Spännande flygmuseum alldeles intill mässområdet - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
27 juni 2018

Spännande flygmuseum alldeles intill mässområdet

När du besöker entreprenadmässan på Säve i september – passa då på att besöka det unika flygmuséet Aeroseum strax intill.
– Vi kommer att ha öppet och ett specialerbjudande för mässbesökarna, berättar Charlotte Terner, chef för den Publika Divisionen på Aeroseum.

Muséet ligger i det nersprängda bergrummet som under kalla krigets dagar rymde startklara Flygande tunnor som på några minuter skulle kunna vara uppe i luften för att försvara Sveriges gränser.

Aeroseum är sprunget ur Göta flygflottilj och helikopterdivisionen som var förlagda på Säve. Helikopterdivisionens siste chef var Roger Eliasson och det är också han som är initiativtagare till museet som sedan 2009 är öppet för allmänheten.
– Vi har många skolklasser på besök som inte har en aning om vad kalla kriget var, säger Roger Eliasson.

Aeroseum erbjuder mycket spännande att titta på

När Entreprenad Live besöker museet håller en klass precis på att testa flygsimulatorerna. Läraren Håkan Liljered från Ale gymnasium utbrister spontant:
– Det här är det bästa muséet, det passar alla. Eleverna älskar det.

Museet är fyllt med främst militära flygplan och helikoptrar. Här finns Flygande Tunnor, Lansen, Draken och Viggen och helikoptrar av olika slag.
– Vår idé är att besökaren i stort sett får ströva omkring fritt och provsitta flygplanen. Man ska få känna hur det är att sitta i cockpiten på ett stridsflygplan, säger Roger Eliasson.
– Enda restriktionen är våra flygsimulatorer – där måste man få lite instruktioner och det kostar det en mindre slant.

I ett hörn av lokalen är Göteborgs flyghistoriska sällskap igång med att renovera flygplan. Meningen är de flesta i sinom tid ska kunna flyga. Där putsar och skruvar många grånande män med ett stort flygintresse, en idé som genomsyrar hela muséet.
– Vi har under de åren muséet varit öppet utbildat över 700 volontärer, de är tillsammans med våran femton årsanställda basen i hela vår verksamhet, säger Charlotte Terner.

Roger Eliasson och Charlotte Terner ansvarar för Aeroseum.

Muséets är i stort sett självförsörjande.
– Vi har lite statligt och kommunalt stöd, bland annat för att vi förvaltar bergrummet men annars är vi det enda muséet i Göteborg som går helt runt på våra egna inkomster, säger Roger Eliasson.
– Men vi står också på väldigt många ben. Förutom biljettintäkter som är basen i vår verksamhet så har vi hyrt ut det till olika filmbolag, till exempel Netflix, vi ordnar fester, event och mycket annat här.

Museet är ett populärt utflyktsmål i Väsverige.
– Vi toppar Tripadvisor lista över populära saker att göra i Göteborgsregionen, före Liseberg, det är vi stolta över säger Roger Eliasson.

Läs mer på  www.aeroseum.se

27 juni 2018

61 statliga satsningar som eldar på entreprenadmarknaden i Väst

I början av juni publicerade regeringen en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018-2029. Det är 700 miljarder som ska fördelas och en hel del faller på Västsverige. Nedan [...]

Läs mer ›
27 juni 2018

Delvator AB

Kraftig försäljningsökning av kompakta Hitachigrävare Kompaktbyggda grävare från Hitachi har ökat kraftigt i popularitet hos svenska maskinentreprenörer. Se maskinerna på Entreprenad [...]

Läs mer ›
27 juni 2018

Multiva AB

Premiär för Everun ERT1500! Nya Everun ERT1500 är en kompakt teleskoplastare på 2700kg och med lyftkapacitet på 1400 kg. Maskinen har en Perkins motor och italiensk hydraulik. Premiärvisas [...]

Läs mer ›
27 juni 2018

Pritec Maskin AB

Premiär för iQMS362! iQMS362 är en dammfri torrgående såg för sten, betong, kakel, klinker mm. Riktigt smart konstruktion som underlättar och snabbar på processen när det gäller [...]

Läs mer ›
27 juni 2018

7 saker du inte visste förra veckan

1. Entreprenörer hänger utanpå Älvsborgsbron 2. Volvo FH 25 Special Edition 3. Ljus och luft i Brunnsparken 4. Låg bluffoffert men fler timmar 5. Danmark får behålla tuffare [...]

Läs mer ›
20 juni 2018

Maskino först med att sälja grävmaskiner på nätet

Maskino är först i landet med att sälja grävmaskiner på nätet – en tjänst företaget kommer att visa på Entreprenad Live i höst tillsammans med sina Kubota-maskiner. – Din nya [...]

Läs mer ›
20 juni 2018

Lite finare boende för byggare som sover borta

Serneke bygger hotell med projektboende på Säve Depå som är riktat till främst byggbranschen. – Vi vill erbjuda ett bra hotellboende som är skräddarsytt för bolag som har sin [...]

Läs mer ›
Utställare Göteborg 2021