Sany satsar på Norden med Järfälla som bas - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
16 maj 2024

Sany satsar på Norden med Järfälla som bas

Järfälla har blivit Sanys nya bas för den nordiska verksamheten. Den kinesiska tillverkaren har startat ett eget dotterbolag och räknar med att satsningen ska leda till ökad försäljning inte minst i Sverige. I första hand ska grävmaskinerna bereda vägen.

Under senare år har utbudet av kinesiska entreprenadmaskiner vuxit sig allt starkare även utanför den egna hemmamarknaden. Ett av de snabbast växande företagen är Sany. Företaget bildades så sent som 1989 och hamnade förra året på femte plats på den lista brittiska International Construction ställer samman över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Företaget har inte minst valt att satsa hårt på Europa. Det tydliggjordes redan 2012 då företaget köpte tyska Putzmeister, en gigant inom betongområdet. Medan Putzmeistersegmentet rullat på med PM Nordic som ansvarigt har den svenska marknaden för koncernens övriga produkter som omfattar grävmaskiner, hjullastare, dumprar, teleskoplastare, vältar, kranar och väghyvlar varit mer svårflirtad. Företaget valde därför att överta ansvaret i den egna organisationen och har nu etablerat en bas i Järfälla utanför Stockholm i ett bolag som fått namnet Sany Northern Europe med ansvar för hela Norden.

– Det finns ungefär 200 Sanymaskiner i Sverige, men det har varit svårt att få verksamheten att lyfta. Därför har företaget valt att bilda ett helägt bolag där Järfälla blir centrum för back officefunktioner och lager för de nordiska länderna.  I dag är vi tolv personer på plats, säger försäljningsansvarige Mikael Nyberg.

Mikael Nyberg, Försäljningschef

– Vi kommer inledningsvis att fokusera på grävmaskiner som finns i storlekar från 1,8 till 75 ton där utbudet är enormt stort.

Enligt Sany har företaget under flera år haft en årlig produktion av mer än 100 000 grävmaskiner, vilket ligger i den absoluta världstoppen. Företaget betonar också att de maskiner som finns i Europa redan från början är framtagna för den europeiska marknaden. Samtidigt visar utvecklingen inom bilindustrin att Kina blivit en stor spelare när det handlar om elektricitet som drivkälla för fordon.

– Utbudet av elmaskiner blir snabbt större för att möta efterfrågan där vi märker ett ökande intresse från främst större aktörer. Först i tur är storlekarna 1,9, 22 och 75 ton. Därefter följer 30, 36 och 50 ton. Den uttalade strategin är att alla modeller ska finns i elversioner inom ett par år.

För arbetet i Sverige har Sany etablerat ett strategiskt partnerskap med Nordfarm Maskin som kommer att svara för såväl försäljning som service. För det Norrköpingsbaserade företaget blir samarbetet en rejäl språngbräda i riktning mot entreprenadmaskinsbranschen. Sanys gula maskiner blir ett värdefullt tillskott till det tidigare utbudet som bland annat omfattar finska Avant.

 – Nordfarm kommer inte bara att svara för försäljning utan är också servicegivare tillsammans med sina partners som täcker större delen av Sverige. Utöver fasta serviceställen finns ett 30-tal servicebussar som är väl spridda över landet.

– Vi kommer att ha en del maskiner placerade i främst Järfälla och Norrköping. En eldriven 75-tonsgrävare kommer att placeras i Aitik för demokörningar. Vi räknar med leverans i slutet av sommaren. Sany har också nio lagerplatser spridda över Europa – bland annat ett välsorterat Europalager, centralt placerat i Bedburg nära Köln. Där ska det också finnas ett stort utbud av maskiner i olika storlekar och utföranden. Därmed kan vi hålla nere leveranstiderna på maskiner och produkter som inte finns i Sverige. Tillgängligheten är viktig och då krävs lokal närvaro. Därutöver erbjuder vi fem års garanti på våra grävmaskiner.

– Grävmaskinerna blir bara första steget i satsningen. Nästa steg blir förmodligen vältar och teleskoplastare innan vi ger oss i kast med hjullastare.

– Vi är fyllda av tillförsikt inför framtiden. Våra maskiner har ett konkurrenskraftigt pris och inte minst har företaget hunnit långt inom elektrifiering. Användare och maskinägare får goda möjligheter att stifta bekantskap med våra grävmaskiner på Solvalla i juni där vi ställer ut genom Nordfarm och på Entreprenad Live i höst. På Live räknar vi med att kunna visa en 1,9-tonnare i elversion som vi lånar från Danmark.

– För närvarande känns det bra när vi pratar med entreprenörer. Marknaden börjar vakna till och vi är inte här för att be om ursäkt. Vi har ett väldigt starkt program, säger Mikael Nyberg.

SANY träffar ni i monter 617 på mässan

16 maj 2024

Grästorp blir navet i Magnis Nordensatsning

Bortåt 50 miljoner kronor satsar italienska Magni på Grästorp som blir centrum för den italienska tillverkarens Nordensatsning. Nyckelpersoner, verkstad och ett modernt, till stora delar [...]

Läs mer ›
16 maj 2024

7 saker du inte visste förra veckan

1. Varannan byggarbetsplats drabbad av inbrott2. Skåne och Stockholm bästa platserna för ny vindkraft3. Byggexpert: Fler balkonger borde besiktas4. 68 920 nya bostäder under förra året5. [...]

Läs mer ›
25 april 2024

“Storsjöodjuret” i Öresund

Menzi Muck och Martins Schaktservice lägger de sista pusselbitarna inför 20-årsjubileet av återskapandet av det nya Bjerreds Saltsjöbad. Man installerar nytt avlopp samt nya vattenledningar [...]

Läs mer ›
25 april 2024

Maskinentreprenörerna ökar fokus på säkerhet

Varje dag dör tusentals människor av arbetsrelaterade skador runt om i världen. FN har därför dedikerat 28 april till den internationella Arbetsmiljödagen, dagen för säkerhet och hälsa [...]

Läs mer ›
25 april 2024

Teknikomställning i fokus för lastbilsmässa

Under de senaste trettio åren har antalet lastbilar i trafik ökat år från år och uppgick förra året till drygt 700 000 fordon, enligt statistik från Mobility Sweden. Skärpta krav på [...]

Läs mer ›
25 april 2024

7 saker du inte visste förra veckan

1. Samarbete ska öka innovationstakten i anläggningsbranschen2. Byggare vill sätta ramar för social hållbarhet3. Asfalten sprängdes bland lekande förskolebarn4. ”Krisen får inte bli [...]

Läs mer ›
11 april 2024

Skånskt megaprojekt möter behoven från region i tillväxt

Sydvästra Skåne är ett av Sveriges stora tillväxtområden. Ett av de största hindren på vägen är en ålderdomlig infrastruktur för avloppsvatten som behöver såväl upprustning som [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp