Strömans långväga VD trivs på snowboard - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
20 april 2016

Strömans långväga VD trivs på snowboard

JanRhodén

Jan Rhodén, har gått den långa vägen inom Strömans.

När Jan Rhodén första gången gick in genom porten till lagret på Strömans i Kungälv var han 18 år.

Nu är han delägare och VD för ett företag som i år redovisar rekordomsättning. Han fyllde nyss femtio och gav sig själv och familjen en snowboardresa i present.

– Ströman startades 1960 av Rune Ströman som tragiskt omkom i en flygolycka redan 1975, berättar Jan Rhodén.
Företaget togs då över av det danska Epoke och bytte namn. När Jan Rhodén och två kollegor fick möjlighet att köpa ut företaget 2001 så tog de också tillbaka namnet Ströman.

Nästa stora steg i företagets utveckling blev när man 2012 lät bygga egna lokaler i utkanterna av Kungälv. Lokalerna har fått en modernare planlösning än vad man kanske vanligtvis ser i liknande entreprenadföretag. Ett öppet kontorslandskap innebär att nästan alla sitter tillsammans i samma rum, tätt inpå verkstaden.
– Det var och är viktigt för oss att få bort de osynliga väggarna och att vi skulle kunna jobba närmare varandra, säger Jan Rhodén.

Strömans har i dag tre ben att stå på och är också generalagenter i Sverige för tre starka internationella varumärken:
• Epoke: Salt- och sandspridare (tidigare ägaren).
• Arctic Machine: Snöplogar och snöfräsar
• Bucher-Schörling: Sopmaskiner

– Vår nisch är det lite större kunderna och vi har likartade kunder för våra spridare, sopmaskiner och plogar.
– Kunderna är t.ex. kommuner, stora entreprenörer som NCC, Svevia, Peab och Skanska. Men också underentreprenörer till de stora koncernerna.

I dag har företaget fjorton anställda.
– Företaget har egentligen genom åren haft ungefär lika många anställda, idag 14. Samtidigt har vi växt och vi har expanderat med ett nät av serviceverkstäder runt om i landet – annars hade vi behövt vara många fler.

Det behövs ett stort lager och kompetenta tekniker för att kunna utrusta, serva och reparera så inbördes olika maskiner som saltspridare, snöplogar och avancerade sopmaskiner.
Företaget har nyss investerat i en ny lagerhållningsmaskin. Man måste hålla ett stort lager – även för maskiner som har några år på nacken.
– Det är inte ovanligt att vi får förfrågningar om reservdelar till sandspridare sålda på 60-talet.

Oftast har Ströman kunnat lösa det, men inte alltid.
– Kunden ska få snabb hjälp med reservdelar, via våra serviceverkstäder eller att vi våra egna tekniker själva åker ut.

JanRhodén_IMG_2446

Jan Rhodén trivs med en snowboardbräda under fötterna.

Vid sidan om arbetet är det familjen som gäller för Jan Rhodén och det gemensamma skidintresset. Han har på ”äldre dagar” blivit en passionerad snowboardåkare.
– Dottern tyckte att jag kunde pröva snowboard själv i stället för att tjata på henne.

För sex år sedan började han – och blev fast.
– Fast det krävdes många smärtsamma fall innan jag klarade av det.

Snöintresset har också lett Jan Rhodén till hans andra stora fritidsintresse – den drygt 70 meter höga Ale-backen med ett 50 tal snödagar om året i hans hemkommun.
– Det är en helt ideell verksamhet och vi som arbetar med backen lägger ner tusentals timmar om året för att få det att fungera.

I dag är Jan Rhodén ordförande i föreningen och i vintras fick backen arrangera en spektakulär snowboardtävling som sändes live av SVT.
– När vi har svårt att hitta frivilliga så heter det alltid att ingen vill arbeta ideellt i dagens samhälle. Men jag vet att det kan vara precis lika svårt att hitta någon till vår bransch, även om det då rör sig om betald anställning. Jag tycker tvärt om att Alebacken är ett exempel på att ideellt arbete fungerar i vårt samhälle.
– Jag gillar det.

20 april 2016

Många nya sjukhusbyggen i Väst

Nu avgörs hur Sahlgrenska Life kommer att se ut Byggboomen i Västra Götaland handlar inte bara om Västsvenska paketet och Västlänken.  Det byggs sjukhus för mer än fyra miljarder i [...]

Läs mer ›
20 april 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Snöröjarmonster på malmbanan 2. Göteborgare har utnämnts till årets byggchef 3. Biltunnel under centrala Köpenhamn 4. Hjullastare tjuvens nya verktyg 5. Nyregistrering av tunga [...]

Läs mer ›
6 april 2016

Utställarträff inför Entreprenad Live i Göteborg lockade många

Många utställare mötte upp på utställarträffen inför höstens mässa i Göteborg. Hans-Erik Kristensson från Entreprenör Live berättade om de praktiska förutsättningarna inför [...]

Läs mer ›
6 april 2016

Röster från utställarträffen

Många utställare kom till Entreprenad Lives utställarträff på Stora Holm I Göteborg. Några kunde promenera till träffen, andra kom ända uppifrån Norrland. Här är några röster från [...]

Läs mer ›
6 april 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Färre maskiner stulna 2. Toppjobb för rivare 3. Monstertruck krossade personbil 4. Värnamo först klar med tågförhandlingar 5. Första tåget över bron 6. Stopp för starkt på Nordbygg [...]

Läs mer ›
9 mars 2016

Söderberg & Haak satsar med Komatsu

Söderberg & Haak storsatsar rejält när Staffanstorpsföretaget nu övertar Hesselbergs och Komatsu-agenturen. – Vi räknar med att öka Komatsus marknadsandel från knappt två [...]

Läs mer ›
9 mars 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Arbetsbyxor med kurvor på rätta ställen 2. Världen dyraste tågstation klar 3. Står på väggen han river 4. Stark vind välte lastbilen 5. Parker blir skog i Uppsala 6. Både bättre [...]

Läs mer ›
Utställare 2023, Göteborg-Landvetter