Nu utbildas fler inom entreprenad i Västsverige - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
30 april 2014

Nu utbildas fler inom entreprenad i Västsverige

Andreas Brendinger, BI

Nya utbildningsplatser i Västsverige gläder Andreas Brendinger, regionchef för Sveriges Byggindustrier Väst.

Nu ökar antalet utbildningsplatser för bygg- och anläggningsbranschen i Västsverige. Men fortfarande är det stora bekymret att alltför få söker utbildningarna.

– Vi har fått gehör för våra synpunkter både hos Chalmers och på Yrkeshögskolan, säger Andreas Brendinger, regionchef för Sveriges Byggindustrier Väst.

Bygg- och entreprenadmarknaden i Västsverige står inför en mycket kraftig tillväxt. Det är inte bara Västlänken och Västsvenska paketet som kommer att sluka resurser de närmsta åren.
– Samtidigt kommer Göteborgs stad att kraftigt öka sitt bostadsbyggande. Byggmarknaden kommer att dubbleras de närmsta åren, säger Andreas Brendinger.
Branschen har varit väl medveten om att detta kommer att kräva fler utbildade. Sveriges Byggindustrier är en av dem som har tryckt på och nu börjar man se resultatet:

1. Chalmers lägger om sin utbildning. I det nya programmet Omstart Samhällsbyggnad kan man tredje året i kandidatutbildningen nu välja anläggning som inriktning.
– Det beslut fattades i dagarna, berättar Andreas Brendinger.

2. Yrksehögskolorna har beviljats ökade anslag och i Göteborg kommer inriktningen på de nya utbildningarna att vridas mot anläggning.
– Det gör att antalet utbildningsplatser på en gång ökar från 25 till 90.

Men alla utbildningssatsningar till trots så är det stora bekymret att alltför få söker till bygg- och anläggningsutbildningar.
– På vissa håll i landet har antalet niondeklassare som valt dessa utbildningar sjunkit med 50 procent, berättar Andreas Brendinger.

Och eftersom vi har en rörlig arbetsmarknad inom Europa och det finns gott om utbildade européer så är risken stor att arbetskraftsbehovet kommer att fyllas av utbildade från andra länder.

Alla vallöften till trots om att få ut fler ungdomar i yrkeslivet står sig slätt om vi inte kan locka ungdomar att ta jobb där det finns ett skriande behov av arbetskraft.
– Vi kommer aktivt verka för och bidra till att antalet utbildningsplatser för vuxna ökar, för att mildra effekterna att så få unga väljer en byggutbildning, säger Andreas Brendinger.

30 april 2014

7 saker du inte visste förra veckan

1. Samarbete ska stoppa brott. 2. 3-D modeller med hjälp av drönare. 3. Volvo prisad för reklam. 4. Grävmaskinist tar vinnarbilder. 5. Nytt traineeprogram i Göteborg. 6. Ännu mera om [...]

Läs mer ›
23 april 2014

Anrikt företag siktar på grönytor och entreprenad

YstaMaskiner är ett av Sveriges äldsta företag i branschen. Från början hette företaget Ystads Gjuteri & Mekaniska Verkstads AB och startades år 1853. På den tiden var de Ystads [...]

Läs mer ›
23 april 2014

Nischade diamantsågar nytt på tuff marknad

Många företag vill skära och borra i sten. Konkurrensen är tuff. Och för att sticka ut och ligga i framkant marknadsför nu Matek vid sidan om sitt traditionella sortiment även två [...]

Läs mer ›
23 april 2014

7 saker du inte visste förra veckan

DNA-sprej mot koppartjuvar. Volvo Lastbilar lyfte. Upphandlingsstrategi för Västlänken. Flest dieseltjuvar i Väst. Volvo CE klättrar till tredjeplats Nuläget för Marieholmsleden. Kina [...]

Läs mer ›
16 april 2014

Högtryck i Västsverige

– Högtrycksläge. Om man vore ung i dag borde man skaffa sig en maskinoperatörsutbildning. Eller ännu bättre – köpa sig en egen grävmaskin. Så sammanfattar Jens Larsson, [...]

Läs mer ›
16 april 2014

Lådan som ger rätt dieselblandning

– Vi är ensamma i världen om K-Kube, en  produkt som kvalitetssäkrar kundens diesel, säger Staffan Melin, manager för Sydsverige  för NCH Kernite Lubrication. K-Kube kommer att [...]

Läs mer ›
16 april 2014

6 saker du inte visste förra veckan

522 miljarder att dela på. Snart tyngre lastbilar. NCC gör asfalt med träpulver. Söderberg & Haak har sålt tusen JCB-maskiner. Nya traktordäck vid snöröjning. Farlig lek på cykel [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp