Lite finare boende för byggare som sover borta - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
20 juni 2018

Lite finare boende för byggare som sover borta

Serneke bygger hotell med projektboende på Säve Depå som är riktat till främst byggbranschen.

– Vi vill erbjuda ett bra hotellboende som är skräddarsytt för bolag som har sin personal i Göteborg under en längre tid, säger Anders Pettersson, fastighetsutvecklare på Serneke. Bolaget har nu tagit tillvara på flera av sina byggnader på gamla Göta Flygflottilj som nu konverteras till hotell för longstay och projektboende.

Serneke äger även marken där årets upplaga av Entreprenad Live arrangeras och så ställer de också ut på mässan. Bara något hundra meter från mässområdet ligger de nya hotellrummen för projektboende.

– Om någon är intresserad på mässan så har vi visningar löpande under dagarna, säger Anders Pettersson.

Anders Pettersson.

Det blir fler och fler entreprenörer som har personal som är borta från hemmet under lång tid då arbetsmarknaden både specialiseras och internationaliseras.

– Alla vill ju inte bo i husvagn eller på något gammalt vandrarhem och därför erbjuder vi något som är bättre, säger Anders Pettersson.
– Det gäller inte minst de utländska bolagen som vill kunna erbjuda sina anställda ett bra och stabilt alternativ.

Just nu pågår och planeras många stora och långa byggprojekt i Göteborgsorådet. Sernekes egna projekt med Karlatornet och Karlastaden men också flera stora infrastrukturprojekt som Västlänken där byggtiden är 8-10 år.
– Vi har nu en unik situation i Göteborg i ca tio år framöver och det finns ett stort behov av projektboende för inrest personal.

De första 9 hotellrummen blev klara för bara någon månad sedan och ligger i en nyrenoverad byggnad som en gång tillhörde flygflottiljen. Här bor nu ett arbetslag under resterande del av 2018.

– Nio rum är bara starten och vi slutför nu ca hundra bäddar till och om allt det fungerar bra har vi möjlighet att skapa närmare tusen bäddar inom ca 9 månader.

Hittills ligger de nya hotellrummen i de gamla gula kasernbyggnaderna som antingen har renoverats eller nyuppförts i samma stil. Husen ligger i en lummig grön miljö där finns en liten damm, en bastu med badtunna samt ett kommande gym.

– Om man tvingas vara borta i månader och i vissa fall något år från hemmet så vill man att det ska kännas hemlikt när man kommer till sitt tillfälliga boende.

De färdigställda rummen ser ut som nya hotellrum. Det finns enkelrum, dubbelrum samt några få fyrbäddsrum, alla med nya och fräscha badrum. Det finns även kök för självhushåll där gästerna får del i sitt eget kök, spis, kyl, frys med mera. Gästerna har till och med fasta platser vid borden i den gemensamma matsalen.

– Vi vill att det ska vara klart och tydligt så att allt löper utan problem.
Husen har ingen bemannad receptionsdisk men har en reception och fastighetsservice som nås på telefon 24-timmar om dygnet.

– Vi städar kök och badrum löpande samt städar hotellrummet och byter sänglinne en gång i veckan.

I en annan av de gamla militärkasernerna färdigställer man just nu små hotell lägenheter som alla har eget kök och eget badrum. I en tredje byggnad är rummen i första hand avsedda för pilotstudenter som börjar sin utbildning på Svensk Pilotutbildning. Studenterna delar tv-rum, kök och badrum med sina studiekamrater.

– Vi vill kunna erbjuda flera olika typer av boende.
Men vi är inte intresserade av de som har ett behov för några nätter eller några få veckor. Vi söker de större aktörerna som har behov om minst 12 veckor men vi har även de som tecknat ett-, två och treårskontrakt.

Priset?
– Beroende på antal rum och antal personer samt längden på vistelsen så kan du få en hotellbädd med självhushåll från 169 kr om dygnet, säger Anders Pettersson.

Serneke skriver inte kontrakt med enskilda hotellgäster utan det är alltid med entreprenörföretaget som i sin tur upplåter hotellrummen till sina anställda.

– Vi har väldigt tydliga regler kring våra gästers skötsamhet. Rökning är förbjudet i alla lokaler samt att vi inte accepterar att någon missköter sig och kanske stör sina grannar. Om så sker blir personen helt enkelt utkastad vilket drabbar företaget eftersom det är dem vi skrivit kontrakt med. Ordning och reda är en förutsättning då vi har gäster som jobbar skift och är professionella yrkesarbetare.

Hur har det gått?
– Det har gått mycket bra. Vi har hyrt ut de bäddar som blivit färdigställda och vi befinner oss i kontraktsförhandlingar med större delen av de hotellrum som är på väg att blir klara under sommaren och hösten, säger Anders Pettersson. Men, vi har ju kapacitet för närmare 1000 bäddar så alla är välkomna att höra av sig, avslutar Anders. ?

20 juni 2018

Det är idel ädel byggaradel som bygger Västlänken

Både veteraner och nykomlingar är med och bygger Västlänken. Företagen som tilldelats entreprenaderna har byggt många tunnlar och järnvägar i Europa genom åren. Flera företagen är [...]

Läs mer ›
20 juni 2018

7 saker du inte visste förra veckan

1. Västlänkens sista kontrakt nu fördelat 2. Volvo CE satsar på 5G 3. Nytillskott bland ME-skolorna 4. Kämpar sig upp ur älven 5. Cat lägger köttet på grillen 6. Kungälv blåsta på [...]

Läs mer ›
13 juni 2018

Andresén säljer tyngre på het göteborgsmarknad

Hos Andrésen på Hisingen märker man av att alla infrastrukturprojekten i Göteborg går på högvarv och in i ett avgörande skede. – Efterfrågan har gått mot allt tyngre maskiner, nu [...]

Läs mer ›
13 juni 2018

Avancerad elektronik i nya transportbilar

Hedin bil hoppas kunna visa upp två rejäla nyheter på Entreprenad Live i höst. – Vi vet att vi kan visa upp den nya Sprintern. Sedan hoppas vi också på vår pickup, den nya X 350, [...]

Läs mer ›
13 juni 2018

Västsverige står emot konjunktursvängningar

I Västsverige märker man inte av någon avmattning i konjunkturen. Tvärtom. – Våra medlemmar har mycket att göra och det stora problemet är fortfarande att man inte kan få tag i [...]

Läs mer ›
13 juni 2018

7 saker du inte visste förra veckan

1. Världen fick 895 000 nya maskiner i fjor 2. Entreprenör klar för Varbergstunnel 3. Starkaste byggkonjunkturen 4. Vinglig Putin invigde Europas längsta bro 5. Elflygplan på Säve 6. NCC [...]

Läs mer ›
23 maj 2018

Är Tim och Jacob yngsta utställarna?

Tim Sannes och Jacob Hallin på Sweep sopmaskiner är förmodligen yngst i Sverige med ett eget företag inom entreprenadbranschen. Båda är 23 år och i höst ställer de ut på Entreprenad [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp