Söderberg & Haak satsar med Komatsu - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
9 mars 2016

Söderberg & Haak satsar med Komatsu

EPL_W1G6981

Foto: Claes Axstål

Söderberg & Haak storsatsar rejält när Staffanstorpsföretaget nu övertar Hesselbergs och Komatsu-agenturen.

– Vi räknar med att öka Komatsus marknadsandel från knappt två procent i dag till tio procent vilket innebär 300 sålda maskiner om året, säger Thomas Svensson, VD för Söderberg & Haak.
– Vi bygger också ut organisationen rejält.
Söderberg & Haak ställer ut Komatsumaskiner på Entreprenad Live i höst i Göteborg, Sveriges kanske just nu mest expansiva entreprenadmarknad.

Thomas_Svensson_KomatsuHur känns det i dag, Thomas Svensson?
– Det känns jättebra. Vi är stolta och ödmjuka över det förtroende som Komatsu i Bryssel visar oss. Det är också en stor utmaning för både personal och varumärke. Men vi vann stor erfarenhet av hur vi lyfte JCB till över tio procent och vi tror att vi kan göra samma resa med Komatsu.

Vad är Komatsu för företag?
– Företaget är världens nästa största på entreprenadmaskiner och störst på grävmaskiner. Det är ett japanskt företag men med stark närvaro i Europa, 95 procent av maskinerna tillverkas här, huvudsakligen i Tyskland.

Har du haft några sömnlösa nätter sedan ni miste CNH och JCB?
– Nja, en och annan natt under de här elva månaderna har man vaknat till och funderat på hur vi ska gå vidare. Men vi har hela tiden haft starkt stöd från vår ägare Mellby gård. Och det är inte bara jag som har arbetat med detta – vi är ett helt team på ”Haaket” som varit engagerade.

komatsu-hb215-lc-1-hydraulic-excavatorHur har förhandlingarna med Hesselbergs framskridit?
– Hesselbergs är ett norskt företag och förhandlingarna har hela tiden framskridit i konstruktiv anda. Hesselbergs nuvarande team utanför Stockholm och Göteborg har lagt en bra grund för det fortsatta arbetet.

Tar ni över hela Hesselbergs?
– Nej, deras verksamhet med inriktning på gruvindustrin i Kiruna kommer Hesselbergs att behålla och de kommer fortsatt att ha kvar Komatsu-agenturen i Norge. Vi hoppas på att fortsatt gott samarbete med dem.

Hur kommer ni att arbeta för att öka försäljningen?
– Vi har under den här perioden inte bara övertagit Komatsu och traktormärket Deutz-Fahr, vi har också lagt grunden för en helt ny affärsmodell.

…som innebär?
– Vi lämnar rollen som ett renodlat importföretag och satsar på att ha egna återförsäljare och representanter i hela landet. Vi har förvärvat in oss i olika lokala återförsäljare, just nu 12-14 stycken och vi är inte färdiga ännu. Men jag tror fortfarande att fristående återförsäljare kommer att spela en viktig roll i framtiden.

Komatsu-WA200-7-hjullaster-8Så det är med ökad närvaro ni kommer att satsa?
– Ja, bland annat, alla våra lokala representanter kommer att ha full service- och återförsäljarrätt och de kommer att sälja Komatsu-maskiner upp till ungefär femton ton i hela landet. Men vi kommer dessutom att fortsätta med regionala säljställen för de tyngre maskinerna.

Har ni förvärvat 100 procent i de här lokala företagen?
– Nej, tanken har varit att vi ska förvärva en del men att det hela tiden ska finnas en stark lokal ägare och entreprenör så att de lokala besluten ska kunna fattas på plats. Vi liknar det vid ICA-strukturen, en stark lokal ägare men med en stor organisation i ryggen.

Vad kommer de lokala företagen att heta?
– Med något undantag kommer de att heta Söderberg & Haak plus ortsnamnet, t.ex. Söderberg & Haak Enköping.

EPLCF026388Har ni blivit fler anställda?
– Efter att vi miste JCB och CNH tvingades vi till nedskärningar i flera omgångar från 58 till som lägst 38. Nu kommer det att finnas 150 personer i företaget – men naturligtvis i en helt annan organisation.

När kommer detta igång?
– Det har redan börjat och om en vecka räknar vi med att det ska vara full fart!

9 mars 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Arbetsbyxor med kurvor på rätta ställen 2. Världen dyraste tågstation klar 3. Står på väggen han river 4. Stark vind välte lastbilen 5. Parker blir skog i Uppsala 6. Både bättre [...]

Läs mer ›
24 februari 2016

Maskiner, entreprenörer, Urax, schäfrar, familjen, Tyskland… Kenth Möller har många intressen

Kenth Möller är en välkänd profil i västsvenska entreprenadkretsar. Han är ordförande i styrelsen för Schakt i Väst, jobbar som säljare på företaget och har egen åkeriverksamhet med [...]

Läs mer ›
24 februari 2016

Jätteinvestering i Strömstad kan komma igång nästa år

Vid sidan om de stora byggprojekten i Göteborg som Västlänken så projekteras runt omkring i Västsverige andra megaprojekt i miljardklassen. Ett av dem är det nya Upplevelsecentret i [...]

Läs mer ›
24 februari 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Räknade fel på hållfastheten 2. Mil med ny kabel utan minsta hål i gatan 3. Billigare gummi hotar däcktillverkningen 4. Flest byggarbetare från Polen 5. Gigantiska lastbilstransporter [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Svensk högkonjunktur hjälpte Beck till rekordår

Beck Maskin Sverige hade i fjol sin högsta omsättning någonsin. – Det går bra för Sverige just nu, säger grundaren Owe Beck. Beck Maskiner ställer ut på Entreprenad Live i [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Skapa mer samhällsnytta och infrastruktur för pengarna

Samhällsbyggare i Väst – Temadag den 11 feb. kl. 08-13, Elite Park Avenue Hotel, Göteborg – Har man suttit still i tre månader och funderat på varför planering och upphandling [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Byggboomen i Västsverige: Borås satsar tre miljarder på vatten och avlopp

De stora infrastruktursatsningarna i Västsverige handlar inte bara om Göteborg och Västsvenska paketet. Borås gör sin största satsning någonsin. Drygt tre miljarder kronor investerar [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp