Maskiner, entreprenörer, Urax, schäfrar, familjen, Tyskland… Kenth Möller har många intressen - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
24 februari 2016

Maskiner, entreprenörer, Urax, schäfrar, familjen, Tyskland… Kenth Möller har många intressen

Kenth Möller 2

Kenth Möller utanför Schakt i Väst i Göteborg

Kenth Möller är en välkänd profil i västsvenska entreprenadkretsar. Han är ordförande i styrelsen för Schakt i Väst, jobbar som säljare på företaget och har egen åkeriverksamhet med tre lastbilar. Han är aktiv i Maskinentreprenörerna och Sveriges åkeriföretag samt några andra intresseorganisationer, då han brinner för branschen och entreprenörernas villkor.

Men inte så många känner till att hans nya ögonsten heter Urax (Tysk Schäfer) och att han har starka band med norra Tyskland.

Många kommer att möta honom på Entreprenad Live i höst i Göteborg där Schakt i Väst är ett av de företag som ställer ut.
– Jag har egentligen alltid varit intresserad av maskiner, berättar Kenth Möller.

Han utbildade sig som maskinmekaniker och började köra grävmaskin 1981. Tio år senare startade han det egna företaget Kenth Möller’s Entreprenad AB, de första egna maskinerna var en hjullastare och en grävmaskin.

Många år senare – när hans grabbar var stora nog att börja i firman – köpte han också sina första lastbilar.
– De har alltid jobbat hos mig under loven och i dag arbetar både Fredrik och Joakim i vårt företag, berättar han.

Men de många timmarna i en traktorgrävare med en växelspak som slog mot knät och allt klivet in och ur lastbilar tog ut sitt pris och till slut tog knäna slut. Trots operationer kvarstod smärtan och Kenth Möller fick se sig om efter något annat.

Kenth Möller 1

Kenth Möller framför Urax prissamling

Han hade då haft en lång relation med Schakt I Väst.
– Jag gick första gången in genom de här dörrarna 1981 för att lämna timlistor, på den tiden det hette Schaktcentralen.

Så kom det sig att Kent Möller blev säljare, ordförande och delägare i Schakt i Väst.
– Schakt i Väst härstammar från slutet av 50-talet, berättar Kent Möller.

Behovet hade då uppstått av någon som kunde sälja schakttjänster och sköta redovisning, något som de enskilda entreprenörerna inte hann med.
Verksamheten utvecklades och ett stort steg togs när man omvandlades från ekonomisk förening till ett aktiebolag – nu med många av de ursprungliga föreningsmedlemmarna som aktieägare.

I dag rullar 150-200 enheter kontinuerligt för Schakt i Väst.
– I dag förmedlar vi tjänster på timbasis. Oftast blir vi kontaktade av någon som behöver schakttjänster, sen gäller det för oss att hitta rätt gubbe och rätt maskin för jobbet.

Samma eftermiddag ska Kent Möller ut med museifolk för att titta på ett arkeologiskt utgrävning. Där gäller det att hitta en entreprenör som är intresserad och lätt på handen.
– En jädrans gott gäng att arbeta med, säger Kenth Möller om sina sju arbetskamrater på Schakt i Väst som på senare tid fått ytterligare en arbetskamrat i gänget.
– Jag brukar ha Urax med mig på jobbet, berättar han.

Urax

Urax, familjens nya ögonsten och den nya arbetskamraten på Schakt i Väst

Urax är en snart 2,5-årig schäferhane som blivit den nya familjemedlemmen hos Möllers.
– Jag är uppväxt med hundar och visste att jag en dag när barnen flyttat ut ville ha en schäfer.

Det tog fyra år att hitta rätt hund men i dag är banden täta och mycket tid läggs på Urax. Kenth Möller är aktiv i schäferklubben och hjälper andra hundägare med att uppfostra sina hundar.
Han vill inte ”bara” vara hundägare utan verkligen jobba med hunden.
– Vi har ställt ut Urax på SM och han kom tvåa. Men nu tränar vi honom för IPO – Internationella prövningsordningenen, en tävlingsform som ställer krav på hundens förmåga att såväl spåra, söka som att skydda.

Den här dagen är Urax inte på plats utan nere på kurs i Tyskland.
– För att lära sig bitas, säger Kenth Möller med glimten i ögat.

Att det just blev Tyskland är kanske inte så konstigt med tanke på Kenth Möllers starka band till vårt sydliga grannland.
– Min frus familj härstammar från norra Tyskland, utanför Flensburg, vid kusten. Hennes familj äger där en större gård. När barnen var små packade vi oftast in dem i bilen på fredagseftermiddagen och körde ner till gården för att hjälpa till. Och sen hem igen på söndagskvällen.
– När vi kom tillbaka till Göteborg på morgonkvisten var det bara för mig att gå direkt jobbet, säger Kenth Möller.Fakta:

Namn: Kenth Möller
Ålder: 55 år
Familj: Gift med Irene, två pojkar Joakim och Fredrik som båda arbetar i firman.
Bor: Göteborg

Några snabba

Mitt sämsta köp:
En Scanialastbil med Istrail påbyggnad. När jag fick den gick flaket inte att fälla upp.

Mitt bästa köp:
En Liebherr 314. Det var en bra spargris som jag tjänade mycket pengar på.

Vem skulle jag ta med mig till en öde ö:
Min fru

Favoritdrink:
En god whisky

Så kopplar jag av:
Hemma, i min egen miljö eller på träningarna med Urax då man måste vara hundra procent närvarande, annars blir det inte bra.

Människor som betytt mycket för mig i mitt jobb:
Bengt Johansson vår förre VD för Schakt i Väst AB och Folke Sandberg, f.d. ordförande i GLC, Göteborg lastbilscentral. Alvar Andersson åkare och företagare med många strängar på sin lyra.


24 februari 2016

Jätteinvestering i Strömstad kan komma igång nästa år

Vid sidan om de stora byggprojekten i Göteborg som Västlänken så projekteras runt omkring i Västsverige andra megaprojekt i miljardklassen. Ett av dem är det nya Upplevelsecentret i [...]

Läs mer ›
24 februari 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Räknade fel på hållfastheten 2. Mil med ny kabel utan minsta hål i gatan 3. Billigare gummi hotar däcktillverkningen 4. Flest byggarbetare från Polen 5. Gigantiska lastbilstransporter [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Svensk högkonjunktur hjälpte Beck till rekordår

Beck Maskin Sverige hade i fjol sin högsta omsättning någonsin. – Det går bra för Sverige just nu, säger grundaren Owe Beck. Beck Maskiner ställer ut på Entreprenad Live i [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Skapa mer samhällsnytta och infrastruktur för pengarna

Samhällsbyggare i Väst – Temadag den 11 feb. kl. 08-13, Elite Park Avenue Hotel, Göteborg – Har man suttit still i tre månader och funderat på varför planering och upphandling [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

Byggboomen i Västsverige: Borås satsar tre miljarder på vatten och avlopp

De stora infrastruktursatsningarna i Västsverige handlar inte bara om Göteborg och Västsvenska paketet. Borås gör sin största satsning någonsin. Drygt tre miljarder kronor investerar [...]

Läs mer ›
27 januari 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Gloria synliggör vägarbetare 2. Tänt var det här! 3. Rena balett-bytet 4. Kan Volvo bli först på månen? 5. El i betong smälter snö på vägar 6. Etthundratio mil laddad vägbana 7. [...]

Läs mer ›
16 december 2015

Uno Hallgren, ME Region Väst: Kul med Entreprenad Live när så mycket branschfolk är på plats

– Det är fantastiskt kul att få ha Entreprenad Live i Göteborg när det är en sådan uppgång i branschen och så mycket maskinfolk finns på plats. Det säger Uno Hallgren, regionchef [...]

Läs mer ›
Utställare Göteborg 2021