Någonting att äta, någonting att dricka - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
16 augusti 2023

Någonting att äta, någonting att dricka

En av grundbultarna för en lyckad mässa är tillgången till mat och dryck av hög kvalitet. Entreprenad Live har därför inför höstens arrangemang i Göteborg valt att än en gång samarbeta med FC Gruppen, ett av Sveriges största cateringföretag.

Vi hinner få en pratstund med FC Gruppens projektledare Fredrik Widell innan han rusar vidare för att se till att deltagare och besökare får något att äta och dricka när utomhusshowen Diggiloo rullar vidare med sin turné.

– Sedan starten 1993 har vi vuxit till ett av Sveriges största cateringföretag och gör varje år mer än 4 000 cateringuppdrag som varierar från en halv fralla till banketter. Det kan variera mellan fem och femtio åtaganden per dag, säger Fredrik Widell, som själv varit med i 18 år.

– Vi utgår från Elmia i Jönköping och har byggt upp en bred kompetens om hur vi säkerställer tillagningen och hanteringen av mat och hur vi kan förse även stora grupper i helt olika miljöer med god och näringsriktig mat.

– Vi sköter hela processen, från tillagning till servering, helt med egen personal och utrustning. Vi har lastbilar som sju dagar i veckan kör ut och hämtar in mat. Vi har investerat en hel del pengar i utrustning så vi ska kunna hålla både kyl- och värmekedjan obruten på all mat vi levererar. Därmed är vi inte bundna till Jönköping utan kan åta oss även större event på andra orter.

– Sommarens största åtagande är Diggiloos turné, men på programmet står också Mamma Mia i Malmö och Entreprenad Live i Göteborg. På Entreprenad Live börjar vi bygga på tisdagen och kommer att ha en food truck på plats redan på onsdagen för att de som etablerar montrarna ska få tillgång till fika och mat.

– Torsdag till och med lördag kommer vi att servera en huvudrätt och ett vegetariskt alternativ varje dag i det stora restaurangtältet. Som det ser ut i dag kommer huvudrätterna att bli nötfärslasagne, högrevschili och viltskavsgryta.

– Det kompletterar vi med food trucks med hamburgare, korv och dryck. Senast vi var med på Entreprenad Live fick vi också många förfrågningar om fika och godis så det kommer också att finnas med.

– Vi har rätt bra begrepp om hur mycket vi behöver utifrån våra erfarenheter från 2021 års mässa. Vi lagar maten i Jönköping, kyler ner den snabbt och tar den till i det här fallet Entreprenad Live i kylbilar. Sedan värms den i ugnar. Allt som inte tillagas kan därför tas tillbaka till Jönköping. Därmed blir det också väldigt lite svinn. Sallad och liknande hanteras färskt på plats, därutöver serverar vi nygräddat bake upbröd.

Fredrik Widell berättar att det sammanlagt blir sex personer från Jönköping på plats plus ytterligare nio personer som rekryteras lokalt för att bistå med bland annat dukning och avplockning.

– Det är samma gäng som vi jobbade med 2021 – ett riktigt bra gäng.

– Ingen plats är den andra lik, men vi har med åren lärt oss vad som fungerar och inte fungerar. Vi kör samma koncept som vi använder på Elma Wood som arrangeras i betydligt besvärligare terräng. Barer och kök är byggda för förflyttning och transporter sker med lastbil och husvagn.

Omväxling förnöjer och parallellt med den pågående verksamheten är företaget öppet för nya former av åtaganden. I dag driver man bland annat restaurangerna på Elmia plus ytterligare fyra restauranger.

25 augusti slås dessutom portarna upp till företagets nästa stora satsning – Science Park Tower i Jönköping – där FC Gruppen kommer att driva restaurangen och har möjlighet att i huset ordna bland annat event av olika slag, exempelvis dinnershows och stora konferenser. Bland annat finns en större eventsal som kan anpassas för såväl festmiddagar och större företagsevenemang som kreativa sittningar och tillställningar.

– Det här är en stor satsning för oss. Vi har kört liknande koncept tidigare, men i betydligt mindre skala. Nu fick vi dessutom komma med tidigt i processen och rita köket. Kockarna har verkligen gillat resultatet. Glädjande nog har bokningarna bara haglat in.

– Vi har också samlat speciell kompetens i FC Event och FC Production, som bland annat kan erbjuda en mobil studio. Genom att vi samlat bred och relevant kompetens i företaget kan vi erbjuda helhetsåtaganden, vilket inte minst underlättar för kunden. Hittills har vi bland annat jobbat i Almedalen och varit ute med Håkan Hellström, säger Fredrik Widell.

Öppenheten för nya lösningar och snabb omställningsförmåga kom väl till pass under pandemin.

– Vi tappade 90 procent av arbetskraften under pandemin. Vi klarade oss ändå rätt bra tack vare en snabb omställning. Vi började med hemcatering där vi lagade husmanskost som vi frös ner och levererade med fri hemkörning i hela Jönköping.

– När det slog om blev det en tuff, men rolig tid. Efterfrågan blev snabbt större än kapaciteten. En del kom tillbaka och vi har även hittat nya kompetenta medarbetare. Nu går det väldigt bra och ambitionerna är väldigt höga.

– Ett viktigt mål är att bidra till en hållbar framtid, därför lagar vi alla våra måltider färska från grunden med lokala råvaror. 

16 augusti 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Boliden frias för spansk dammolycka2. Tysk mångmiljardsatsning på energisparande3. Remondis förvärv av Delete kräver ytterligare utredning4. Allvarlig kritik mot säkerheten på stoppat [...]

Läs mer ›
9 augusti 2023

Maskinmässa i logistiskt toppläge

Entreprenad Live har vuxit ur mässområdet på Säve depå. När portarna öppnas igen 7–9 september blir det i stället strax utanför Landvetter flygplats på ett markområde i Fäxhult som [...]

Läs mer ›
9 augusti 2023

Lastbil eller dumper – välj själv

Efter några års frånvaro från mässor har Cordestam Maskin valt att förlägga sin comeback till Entreprenad Live 7-9 september. I Göteborg avser det Bjästabaserade företaget primärt att [...]

Läs mer ›
9 augusti 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Klartecken för batterifabrik i Göteborg2. Lägsta antalet nystartade företag på tio år3. Krav på skärpta regler för sprängämneshantering4. Regnskadad banvall fick persontåg att [...]

Läs mer ›
28 juni 2023

Många vägar leder till ökad hållbarhet

Dagens miljöbelastning måste minska avsevärt. För maskinentreprenörer är fossilfria maskiner ett naturligt vägval. Svenska tillverkare har kommit långt i utvecklingen, inte minst Volvo [...]

Läs mer ›
28 juni 2023

EU-premiär för eldrivet bygge i Östersund

När spaden sattes i jorden för byggandet av förskolan Ottfjället i Östersund för ett par veckor sedan höjdes ribban för klimatsmart byggande. Projektet beskrivs som EU:s första [...]

Läs mer ›
28 juni 2023

Maskinentreprenörerna visar stor framtidstro

Trots en viss oro för en något vikande marknad tyder Maskinentreprenörernas färska konfidensindikator inte på att medlemsföretagen förbereder sig för en nedgång. Tvärtom tycks de göra [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp