Kolla annorlunda motortävling samtidigt med Entreprenad Live - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
23 augusti 2017

Kolla annorlunda motortävling samtidigt med Entreprenad Live

Samtidigt med Entreprenad Live arrangeras den snabbt växande och annorlunda biltävlingen Time Attack inne på motorbanan Ring Knutstorp.

Samtidigt med Entreprenad Live-mässan på Ring Knutstorp den 14-16 september pågår intill Time Attack – en annorlunda motortävling.
Det är gratis att titta på så det är bara att gå dit och titta, nyfikna åskådare välkomnas att titta på bilarna på nära håll liksom prata med förare.

– I Time Attack tävlar föraren mot klockan och inte mot varandra, berättar Mikael A. Jarosinski på Superior Media & PR, ägare och ansvarig för arrangemanget.
Time Attack lanserades i Sverige 2012 och blev snabbt mycket populärt.
– Vi säljer slut de 100 deltagarplatserna redan på vintern, långt innan säsongen börjar, berättar Mikael A. Jarosinski.

Tävlingsbilarna består av allt från enklare sportbilar till mer avancerade racerbilar och är indelade i fem olika klasser.

Tävlingsformen påminner om kvaltävlingen i Formel 1 där den som får bästa varvtid också intar pole-position. Men i Time Attack blir det aldrig något lopp att komma först över mållinjen, utan den som fått bästa tid har också efter alla kvalmoment och final vunnit tävlingen.

Mikael A. Jarosinski driver Time Attack

Bilarna släpps ut efter varandra så att ca tio bilar samtidigt är ute på banan.
– Men i Time Attack vinner man inte på att ta sig förbi en annan bil, det gäller att planera sin körning så att du under den femton minuterna du har på dig kan få till en så bra varvtid som möjlig.

Tävlingen körs på fyra motorbanor runt om i Sverige. Finalen går på Ring Knutstorp, just själva mässhelgen, och där den som presterat bäst under de fyra tävlingstillfällen blir vinnare i sin klass av Time Attack 2017.

Eftersom man inte försöker köra om varandra är det ovanligt med allvarliga olyckor.
– Alla försöker pressa bilarna så långt som möjligt så visst händer det att bilarna åker av, men vi satsar mycket på säkerhet och har hittills i mer än sex år vi arrangerat den typen av tävlingar varit förskonade från allvarliga olyckor.

Sporten kommer ursprungligen från Japan där man på 90-talet samlade företag som trimmade motorer och genom en Time Attack-tävling avgjordes vem som var bäst.
– Men i dag är vi i Sverige bland världens ledande inom sporten och det är intressant att se att det nu är japanerna som sneglar på oss, inte tvärtom.

Tävlingen samlar bilentusiaster från hela landet. Inte minst har många gamla tävlingsförare här hittat ett sätt att hålla motorintresset vid liv.
– Men vi samlar en skön mix av alla sorters människor. Det är en sport som det är lätt att komma in, både för den som har en enklare sportbil och den som har råd och kraft att satsa på mer avancerade bilar med mycket prestanda från fabrik.

Det är en manlig sport men det finns en handfull tjejer som är med och tävlar.
– Det tycker vi är roligt. Vi har också folk med funktionshinder som är med och tävlar. Bil kan de köra på samma villkor som andra även om de har nedsatt rörelseförmåga.

Hur gör man då om man har en snabb Porsche eller en busig GTI stående hemma i garaget?
– På fredagen den 15 september har man möjligt att anmäla sig för att pröva på, då är det en öppen så kallad ”Trackday” dit alla är välkomna, nybörjare får utan kostnad en rutinerad klassvärd som stöttar mellan körpassen berättar Mikael A. Jarosinski.

PRIMÄR KANAL:
https://www.facebook.com/Timeattacknu

23 augusti 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Bloggerska i skånska lastbilen 2. Tre nya grävare från Volvo CE 3. Digital lösning skrämmer tjuvar 4. Brist på lastbilsförare 5. Färre söker till fler ingenjörsutbildningar 6. [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

Krångel riskerar bygga berg av rivningsavfall

– Återvinningsbranschen har ett stort problem och måste skaffa sig en egen standard. Det säger Kent Högberg, miljöchef på Ågab, som dagligen arbetar med att förvandla bygg- och [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

Världens 10 största deponier

Problemet med deponier kan förefalla stort i Sverige men är litet i jämförelse med några av världen största städer. Entreprenad Live listar tio av världens största deponier eller [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Tyngre lastbilar fodrar starkare broar 2. Gräver i väntans tider… 3. Veolia köper Hans Andersson Recycling 4. Rekordförsäljning inom byggvaruhandeln 5. Lambertssons fjärde depå i [...]

Läs mer ›
9 augusti 2017

Wacker Neuson satsar på eldriven hjullastare

Eldrift av entreprenadmaskiner kommer stort och i Malmö har en eldriven hjullastare från Wacker Neuson fått utstå ett riktigt kraftprov. Malmö har fått ett nytt konserthus och det gamla i [...]

Läs mer ›
9 augusti 2017

10 områden där elmotorn slår igenom

Eldrivna maskiner och entreprenadmaskiner kommer på full front. Vi har listat tio exempel på den blixtsnabba utvecklingen av elmotorer – allt från elektriska skottkärror till tyngre saker [...]

Läs mer ›
9 augusti 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Fler beviljade bygglov 2. Grävde fram gamla skeppsrester 3. Färre kvinnor söker ingenjörsutbildningar 4. Fem broar som rasade 5. Lär sig bygga på svenska 6. Brist på arbetskraft stort [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp