Sandvik kommer med tystare maskiner till skicklig yrkeskår - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
15 augusti 2018

Sandvik kommer med tystare maskiner till skicklig yrkeskår

– Vi kommer med en nyhet till Entreprenad Live, en Dino 400 med ljuddämpare.
Det berättar Håkan Persson, säljare på Sandvik Mining & Construction i Göteborg.
– Intresset var svalt när Sandvik för tio år sedan första gången introducerade ljuddämpade borriggar. Men nu har det svängt och från och med första kvartalet nästa år kan vi erbjuda ljuddämpning på alla våra riggar – från den minsta till den största.

Håkan Persson, Sandvik

Mycket av borrning och sprängning i dag sker i tätorter, nära bostäder, skola och dagis.
– För att komma ifråga för jobbet måste du i dag kunna visa att du har tillfredsställande ljuddämpning, säger Håkan Persson.

Sandvik är en världskoncern med drygt 43 000 anställda i 150 länder där den gemensamma nämnaren är stål – allt från skärande verktyg till avancerad gruvteknik.
Håkan Persson kom till företaget för ett år sedan som säljare men han har mångårig erfarenhet från närliggande branscher.

Hans vanligaste kund är en entreprenadfirma med fem till femton maskiner i maskinparken. Men variationen är stor och bland kunderna finns även specialisten som bara äger en maskin. Andra kunder som Skanska m.fl. som använder riggarna i sina stenbrott för ballastproduktion, samt kunder inom blockstensindustrin som producerar allt från gravsten till gatsten.
– Det är en relativt liten yrkesgrupp i Sverige som håller på med borrning och sprängning, men ett mycket stolt och yrkesskickligt gäng. Lite av en familj där alla känner alla. Jag har största respekten för dem, säger Håkan Persson.

Att köra en borrigg kan förefalla som ett trist, bullrigt och enformigt arbete, men det ställer stora krav på borrvagnsföraren.
– Föraren kan ofta på ljudet höra om en borr är på väg att gå snett och på så sätt korrigera och spara tusentals kronor på annars förstörda borrkronor.

Commando DC130

Sandvik Mining & Construction i Sverige säljer borriggar i ett flertal olika storlekar, varav två modeller kommer att visas på mässan – alla topphammare där borrkronan både hamras och borras ner i berget.
– Vår största på svenska marknaden är Ranger som kan väga 20-25 ton och den minsta, Commando, är på 3 ton. Mellanmaskinen kallar vi för Dino och det är en sådan vi ska ha med på mässan, säger Håkan Persson.
– Vi kommer även att visa en Commando DC130, en allroundmaskin som klarar de flesta typer av entreprenad för borrning mellan 22 – 45 mm.

Utvecklingen inom det här området går mot större miljötänk och förarkomfort men också ett större fokus på ekonomi.
– Förutom ljuddämpning har vi bl.a. utvecklat bättre förarmiljö och gentemot våra underleverantörer har vi höga krav på miljövänligare motorer, säger Håkan Person.
– Förarkomforten är viktig. För ett år sedan släppte vi en ny modell, Ranger DX800i, en av våra större riggar som har den bästa förarkomforten och den största räckvidden – det vill säga att den i stationärt läge kan svänga 290 grader och bearbeta en yta på 55 kvm, vilket minskar antalet förflyttningar under arbetet.
Men ekonomin är också viktig i branschen. Man räknar på kostnaderna för varje borrad meter och det gäller att pressa den kostnaden.
Sandvik Mining & Construction har växt kraftigt de senaste åren. Fabriken i Tammerfors ökar årligen sin kapacitet.

15 augusti 2018

Maskinentreprenören – BEST IN SHOW

Tidningen Maskinentreprenörens Best in Show – Tio i Topp visar vägen på Entreprenad Live. Det räcker sällan med att komma med en ny maskinmodell för att imponera på [...]

Läs mer ›
15 augusti 2018

Korta och lättillgängliga seminarier på årets mässa

Årets Entreprenad Live bjuder på spännande seminarier. – Vi har försökt skapa ett lättillgängligt seminarieprogram, säger Malin Gustafsson, medlems- och marknadschef på [...]

Läs mer ›
15 augusti 2018

PG Export AB

Premiär för nya STIHL TS440 Marknaden första Motorkap med kastbroms. Efter ett antal olyckor de senaste åren är marknadens första motorkap med kastskydd extra välkommen för säkrare [...]

Läs mer ›
15 augusti 2018

Sweep Sopmaskiner Sverige AB

Premiär för nya GST M0.7. Global Sweep Technology GmbH från Tyskland presenterar stolt Den nya GST M0.7. Som Första företag i världen har GST skapat en kompakt bogserad mekanisk sopmaskin [...]

Läs mer ›
15 augusti 2018

7 saker du inte visste förra veckan

1. Tveksamt om linbanan blir klar i tid 2. Stockholmare tröttnar på byggsäckar 3. Lastbilschaufförer löper störst risk mista livet 4. Serneke satsar på lokalfotboll 5. Löpte amok med [...]

Läs mer ›
8 augusti 2018

Komatsus maskinstyrningssystem går inte att stjäla eller köra sönder

– Det har gått fantastiskt bra, både för Komatsu som varumärke och för oss som företag. Det säger Lucas Berghult, försäljningschef för Söderberg & Haak Maskin AB och en av [...]

Läs mer ›
8 augusti 2018

Entreprenörer gjorde skillnad när skogen brann

Andreas Eriksson är en av många entreprenörer som på ett avgörande sätt bidragit till att bekämpa bränderna i Sverige i sommar. – Jo, det gick riktigt bra. När brandkåren väl [...]

Läs mer ›
Utställare Göteborg 2021