Kurvorna vänder uppåt
– Kurvorna vänder långsamt uppåt i Danmark. Anläggningsmarknaden klarar sig bäst. Många megaprojekt driver på utvecklingen.
– Den danska byggsektorn hänger tätt samman med utvecklingen i den danska ekonomin, säger Dansk Byggeris chefsekonom Bo Sandberg.
– Och den danska ekonomin har haft en mycket svagare tillväxt än till exempel Sverige och Tyskland.
Men nu pekar kurvorna uppåt för Danmark – om än fortfarande svagt och trevande. För första gången på sex år finns det nu rejäl tillväxt i sysselsättningen.
Antalet anställda inom byggsektorn är dock fortfarande på rekordlåga nivåer. Framför allt är det nybyggnation av privata bostäder som sackar efter medan det ser bättre ut för anläggningsarbete och offentligt finansierade investeringar, till exempel så storsatsar Danmark på sex splitternya sjukhus spridda över hela landet.
Men även för bostäder vänder siffrorna svagt uppåt. Fler bostäder handlas i dag jämfört med åren direkt efter finanskrisen och de säljs snabbare.
Och även om antalet anställda inom byggsektorn som helhet står kvar och stampar– så ser det positivare ut inom anläggningssektorn. Och det är inte överraskande med tanke på de mega-projekt som just nu pågår eller är i inledningsfasen i Danmark.
Störst och mest intresse tilldrar sig det spektakulära bygget under Fehmarn Bält, tunneln som ska förbinda Danmark med Tyskland.
Men det pågår också mängder med andra storsatsningar. Här är några exempel.
• Utbyggd tunnelbana i Köpenhamn.
• Storupprustning av danska sjukhus (inte bara de sex nya).
• Nya järnvägar
• Ny vindkraftpark i Öresund
• Spårvagn (Lettbane) i Köpenhamn, Odense, Århus och Aalborg
• Nya och upprustning av motorvägar.
• Nya bostäder i Nord- och Sydhamnen i Köpenhamn
Dansk byggmarknad skiljer sig från svensk byggindustri på flera områden. Bland annat finns det fler mindre företag med bara en eller några få anställda och det finns också färre stora megaföretag som till exempel Skanska.
Detta rimmar illa med de krav som ställs på många av vår tids megaprojekt. Vid bygget av Fehmarn Bält är det 20 företag som totalt är med i den slutgiltiga budgivningen – bara ett av dem är danskt.
Men i slutändan kan ändå mycket av Fehmarn Bält-pengarna komma dansk byggindustri tillgodo, genom att man tar in underentreprenörer och alla anslutningsprojekt som uppstår kring storbygget.