Snabba puckar när vägskyltar tas fram - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
14 maj 2014

Snabba puckar när vägskyltar tas fram

PPV_DSC_0166

Bo Ljungström, VD för PPV i Kållered

Mycket av det som sker i entreprenadbranschen tar lång tid. Planer, upphandlingar och överklaganden kan dra ut i år – men när det kommer till vägskyltningen ska det ibland ske på dagen.
– Man kan ringa på förmiddagen och vilja ha skylten på eftermiddagen. Det gäller att ha hög servicegrad i den här branschen, säger Bo Ljungström, VD för PPV i Kållered några mil söder om Göteborg.
PPV ställer ut på Entreprenad Live i Göteborg i höst.

Bo Ljungström är andragenerationare i ett företag som startades av hans far.
– Han var plåtslagare och renoverade skyltar för Göteborgs stad på fritiden. Företaget växte och han vågade säga upp sig för att strata eget och han började då även sälja skyltar.
1981 byggdes den nuvarande skyltfabriken men huvudinriktningen har hela tiden varit vägmärken.

Då måste ni ha få kunder. Bara Trafikverket?
– Nej, tvärtom, vi har över 2000 kunder i vårt kundregister, berättar Bo Ljungström. Trafikverket lämnar ut olika vägsträckor på entreprenad till t.ex. Peab eller NCC. Vi kan ha dessa som kunder, men de kan i sin tur lämna ut delar av ”sin” vägsträcka till någon mindre entreprenör som vi också har som kunder. Sen finns det järnvägen, alla kommunerna och vi har också många kunder bland vägföreningar eller bostadsrättsföreningar.

PPV_DSC_0159

Bo Ljungström, VD för PPV, framför en färdigmonterad vägskylt

Även om vägskyltar är basen i företaget så framställer man också andra informationstavlor och när Entreprenad Live är på besök rullar det just ur den stora skrivaren ut texten till en informationstavla om Slussenombyggnaden i Stockholm.
PPV har fått den färdiga texten från kunden som PDF och skickar iväg den till en skrivare. Ut kommer den folierade texten som sedan klistras upp på aluminiumskyltar. Ofta på många skyltar som sedan passas ihop när de sätts upp.
– Vi kan det här med passning, säger Bo Ljungström

Även om det fortfarande finns många hantverksled kvar i skyltframställningen så har automatiseringen gjort att PPV i dag är färre anställda en för några år sedan.
– Vi tillverkar, ytbehandlar och lackar skyltarna. Men folieringen och utskrivningen av reflexmaterial sker i dag via en scanner.

Mycket av vägmärkenas utseende är ju hårt reglerat, allt från exakt färg till exakt storlek. Men PPV gör också ”friare” skyltar, t.ex. för byggfirmor.
– Även om många kunder lämnar ett färdigt förslag så kan vi om det behövs hjälpa dem med layouten.

Framställning av vägskyltar är en mogen marknad men med åtminstone fem konkurrenter i Sverige. Antalet vägskyltar förblir ungefär det samma år efter år även om nya EU-regler ibland kan ställa krav på nya skyltar.
– Det som ökat senaste åren är avstängningsmaterial. Nya regler har införts för att öka säkerheten vid vägarbeten och det ställer nya krav på skyltning och farthinder, berättar Bo Ljungström.

Företaget har också en växande nisch inom fordonsmärkning (se artikel intill).

14 maj 2014

Bilar syns bättre med rutmönster

Entreprenadfordon och utryckningsfordon ska ofta förses med fordonsmärkning som maximerar synligheten. Detta är en nisch som växt för vägskyltningsföretaget PPV i Kållered söder om [...]

Läs mer ›
14 maj 2014

7 saker du inte visste förra veckan

1. JCB gräver guld 2. Stöld hos Wiklund Trading 3. Ny återförsäljare i Väst för Doosan och Case 4. Utan trängselskatt fattas 17 miljarder 5. Gångbro ersätter Hisingsbron? 6. Sidotippad [...]

Läs mer ›
7 maj 2014

Västsvenska paketet prov för nytt arbetssätt

Samtidigt som alla stora projekt i västsvenska paketet och Västlänken drar igång inför Trafikverket ett nytt arbetssätt. – Trafikverket ska få en mer renodlad beställarroll och [...]

Läs mer ›
7 maj 2014

Generationsskifte i anrikt hallandsföretag

Det började med en bonde som tyckte bäst om att göra affärer och började sälja grisar. Sen tog sonen Lennart och hans fru Ulla över företaget och omvandlade det till vad det är i dag. [...]

Läs mer ›
7 maj 2014

Många intresserade av radiostyrd släntklippare

Mc Connels Robocut är en fjärrstyrd släntklippare och en av de specialprodukter som G Alexandersson nischat in sig på. Den är bred som en liten fyrhjuling men bara en meter över marken [...]

Läs mer ›
7 maj 2014

7 saker du inte visste förra veckan

1. Datataggad hjullastare 2. Tung entreprenadchef 3. Fendt avancerar 4. Peab asfalterar Landvetter 5. Välorganiserad hantverksbil 6. Park i Västsvenska paketet färdig 7. Brobygge kollapsade.

Läs mer ›
30 april 2014

Dansk sopspecialist satsar på Sverige

OG Maskiner är störst i Danmark på sopmaskiner. Nu är företaget på väg att etablera sig i Sverige. Till hösten är OG Maskiner en av de utländska företag som ställer ut på [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp