Mångmiljardindustri i Malmö hamn ska ge jobb åt 6 000 - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
Här ute i Norra Hamnen ska industrin ligga.
Här ute i Norra Hamnen ska industrin ligga.
4 maj 2022

Mångmiljardindustri i Malmö hamn ska ge jobb åt 6 000

Malmö kom i förra veckan ett steg närmare en ny jätteindustri ute i Norra hamnen. Då beslöt tekniska nämnden att reservera mark i hamnområdet för det svenska företaget TEXEL Energy Storage AB.

Om allt fortsätter enligt planerna så kommer bygget att gå igång om två-tre år. Investeringen är i storleken 10 miljarder kronor. Minst 2 000 personer kommer att arbeta i själva fabriken och med alla underleverantörer så kommer industrin att sysselsätta 6 000 personer.

Det lär bli Malmös största industri.

TEXEL sysslar med energilagring. Men man använder en annan teknik än batterifabrikerna. Northvolt använder till exempel litiumjon-teknik i sina batterier och det är den teknik som vi vanligtvis förknippar med energilagring.  

TEXELs metod baseras delvis på vätgas och på världens mest utvecklade Stirlingmotor. Ett storskaligt batteri, för att uttrycka det populärt.
– Vår minsta energilagringsenhet är fem gånger större än ett batteri till en Tesla-bil. Vi är inriktade på att lagra energi till till exempel stora hus, till hela städer eller länder, säger Lars Jacobsson, VD för TEXEL Energy Storage.
– Vi skulle till exempel kunna lagra den energi som vindkraften utanför Skåne producerar under natten för att kunna använda under dagen.

Lars Jacobsson, VD för Texel, tror och hoppas att bygget ska gå igång om två-tre år.

TEXEL har utvärderat flera olika platser men har fastnat för Malmö, inte minst för hamnläget.
– Vi kommer att hantera gods motsvarande 160 000 containrar om året. Vi arbetar på den europeiska och globala marknaden och vi kan utnyttja logistikkapaciteten som finns i hamnen.

Markanvisningen innebär inte att allt är klappat och klart.
– Intentionerna är klara men det ligger en utredning på 8-9 månader framför oss innan vi kan fatta det avgörande beslutet. Vi måste försäkra oss om att det i regionen finns underleverantörer som kan förse oss med det vi behöver. Vår fabrik blir en sammansättningsfabrik som tar in komponenter från olika håll.
– Vi måste också försäkra oss om att Stockholm och statsmakterna stöder ambitionen att skapa en konkurrenskraftig industri.

Kommunen har reserverat 50 000 kvadratmeter mark i Norra Hamnen. Fullt utbyggt kommer TEXEL att utnyttja 200 000 kvadratmeter.
– Vi är verksamma över hela världen och ser Malmö som en strategisk plats för att kunna nå ut i Europa. Det fantastiska läget tillsammans med Malmö stads hållbarhetsambitioner är en svårslagen kombination, säger Lars Jacobsson.

4 maj 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Rivningsarbetare springer för livet2. 70 danska familjer bygger kollektivby i Skåne3. Chaufförerna blir bestulna medan de sover4. Fler vill lägga Peabs gröna asfalt5. Många mår dåligt [...]

Läs mer ›
20 april 2022

Akvedukt kan bli nya bron i Malmö

Malmö planerar en ny broförbindelse mellan Mellersta Hamnen och Västra hamnen.Om det nu ens blir en traditionell bro. Ett av förslagen är en akvedukt där båtarna seglar ovanpå trafiken. [...]

Läs mer ›
20 april 2022

Anrikt hydraulföretag satsar nytt och mobilt

AMAB Hydraul är ett av marknadens ledande företag inom slangar, kopplingar och hydraulik. På senare år har företaget tagit nya steg i sin utveckling och bland annat satsar AMAB på Mobil [...]

Läs mer ›
20 april 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Entreprenörer måste hålla hastigheten2. Annonserade ut sin loge till förmån för Ukraina3. Enorma mängder sten ska bort i Forsmark4. Bra tänkt kring lärlingar, svårt att genomföra5. [...]

Läs mer ›
6 april 2022

ME satsar på framtidskoncept för bättre möten

Maskinentreprenörerna ME har tagit fram ett nytt koncept för sitt deltagande på mässor och hur deras monter ska se ut.– Mässor är viktiga. Det är ett fantastiskt tillfälle för oss att [...]

Läs mer ›
6 april 2022

Hur är läget Hans-Erik?

Hur är läget Hans-Erik Kristensson inför mässan på Ring Knutstorp i september?– Det ser mycket bra ut inför mässan. Det är tre år sedan det senast arrangerades en [...]

Läs mer ›
6 april 2022

Personliga möten viktiga när entreprenörerna investerar inför framtiden

– Det är en bransch som har väldigt mycket att göra. Den står inför stora utmaningar och då spelar mässor och framför allt regionala mässor en viktig roll.Så sammanfattar Mikael [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp