Lovande utbildning av syrier till maskinförare i Höör - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
17 maj 2017

Lovande utbildning av syrier till maskinförare i Höör

Förhoppningsfulla elever i ett skånskt grustag på Yrkesakademin i Höör. Ramez Rabaa, Walid Maia, Majdi Alasmi, Diaa Naimarnos, Abdihakim Ahmed, Mohammad Alshaqi och Sami Abbas.

På Yrkesakademin i Höör utbildas sedan i höstas knappt 30 elever från Syrien till Anläggnings-Maskinförare.
– På måndag börjar en av våra elever en anställning i Klippan, det är den första som fått en fast jobb, berättar Kristian Seger, verksamhetsledare.

I en stor bergtäkt utanför Höör möter Entreprenad Live ett gäng elever som kom till Sverige med den stora flyktingvågen för några år sedan. I den här gruppen är det främst syrier men även elever från Palestina och Somalia.

Sami Abbas gillar såväl kursen som lärarna och inte minst utsikterna till ett jobb

De kommer från många olika bakgrunder. Många från krig och från krigshärjade platser som Aleppo men har det gemensamt att de alla vill ut på den svenska entreprenad-arbetsmarknaden.
– Det är en jättebra kurs och hjälpsamma lärare, säger Sammi Abbas.

I den här gruppen har någon i sitt hemland arbetat som lastbilsförsäljare, en annan som valutaväxlare men där finns också två som arbetat som bilmekaniker.
– Vi hoppas få arbete så snabbt som möjligt, säger Sammi Abbas.

Majdi Alasmi bilpendlar till kursen från Kristianstad

Många bor runt om i Skåne. Majdi Alasmi bilpendlar tillsammans med kurskompisar från Kristianstad en timme bort och tycker det fungerar bra.

Här i bergtäkten får eleverna bland annat pröva på att lära sig köra grävmaskin, hjullastare och dumper. Undervisningen sker på svenska – något som understryks i Höör och som särskiljer Höör-utbildningen från andra liknande utbildningar.
– Yrkesakademin utbildar etableringselever på flera håll i landet men det är bara vi som integrerat svenskundervisningen (SFI) i den praktiska delen, berättar Kristian Seger.

Verksamhetsledaren Kristian Seger gläds åt att de första eleverna börjar komma ut i yrkeslivet.

Utbildningen sker på uppdrag av och i samråd med arbetsförmedlingen och eleverna väljs ut i tillsammans med dem.
Det är många fler elever som vill in på utbildningen än det finns platser och eleverna väljs ut utifrån lämplighet och tidigare erfarenheter. Men det krävs också att eleverna har svenskt körkort och behärskar grundläggande svenska.
– Vår uppgift är att utbilda dem. Men vårt mål är att få ut så många som möjligt i arbetet så snart som möjligt, säger Kristian Seger.
– Det är bra inte bara för eleverna utan för hela samhället.

Flera har redan varit ute på praktik, andra har fått sommarbete.
För att på skolan i Höör integrera de nyanlända elever med svenska elever brukar man sätta ihop dem två och två kring en maskin eller ge dem ett projekt att lösa ihop. Det är ett effektivt sätt att lära ut svenska men det lär dessutom såväl de svenska som de nyanlända eleverna att samarbeta.
– Det har varit lite svårt att skaffa praktikplats framför allt bland de äldre entreprenörerna men det börjar släppa.
– Många är oroliga för att religionen tar för stor plats men vi på skolan har varit tydliga med att religionen är en privatsak som man sköter utanför arbetet och här har det aldrig varit några problem, säger Kristian Seger.

Gert Nilsson tycker han får mycket tillbaka av eleverna.

Gert Nilsson är lärare på Yrkesakademin framför allt i de praktiskt-teoretiska delarna som arbetsmiljökunskap och arbetsplatssäkerhet. Han har självt kört de mesta i maskinväg – allt från hjullastare till truck och lastbil.
– Man får fantastiskt mycket tillbaka av de här eleverna och jag gillar när jag kan vara till nytta. Jag har inte bara fått lära ut vad jag kan om maskiner och yrkesslivet, jag också kunnat hjälpa till vid t.ex. deklarationer och andra kontakter med myndigheterna.

17 maj 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Sandvik tia bland världens maskintillverkare 2. Dagsböter för dödsolycka med hjullastare 3. Säffle vann lagpris i skol-SM 4. Polsk polis får undersöka skånsk grävmaskin 5. Delvator [...]

Läs mer ›
3 maj 2017

Gjutningen klar på miljardbygget i Helsingborg

Midrocs nya hotell- och kongressanläggning mitt i centrala Helsingborg är ett av de största byggprojekten i Skåne just nu. Ett bygge som inleddes med den spektakulära flytten av [...]

Läs mer ›
3 maj 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Udda transport stoppad av Stockholmspolisen 2. Grävare fick fart på 200 kubikmeter snö 3. 800 meter långt monster-tåg byter spår i Sydsverige 4. Bra första kvartal för Volvo CE 5. [...]

Läs mer ›
26 april 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Årets Byggchef 2017 är korad 2. Steelwrist satsar i Sydkorea 3. Masken styr armeringen på ESS-bygget 4. Götene Ufo köper upp Eslövsskopan 5. Man avled efter jordras vid grävarbete – [...]

Läs mer ›
19 april 2017

Miljardsatsning på energiprojekt – och ännu fler står på vänt

En rad stora energiprojekt – flera i miljardklassen – planeras i södra Sverige. Men många stora satsningar står på vänt i hopp om att marknaden ska bli bättre, bland annat Eons [...]

Läs mer ›
19 april 2017

Nu schaktas för miljoner på Sjölunda reningsverk

VA Syd satsar 200 miljoner kronor på nya inloppskanaler för avloppsvatten till Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö. I projektet ingår en ny renshantering med nya gallerkanaler och nytt [...]

Läs mer ›
19 april 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Tunnelbyggare ”dränks” i vatten 2. Allt fler maskiner stjäls 3. Återlämnad stulen grävmaskin är också en stöld 4. Hyr ut sig själv 5. Flygplan krockade med lastbil 6. Digitala [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp