Norskfödd mångsysslare med näsa för maskinimport

Öyvind Bringeland, hans dotter Anna, Björn och Peter framför verkstaden i Utby utanför Göteborg.
Öyvind Bringeland har genom åren sysslat med många olika sorters affärer. Allt från att sälja nya porschebilar i Florida till att som affärsjurist biträda klienter inför Högsta Domstolen.
Men som bas i verksamheten har hela tiden funnits import av Volvomaskiner från utlandet.
– Jag var den förste som i slutet av 70-tale re-importerade Volvomaskiner från utlandet tillbaka till Sverige, berättar Öyvind Bringeland, VD och ägare till DMK Maskin & Konsult AB.

Öyvind Bringeland framför en re-importerad Volvo-maskin, basen i hans verksamhet.
När Öyvind arbetade på Lantmännen blev han besviken på hur revirtänkandet hindrade bra affärer. Han lade också märke till att samma Volvomaskiner såldes billigare i Tyskland än i Sverige.
Han bestämde sig för att starta eget.
– Jag kunde sälja Volvomaskiner jag köpt i Tyskland till ca. 20 procent lägre pris än motsvarande maskin i Sverige utan att jag egentligen behövde göra så mycket åt dem.
Lantmännen och Volvo var inte glada för den oväntade konkurrensen.
När Öyvind sa upp sig blev han anklagad för att vara osolidarisk och när han startade eget menade de att han förstörde prisbilden.
Men verksamheten utvecklades i rekordfart och Öyvind Bringeland fick anställa fem säljare och två inom administration för att hinna med affärerna.
Sexhjulsdrift
– Vi hade en kund som ville köpa en Volvodumper med sexhjulsdrift – något som inte fanns på den tiden. Så vi köpte en fyrhjulsdriven maskin, körde den till Danmark och lät bygga om den till sexhjulsdrift. Den rullade sedan i 25 år.
Ett par år senare införde Volvo sexhjulsdrift som standard på sina dumprar.
Även om DMK:s bas än i dag är import av Volvomaskiner så har Öyvind Bringeland hunnit med många andra affärer under sin yrkesbana.
Han är utbildad affärsjurist och företrädde under några år klienter i olika knepiga juridiska tvister.
– Något mål gick ända upp till Högsta Domstolen.
Öyvind Bringeland har också sålt båtar, han har förvaltat aktier och han har sålt nya porschebilar i Florida. Han har haft näsa för att dra fördel av olika regler och valutaskillnader mellan länderna.
– Jag har genom åren rest otroligt mycket. Ibland har jag haft 200 resdagar under året, berättar han.
Basen re-import
Men basen i verksamheten förblir hela tiden importen av Volvos entreprenadmaskiner. DMK säljer i dag ett 40-tal maskiner om året och omsättningen är ca 60 miljoner kronor.
– Vi importerar i dag nya, demo och begagnade Volvomaskiner som är grundutrustade enligt svensk maskinstandard. Sen bygger vi på dem efter kundernas önskemål i vår egen verkstad. Vårt mål är att erbjuda våra kunder en bra maskin till bra pris och med snabb leveranstid. Samt att vi idag kan erbjuda 2-års maskinskadeförsäkring på maskiner som inte är äldre än 5 år/3000 timmar utöver fabriksgarantin som följer maskinen.
På senare åren har företaget också börjat utveckla hyrköpsavtal och just nu har man åtta maskiner som rullar ute hos kunderna på det sättet.

Öyvinds dotter Anna.
Servicecenter i Utby
Företaget har en egen verkstad, DMK Servicecenter AB i Utby i östra Göteborg, där även kontoret ligger, och ett tradingkontor i centrala Göteborg. I DMK Servicecenter AB, är Björn Lindberg verkstadsansvarig och till sin hjälp har han Peter och Mathias som utför service och monteringar både för DMK Maskin & Konsult AB och för externa kunder.
– För oss är den personliga kundkontakten, proffsigt utförda monteringar, kundernas önskemål ang. placering och val av utrusning extra viktig. De flesta av våra kunder kommer förbi oss för att titta, diskutera montering och placeringen av utrustning innan leverans. Men en del av arbetena måste Volvo göra.
– När det gäller t.ex. uppgradering av mjukvaran så kan bara Volvo göra den. Men vi har goda relationer med Volvo i dag så det är inga problem.
Kunderna har ofta handlat av DMK i många år. Det kan vara allt från enmansföretag till större företag med upp emot 1000-tals anställda.
Äventyr i blodet
Öyvind Bringeland har en annorlunda uppväxt som kanske kan förklara varför han aldrig varit rädd för att utmana, pröva gränser och se om man kan få bättre villkor i ett annat land.
– Min pappa var bara sexton år när han hemma i Norge gick med i motståndsrörelsen. Utan att berätta för sin mamma förde han i hemlighet motståndsmän över gränsen mellan Norge och Sverige.
Efter kriget utbildade sig fadern till pastor och flyttade flera gånger med familjen mellan Norge och Sverige varför Öyvind Bringeland rör sig felfritt mellan norska och svenska
– Min pappa var en drömmare och under några år bodde vi på fjällgård i nästan väglöst land i Norge.
– Gården var en jordbruksfastighet och jag utbildade mig till agronom vid Stend Landbrugskule utanför Bergen i Norge. Men efterhand kompletterade Öyvind sin utbildning med en ingenjörsexamen inom väg och vatten, samt en civilekonomsexamen.
Nu börjar han närma sig pensionsåldern och funderar på vad han kan lämna efter sig.
Han ser inte heller andra handlare som konkurrenter utan ser hellre att man drar nytta av ett gott sammarbete och en god relation. Genom åren har han utvecklat en stor kunskap och intuition på att hitta och värdera maskiner. Han blir ofta anlitad av både kunder och andra handlare att värdera maskiner via telefon, mail eller via en personlig besiktning.

Hunden Isak är en trogen följeslagare på kontoret..
Bygger på förtroende
– Ofta jag genom åren kunnat åka ner till Europa och för en kunds räkning titta på en maskin i miljonklassen. Kunden kunde bestämma sig för att köpa den enbart efter min beskrivning på telefon. Sånt’ bygger på förtroende men ett sådan trading-verksamhet kan man egentligen inte lämna efter sig.
Därför hoppas han på att mer och mer kunna utveckla trading- och hyrköpsverksamheten och den lokala verkstaden i Utby Göteborg, DMK Servicecenter AB.
I dag är man fem personer som jobbar i företaget, däribland Öyvind Bringelands egen dotter.
Företaget, som en gång startades i Dalsland, ligger i dag i Utby i Göteborgs östra utkanter.