Nordbecks får räkna med fornlämningar - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
25 mars 2015

Nordbecks får räkna med fornlämningar

Anders Nordbeck

Anders Nordbeck är tredje generationen på A. Nordbecks entreprenad. Han driver företaget tillsammans med sina systrar

När Nordbecks grävmaskinister sätter skopan i marken händer det att de stöter på en gammal fornlämning. Men så har företaget också flest jobb i den gamla lärdomsstaden Lund.
– Vi har precis vid utgrävningar i Lundagård mitt i Lunds centrum stött på en stensatt underjordisk gång från 1600-talet. Och just i detta nu funderar arkeologerna på vad de ska göra med den.

Det säger Anders Nordbeck på Nordbecks entreprenad.
– Jag tycker arkeologiska fynd är intressant , säger han och berättar om Biskopsgårdar och skelett som hans företag genom åren varit med om att gräva fram.

A. Nordbecks entreprenad i Östra Odarslöv är ett familjeföretag. Det startades av Anders Nordbecks farfar och farmor i slutet av 40-talet och drivs i dag av Anders Nordbeck tillsammans med sina två systrar. Det ligger kvar på samma plats strax norr om Lund där det en gång grundades.

Tittar man norrut från företaget så ser man den vackra Lundaslätten breda ut sig och platsen där slaget om Lund en gång stod. Tittar man söderut och in mot Lund så ser man både Max Lab och ESS, två gigantiska forskningsbyggen växa fram.
– Det har gått bra. Vi har haft förmånen att verka i en expansiv region, säger Anders Nordbeck.

Så expansiv att också danska entreprenadföretag från och till sökt sin lycka på den här sidan sundet. Men jobben har oftast räckt till.
– Även om inte tar de allra största jobben så blir det mycket jobb till oss som de stora inte hinner med eller så tas vi in som underentreprenörer.

Företaget har sexton anställda, den längsta har varit i firman i 46 år. Företaget har larvburna grävare mellan 3,5 och 30 ton, hjulburna mellan 6 och 18 ton, traktorgrävare, små hjullastare och lastbilar.
– Vi är inte speciellt märkestrogna, säger Anders Nordbeck.
– Vi har Volvo, Hitachi, Komatsu, Liebherr, Neuson , Lennen och Hydrema bland maskinerna.
– Det är ofta jag som tillsammans med maskinföraren väljer maskinerna. Vi tittar brett i den viktklass vi letar efter.
– Jag går ofta på känsla. Jag har ju själv kört en grävmaskin så jag vet ju hur det ska kännas.

Schaktmassorna har blivit ett stort problem för Nordbecks och andra företag i regionen.
– Vi vet ofta inte vad vi ska göra med dem. De största företagen håller sina deponeringsplatser för sig själva och vi har fått lita på tillfälliga lösningar.

Efter 19 år i Maskinentreprenörerna Syds styrelse avgick han vid senaste årsmötet, även om han sitter kvar i riksförbundet valberedning.
– Jag tycker det har varit jätteintressanta år, säger han, och ser fram mot Maskinentreprenörernas årsmöte som hålls samtidigt som Entreprenad Live-mässan på Ring Knutstorp i början av maj.

25 mars 2015

Så ska Steelwrist få bukt med stölderna

Steelwrist inför stöldmärkning på tiltrotatorer. Systemet kommer att visas upp på årets Entreprenad Live-mässa. – Det är världens största system för stöldmärkning som finns [...]

Läs mer ›
25 mars 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Småföretagare tror på framtiden 2. Polacker och tyskar vanligast i Sverige 3. För tung last för bron 4. Regeringen vill sänka ROT 5. 2,7 promille på åkgräsklippare 6. Elektrisk [...]

Läs mer ›
18 mars 2015

Snabb väg från garaget till att bli ledande på redskap

SMP Parts är marknadsledande på snabbfästen, skopor och tiltrotatorer i Sverige. Företaget ställer ut på Entreprenad Live på Ring Knutstorp i maj. – Vi kommer bland annat att visa [...]

Läs mer ›
18 mars 2015

NY ENTREPRENAD UT FÖR UPPHANDLING

Ombyggnad av E22 har kommit halvvägs Nu rullar vägverket ut den fjärde etappen av ombyggnaden av E22. Etappen kallas Förbifart Linderöd är en sex kilometer lång motorvägsträcka som [...]

Läs mer ›
18 mars 2015

7 saker du inte visste förra veckan

1. Skiss på 64-tonare 2. Skotare bärgas ur myren 3. KTS satsar på entreprenadbranschen 4. Skanska förnekar mutmisstanke 5. Järnvägen till Fehrman försinkas 6. Fria svenska kartor 7. [...]

Läs mer ›
11 mars 2015

Mer än en mässa

– Vi vill arrangera mässor som är mer än en mässa, det är därför vi har ordet Live i vårt namn Entreprenad Live. – Vi ska vara en levande mässa med utställningar, [...]

Läs mer ›
11 mars 2015

Vågar vi vara annorlunda?

Vill vi göra intryck på kunderna? Får vi kunderna att minnas oss? Med frågeställningar som dessa utmanade Rune Rennemark utställarna på utställarträffen på Ring Knutstorp på onsdagen. [...]

Läs mer ›
Utställare 2023, Göteborg-Landvetter