Mångmiljardindustri i Malmö hamn ska ge jobb åt 6 000
Malmö kom i förra veckan ett steg närmare en ny jätteindustri ute i Norra hamnen. Då beslöt tekniska nämnden att reservera mark i hamnområdet för det svenska företaget TEXEL Energy Storage AB.
Om allt fortsätter enligt planerna så kommer bygget att gå igång om två-tre år. Investeringen är i storleken 10 miljarder kronor. Minst 2 000 personer kommer att arbeta i själva fabriken och med alla underleverantörer så kommer industrin att sysselsätta 6 000 personer.
Det lär bli Malmös största industri.
TEXEL sysslar med energilagring. Men man använder en annan teknik än batterifabrikerna. Northvolt använder till exempel litiumjon-teknik i sina batterier och det är den teknik som vi vanligtvis förknippar med energilagring.
TEXELs metod baseras delvis på vätgas och på världens mest utvecklade Stirlingmotor. Ett storskaligt batteri, för att uttrycka det populärt.
– Vår minsta energilagringsenhet är fem gånger större än ett batteri till en Tesla-bil. Vi är inriktade på att lagra energi till till exempel stora hus, till hela städer eller länder, säger Lars Jacobsson, VD för TEXEL Energy Storage.
– Vi skulle till exempel kunna lagra den energi som vindkraften utanför Skåne producerar under natten för att kunna använda under dagen.
TEXEL har utvärderat flera olika platser men har fastnat för Malmö, inte minst för hamnläget.
– Vi kommer att hantera gods motsvarande 160 000 containrar om året. Vi arbetar på den europeiska och globala marknaden och vi kan utnyttja logistikkapaciteten som finns i hamnen.
Markanvisningen innebär inte att allt är klappat och klart.
– Intentionerna är klara men det ligger en utredning på 8-9 månader framför oss innan vi kan fatta det avgörande beslutet. Vi måste försäkra oss om att det i regionen finns underleverantörer som kan förse oss med det vi behöver. Vår fabrik blir en sammansättningsfabrik som tar in komponenter från olika håll.
– Vi måste också försäkra oss om att Stockholm och statsmakterna stöder ambitionen att skapa en konkurrenskraftig industri.
Kommunen har reserverat 50 000 kvadratmeter mark i Norra Hamnen. Fullt utbyggt kommer TEXEL att utnyttja 200 000 kvadratmeter.
– Vi är verksamma över hela världen och ser Malmö som en strategisk plats för att kunna nå ut i Europa. Det fantastiska läget tillsammans med Malmö stads hållbarhetsambitioner är en svårslagen kombination, säger Lars Jacobsson.