Swecon är tillbaka på Entreprenad Live - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
4 mars 2020

Swecon är tillbaka på Entreprenad Live

Swecon är tillbaka och ställer ut i höst på Entreprenad Live.

– Entreprenad Live har växt och ökat i betydelse. Det ska bli roligt och spännande att vara med i Göteborg, säger Patrik Jismark, försäljningschef för region Syd med säte i Jönköping.

Patrik Jismark

– Inte minst eftersom Swecon satsar mycket i Göteborgsregionen med nya lokaler i Mölndal och fler anställda.

Entreprenad Live träffar honom, platschefen Marie Norberg, servicechefen Anders Widegren och säljaren Peter Boestad på Swecons anläggning söder om Jönköping en dag när vintern tillfälligt kommit tillbaka och vinden viner kring husknuten.

Swecon är dominanten på den svenska entreprenadmarknaden med en marknadsandel på 50 procent. Sedan 1999 är Lantmännenägda Swecon ensam generalagent för Volvo Construction Equipment i Sverige.

– Swecon har växt kraftigt de senaste åren och i fjol sålde vi rekordmånga 1 675 maskiner vilket ledde till vårt bästa resultat någonsin, säger Patrik Jismark.

Marie Norberg

Anläggningen i Jönköping är en av Volvos tre utrustningsverkstäder i Sverige. De andra två är Eskilstuna och Staffanstorp.

– Här i Jönköping utrustade och levererade vi 183 maskiner i fjol eller en maskin varannan dag, berättar servicechefen Anders Widegren

– Vi utrustar maskinerna komplett så att när kunden väl kommer och hämtar maskinen på Swecons övriga försäljningsställen och anläggningar runt om i landet så ska de vara färdiga och klara.

– Mycket av service och underhåll sker ju i dag ute hos kund och vi har 240 servicebilar som rullar i hela landet, säger Anders Widegren.

En av flaskhalsarna är bristen på servicetekniker. Men Swecon i Jönköping arbetar genomtänkt för att möta behovet.

Anders Widegren

– Vi jobbar medvetet mot skolorna och framför allt mot den fordonstekniska linjen på gymnasiet, säger platschefen Marie Norberg.

– Det börjar kanske med praktik, sen sommarvikariat och till sist fast anställning. Det är inte alla som kommer in den vägen och vi skulle gärna anställt fler – men det är det mest effektiva sättet, säger hon.

Digitaliseringen är en av de utmaningar som Volvo och Swecon står inför och i fjol lanserades mySwecon, en digital hjälpreda för Volvoägaren där han eller hon kan boka service, hålla koll på maskinens timmar, köpa reservdelar och mycket annat.

– Vi har redan 750 kunder som anslutit sig, en början som vi är nöjda med, säger Marie platschefen Norberg.

Peter Boestad

Den största utmaningen för framtiden är bränslet. Alla vill bort från fossila bränslen men det är inte helt lätt att få till det för tunga grävmaskiner.

– Utvecklingen går snabbt framåt. Volvo har lanserat eldrivna kompaktgrävare på 2,5 ton och kompakthjullastare på 5 ton som redan finns ute hos kunder utomlands, berättar säljaren Peter Boestad.

– De här batteridrivna maskinerna kommer snart att finnas tillgängliga också för svenska köpare, säger han.

4 mars 2020

Ubåtsofficeren som ska leda ME in i framtiden

Grattis Anders Robertsson, ny VD för Maskinentreprenörerna ME, har du hunnit bli varm i kläderna? – Tack, jag har varit med inom organisationen ett bra tag men det finns också mycket [...]

Läs mer ›
4 mars 2020

Swecon har fokus på grävare och digitalt

– Vi kommer att ha fokus på våra grävmaskiner och på våra digitala stödfunktioner, säger säljaren Peter Boestad på Swecon inför mässan på Säve flygplats i september. – [...]

Läs mer ›
4 mars 2020

7 saker du inte visste förra veckan

1. Wunderbaum som luktar läder2. Virus stoppar mässa3. HVO förstahandsval i Eskilstuna4. Mindre koldioxidutsläpp på vägarna5. Så ska Västlänken Station Haga se ut6. 750 000 JCB ska [...]

Läs mer ›
18 februari 2020

The Spirit Of Entreprenad Live

Entreprenad Live 2020 ökar värdet för utställare och besökare. -Erbjuder över 30.000 kvm gräv-område och 4,4 km provkörningsområde Digitaliseringen har förändrat köpprocessen inom [...]

Läs mer ›
6 februari 2020

Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige

”Troligt att vi inom några år har en ME-skola också i Göteborgsområdet” ME-skolan utbildar i dag 400 elever på nio olika orter till blivande maskinförare. Men skulle gärna sett att [...]

Läs mer ›
6 februari 2020

Tusende annonsen firas med Lego-Liebherr

Hej, Johan Salinder, VD, hur går det för Bytupp? – Det går alldeles utmärkt. Vi har varit igång drygt en månad och intresset är stort. Vi får många kommentarer och vi hör bara [...]

Läs mer ›
6 februari 2020

Världens största elfordon

Utvecklingen av elfordon går med rasande fart. Men det är också slående att många av fordonen fortfarande har kort räckvidd och att de ännu inte är riktigt testats i verkligheten. Här [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp