Påbyggnad för hela landet görs i unik gammal gruvmiljö - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
25 februari 2015

Påbyggnad för hela landet görs i unik gammal gruvmiljö

Mats 2

Mats Harlegård och Anders Berg

Från utsidan ser det lite ut som Villa Villekulla där det ligger i kanten av en liten by på skånska landsbygden. Men inuti döljer sig ett hypermodernt företag som förser hela landet med specialutrustade Fordtransportbilar

– Ja, det är många som har tyckt att vi ska flytta och bygga nytt, säger Mats Harlegård, Rask & Björcks VD och ägare, när han visar runt i lokalerna.  Men jag gillar de här lokalerna och dess historia, säger han.

Företaget ligger i Billesholm några mil utanför Helsingborg. Det är mitt i det förr så viktiga skånska kolgruveområdet med gruvorter som Bjuv och Klippan alldeles intill. Mats Harlegård tog över firman från sin far 1984.

Huset och marken där Rask & Björck i dag huserar var en gång i tiden gruvuppgång för den gamla kolgruvan. På baksidan ligger fortfarande den gamla slagghögen. Och ekarna från den gamla ekallén som gick utmed huset har också tagits tillvara och bidrar till husets charm.
Men i den nya tillbyggda hypermoderna påbyggnadshallen specialutrustas transportbilar för hela landet.
– Vi är auktoriserade Fordåterförsäljare. Vi är de enda i landet som har påbyggnadsverksamheten som en integrerad del av verksamheten, säger Mats Harlegård.

Alla transportbilar som säljs i dag specialutrustas på något sätt. Vanligast på marknaden är att man köper bilen ”ren” för att därefter vända sig till ett påbyggnadsföretag som förser den med nödvändig specialutrustning. Men hos Rask & Björck sker allt detta under samma tak och förhoppningsvis leder det också till konkurrenskraftiga priser och mindre fel.

Detta har lett till att Rask & Björck i dag har kunder i hela landet, ända upp till Kiruna. Inte minst har företaget blivit ledande på att utrusta handikappbussar för såväl institutioner, taxi som färdtjänst.

När Entreprenad Live besöker verksamheten är man just i färd med att utrusta en handikappbuss som ska levereras till Norrtälje, ett avancerat arbete, inte minst med tanke på alla regler och förordningar som är förknippade med handikappverksamhet.

Men i ett annat hörn är det skåpbil för en elektriker som får den rätta inredningen.
– Vi har kunder från såväl institutioner, stat & kommun som från enskilda företag. Många är små företag, enmans eller med några få anställda. Vem det än är så ska bilen vara i toppskick när det levereras.

I dag har företaget 17 anställda varav fem påbyggare och många som jobbar här har varit på firman i många år.
– Vi säljer 200-400 nya bilar om året men också lika många begagnade, berättar Mats Harlegård.
Rask & Björck säljer bara Fords transportbilar men servar också personbilar.
– Vi är nöjda med att arbeta med Ford, de har ett helt ny program och de ligger bra till både kvalitets- och prismässigt, säger Mats Harlegård.

Mats Harlegård arbetar själv tillsammans med Anders Berg med försäljningen. Han berättar att beslutet om vilken bil som ska köpas de senaste åren har flyttats ner i organisationen, till den som ska använda bilen.
– Då är det extra viktigt för oss att den som ska använda bilen blir nöjd.

Företagets marknadsföring har mer och mer riktats in på direktkontakt med kunderna, till exempel vid event och mässor.
– Vi har god erfarenhet av detta.
Vad som ska visas upp på Entreprenad Live i maj är väl inte riktigt klart ännu. Förutom att Ford Rangers ska finnas med.
– Den vet vi att den är efterfrågad, säger Mats Harlegård.

25 februari 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Europeiska maskintillverkare tror på uppgång 2. Polisen får klampa lastbilar 3. Fehmarn-bor ogillar Fehmarn-bro 4. Ny chef ska stoppa fusk i åkeribranschen 5. Apple bygger datacenter i [...]

Läs mer ›
18 februari 2015

Söderberg & Haak laddar för 3 år med Entreprenad Live

Söderberg & Haak med JCB ställer ut på Entreprenad Lives mässor på Ring Knutstorp i maj 2015, i Göteborg 2016 och i Stockholm 2017. – Det kändes bra när vi hade bestämt oss, [...]

Läs mer ›
18 februari 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Västsvenska paket håller budget 2. Första prislappen på Tallinntunneln 3. Fler entreprenadmaskiner stjäls 4. Svevia förbättrar resultatet 5. Lastbilsjätte går i tidig pension 6. [...]

Läs mer ›
11 februari 2015

Sverigelansering

Den är nästan ljudlös och släpper inte ut några avgaser, och nu släpper vi den i Sverige, säger Mats Carlsson är försäljningschef på Clean Machine i Vaggeryd.

Läs mer ›
11 februari 2015

Se nya filmen om Entreprenad Live

Läs mer ›
11 februari 2015

AUSA nysatsar i hela Sverige

Shamrock har i över 30 år framgångsrikt marknadsfört hydrostatiskt drivna Linde gaffeltruckar i Sverige. Nu tar man steget och börjar marknadsföra en ny typ av hydrostatiskt drivna [...]

Läs mer ›
11 februari 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Bepansrad byggmaskin ska fångar bovar 2. Oklart om maskinstölder ökar i branschen 3. Start för upphandling av miljardprojekt 4. Åtta EU-miljarder till norra Sverige 5. CAT-maskiner [...]

Läs mer ›
Utställare Göteborg 2021