Nu öppnar portarna till Entreprenad Live - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
5 september 2023

Nu öppnar portarna till Entreprenad Live

Nu är det dags. Efter ett drygt års förberedelser öppnar portarna till årets Entreprenad Live 7-9 september. På det nya mässområdet nära Landvetter flygplats väntar årets stora svenska branschbegivenhet för ungefär 250 utställare och uppskattningsvis runt 10 000 besökare.

Måndagen har hunnit bli kväll innan vi får tag på Entreprenad Lives projektledare Hans-Erik Kristensson. Tre dagar innan mässan öppnar har etableringen påbörjats. De första utställarna har börjat fylla sina montrar med innehåll.

– Vi har kämpat i mer än ett år, men nu är vi nära, säger Hans-Erik Kristensson, som haft en minst sagt intensiv dag.

– Bland annat har vi sprayat ungefär 1,1 mil linjer mellan montrarna. Vi har från arrangörens sida också bidragit vid resandet av 110 tält och 120 flaggstänger. Vi har tillsammans med markägaren Samgräv skapat utmanande testbanor för exempelvis pickuper som kommer att visas av en stor del av de återförsäljare som har den typen av bilar. Flertalet av de tunga och stora maskinerna har kommit på plats under dagen. Det kommer att underlätta under resten av etableringen för den ”lättare” trafiken med mindre maskiner, utrustning och redskap.

– Det har varit en härligt positiv stämning under dagen. Det märks att utställarna ser fram mot att träffa befintliga och nya kunder. Det är vår största och mest innehållsrika mässa hittills. 250 utställare är många och kommer att betyda att det blir många nya kontakter för både utställare och besökare. Det oväntade besöket är mest intressant och förväntningarna är höga.

Hans-Erik Kristensson ser stora fördelar med att mässområdet fått formen av en rektangel, vilket gör det mycket kompakt och överskådligt. Det blir nära till allt: utställare, mat och toaletter. Det är också enkelt att ta sig hit med väg 40 mellan Borås och Göteborg i direkt anslutning.

– Ett av våra prioriterade områden är att få infrastrukturen att fungera. I det avseendet känns både den geografiska placeringen och mässområdets utformning väldigt lyckade.

– Vi tycker också att vi fått med en väldigt bra blandning av allt från stora maskiner till mindre utrustning och redskap. Vi har allt från montrar på 50 kvadratmeter till 1 000 kvadratmeter och maskiner i viktklasser upp mot 100 ton. Det var också roligt att se när en transport med däck som ska fylla en monter på 300 kvadratmeter rullade in och lastades av.

Tyngsta lyftet idag, 9,2 ton

– Vad gäller besökare har vi hittills legat kring 10 000 här i Göteborg, med ett undantag. Det var första mässan efter pandemin 2021 då vi verkligen såg hur mycket entreprenadmaskinsbranschen längtade efter de möjligheter till kontakter och affärer som skapas under mässdagarna – då kom ungefär 14 000 besökare. Dit kommer vi kanske inte den här gången, men vi räknar med runt 10 000 besökare. Lite kuriosa är att vi genomförde branschens sista svenska mässa före pandemin och den första efter. Och nu kör vi igen.

För Hans-Erik Kristensson har det hunnit bli rätt många mässor vid det här laget sedan premiären med Malmö Tekniska Mässa 1996.

– Det har nog blivit mellan 30 och 35 sedan dess – inte bara i Sverige utan också i Danmark, säger Hans-Erik Kristensson.

– En grundinställning har hela tiden varit att göra en bättre mässa nästa gång. Det är inte bara produkterna som måste utvecklas, även tjänster och där spelar mässorna en stor roll. Det finns alltid någon detalj som kan filas till för att skapa ett bättre evenemang nästa gång.

– Ett viktigt mål för mig är att de besökare som kommer hit ska ta med sig något som förändrar deras liv. Det kan de uppnå om de ser framåt, om de tar sig tid att prata med leverantörerna och tar till sig deras kunskap om hur framtiden kommer att bli. Hur förändras maskiner och redskap, hur förändras branschen? Då kan man gå härifrån med en känsla av att veta vad som krävs i en anpassning till framtiden eller en trygghet i att man redan gjort vad man kan.

Och det kommer att finnas gott om leverantörer att prata med.

– Uppskattningsvis kommer montrarna att bemannas mellan 1 500 och 2 000 personer som mer än gärna berättar om såväl nuet som om framtiden, säger Hans-Erik Kristensson, innan han drar sig tillbaka för att bland annat samla ny kraft i de ben och fötter som utsatts för drygt 25 000 steg under måndagen.


5 september 2023

Massiv satsning av Zeppelin

I Zeppelins monter på Entreprenad Live kommer tyngdpunkten att ligga på digitalisering och elektrifiering. Det lär dock inte visas någon av Caterpillars elektrifierade maskiner, men [...]

Läs mer ›
5 september 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Upp till bevis för batterilastaren2.Tunnelbyggare utsattes för rök3.Hyresbostäder förmedlas som aldrig förr4.Cyberbrott – ohyggligt dyra för samhället5.Tekniskt genombrott i [...]

Läs mer ›
30 augusti 2023

Swecon tar emot med digitalisering och elektricitet

Två stora utmaningar för entreprenadmaskinsbranschen är att minska behovet av fossila drivmedel och att öka effektiviteten. Det har inte minst Volvo tagit fasta på och Swecon kommer på [...]

Läs mer ›
30 augusti 2023

Full fart med mobilt sorteringsverk

Det Jönköpingsbaserade familjeföretaget Maskin Mekano tar med sig ett nyutvecklat sorteringsverk till Entreprenad Live. I och med att maskinen får köras som släp kan den köras på alla [...]

Läs mer ›
30 augusti 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Norskt gränsstaket byggs mot Ryssland2. Tunga branschorganisationer sågar lägre reduktionsplikt3. Forskare i Luleå bakom lyckad månlandning4. Byggföretagen gillar skärpta krav på [...]

Läs mer ›
23 augusti 2023

Krav på regelförändringar för lätta lastbilar

Transportbilar är av stor betydelse för entreprenadmaskinsbranschen. Det märks även på Entreprenad Live 7-9 september där en stor del av leverantörerna finns på plats. Samtidigt ställs [...]

Läs mer ›
23 augusti 2023

Öppen paneldiskussion om Små avlopp- eller Kommunala avloppsystem?

”Entreprenad Live 8 september 11.00 -12.00″VA-Fakta bjuder in till en paneldiskussion med närvaro av såväl riks- som lokalpolitiker samt representanter för bland annat företag, [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp