpumpar5. Fabian Mårtensson är Sveriges [...]

Läs mer ›
4 maj 2022

Nytt förvärv och fin utmärkelse för Maskinia

Maskinia har haft en hektisk och framgångsrik vår. Dels har man blivit utsedd till Dealer of the Year i konkurrens med alla Doosanhandlare i Europa, dels har man förvärvat Sebro Maskin i [...]

Läs mer ›
4 maj 2022

Mångmiljardindustri i Malmö hamn ska ge jobb åt 6 000

Malmö kom i förra veckan ett steg närmare en ny jätteindustri ute i Norra hamnen. Då beslöt tekniska nämnden att reservera mark i hamnområdet för det svenska företaget TEXEL Energy [...]

Läs mer ›
4 maj 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Rivningsarbetare springer för livet2. 70 danska familjer bygger kollektivby i Skåne3. Chaufförerna blir bestulna medan de sover4. Fler vill lägga Peabs gröna asfalt5. Många mår dåligt [...]

Läs mer ›
20 april 2022

Akvedukt kan bli nya bron i Malmö

Malmö planerar en ny broförbindelse mellan Mellersta Hamnen och Västra hamnen.Om det nu ens blir en traditionell bro. Ett av förslagen är en akvedukt där båtarna seglar ovanpå trafiken. [...]

Läs mer ›
20 april 2022

Anrikt hydraulföretag satsar nytt och mobilt

AMAB Hydraul är ett av marknadens ledande företag inom slangar, kopplingar och hydraulik. På senare år har företaget tagit nya steg i sin utveckling och bland annat satsar AMAB på Mobil [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp