Nischade diamantsågar nytt på tuff marknad - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
23 april 2014

Nischade diamantsågar nytt på tuff marknad

Många företag vill skära och borra i sten.

DSC_0108

Peter Andersson och Roger Green på Matek framför en ICS-såg. Det ser ut som en vanlig motorsåg men har en diamantkedja och skär genom både sten och betong.

Konkurrensen är tuff. Och för att sticka ut och ligga i framkant marknadsför nu Matek vid sidan om sitt traditionella sortiment även två handsågar som ska göra det både enklare och smidigare att på plats ta upp hål i betong och sten.
Sågarna kommer att visa upp på Entreprenad Live-mässan i Göteborg i höst.
– Vi visade nyligen Cutters Edge-sågen för brandkåren i Ystad. De var mycket imponerade, säger Peter Andersson på Matek.

Företaget ingår i Ystagruppen och sedan sammanslagningen 2005 sitter Matek i samma lokaler som YstaMaskiner i Ystads norra utkanter. Företaget säljer direkt till kund och köparna finns över hela landet. Kunderna är till exempel stenhuggare, byggare och entreprenadföretag.
ICS är en amerikansk handhållen motorsåg med diamantkedja. Den ser ut som en vanlig motorsåg. Även kedjan påminner om en vanlig motorsågs men med sina tänder av industridiameter kostar den naturligtvis mer.
– En komplett maskin med kedja kan kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor, säger Roger Green, som arbetar med försäljning på Matek. Men sågen kommer till på många ställen som traditionell håltagning och kapning av sten och betong – också det med diamantverktyg – hittills haft problem med.
– Med ICS kan du såga rakt in med sågbladet och på så sätt få till större sågdjup och precision i sågningen, berättar Roger Green.

Han framhåller också sågens fördelar när man t.ex. ska kapa ett vatten- eller avloppsrör i en trång byggrop.
– Med traditionella metoder måste man gräva ut betydligt mer runt hålet för att kunna komma åt på ett säkert sätt.

Matek har salufört ICS-sågen i snart två år.
– Det börjar ta fart, säger företagets VD, Magnus Lasson.

En helt ny produkt som företaget nu håller på att introducera är Cutters Edge.
– Med en och samma Bullet-kedja sågar den sig igenom trä, glas, plats, papp och betong, säger Peter Andersson som arbetar med försäljning på Matek.

Problemet hittills har varit att de flesta kedjor är specialframtagna för olika material. En kedja passar för betong, en annan för trä och en tredje för sten.
Matek tror att inte minst räddningstjänsten kommer att vara intresserade av den nya produkten. När t.ex. brandkåren står på ett tak och måste ta upp hål för att få ut rökgaserna, då gäller det att kunna använda en och samma kedja – även om det inte har en aning om det finns trä, papp, stål eller betong under takpannorna.
– Men vår första såg sålde vi till en rivningsfirma. De har samma behov av att kunna såga sig igenom utan att behöva fundera på att byta kedja.
Under våren kommer kedjan också att lanseras som sågklinga, en produkt som passar för de flesta kapmaskiner ute på marknaden.

23 april 2014

7 saker du inte visste förra veckan

DNA-sprej mot koppartjuvar. Volvo Lastbilar lyfte. Upphandlingsstrategi för Västlänken. Flest dieseltjuvar i Väst. Volvo CE klättrar till tredjeplats Nuläget för Marieholmsleden. Kina [...]

Läs mer ›
16 april 2014

Högtryck i Västsverige

– Högtrycksläge. Om man vore ung i dag borde man skaffa sig en maskinoperatörsutbildning. Eller ännu bättre – köpa sig en egen grävmaskin. Så sammanfattar Jens Larsson, [...]

Läs mer ›
16 april 2014

Lådan som ger rätt dieselblandning

– Vi är ensamma i världen om K-Kube, en  produkt som kvalitetssäkrar kundens diesel, säger Staffan Melin, manager för Sydsverige  för NCH Kernite Lubrication. K-Kube kommer att [...]

Läs mer ›
16 april 2014

6 saker du inte visste förra veckan

522 miljarder att dela på. Snart tyngre lastbilar. NCC gör asfalt med träpulver. Söderberg & Haak har sålt tusen JCB-maskiner. Nya traktordäck vid snöröjning. Farlig lek på cykel [...]

Läs mer ›
16 april 2014

Nyheter & Pressinfo från utställare vecka 16

Grävsugen för alla entreprenörer – FX20 Från mindre uppdrag som att göra inspektionshål i marken och friläggning av ledningar till större uppdrag som sanering vid översvämningar [...]

Läs mer ›
9 april 2014

Stora förväntningar på välbesökt utställarträff

Förväntningarna är stora på höstens Entreprenad Live-mässa i Göteborg.  Det framgick när arrangörer och utställare möttes till en välbesökt utställarträff på Stora Holm i [...]

Läs mer ›
9 april 2014

Lektion 7

Skapa en utvärderin​gsmodell Nu har vi nått till sjunde och sista lektionen i Entreprenad Lives mässkola med Ellen Källberg. Denna vecka handlar det om hur vi utvärderar mässan, en [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp