– Jag gillar när min Hitachi är ren och snygg - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
23 augusti 2017

– Jag gillar när min Hitachi är ren och snygg

Magnus Olausson på jobb i Helsingborg med sin skinande nya maskin, nya Randexvagn och egendesignade skopa.

För Magnus Olausson var det egentligen aldrig någon tvekan när han skulle köpa en ny hjulgrävare. Han har varit i branschen sedan tonåren och förutom några tidiga minilastare så har han hållit sig till samma märke.
– Jag har alltid kört Hitachi, berättar han.

När Entreprenad Live träffar honom håller han på att förbereda för asfaltläggning på en gata i centrala Helsingborg. Han är egen men har kört fast för Peab Asfalt sedan länge. Han kör en skinande blank Hitachi ZX140W-6.
– Jag gillar att det är rent och snyggt, det är ju min arbetsplats, säger han.

Magnus Olausson i sin egendesignade skopa som han lät bygga tillsammans med JP Hagman i Höör

När han plockade ut maskinen i våras lät han klarlacka den och kosta på sig en hel del extrautrustning och nya verktyg.
Han lät också bygga en egen skopa, som han ritade och tog fram tillsammans JP Hagman i Höör.
– Det var jag som ritade och de som byggde, berättar han.

För honom har driftssäkerheten och servicen varit A och O vid val av maskin. Han bor i Höör, inte långt från Eslöv där Delvator har kontor och verkstad.
– Det här är min tredje Hitachi grävlastare. Min förra hade jag i över fem år, den hade gått 8 000 timmar och den stod bara stilla en gång på grund av service.

Magnus tillsammans med Delvators säljare, P-O Nilsson.

Säljaren, P-O Nilsson, är med när vid träffas i Helsingborg:
– Totalt finns det 25 verkstäder som servar Hitachi-maskiner runt om i landet, varav två drivs i Delvators regi. Vi försöker serva maskinerna när det gör minst skada för entreprenörerna, berättar han.
– Den här modellen släpptes i våras. Det är en uppgraderad version av en tidigare maskin, den har steg 4 motor och vi har sålt drygt 20-tal över landet hittills, berättar han.
– Hitachi är kända för sin höga kvalitet, hydraulik och goda service. Den här hjulgrävaren passar väldigt bra som servicemaskin just i stadsmiljö.

Det här är Magnus tredje Hitachi hjulgrävare och för honom är det viktigt att hålla maskinen i toppskick.

Trots att Magnus Olausson bara är 29 år har han lång erfarenhet som egenföretagare inom entreprenadbranschen. Redan i 15-årsåldern började han som egen klippa gräset åt kunder på Bjärehalvön där han är uppväxt.
– Jag gick en Greenkeeper-utbildning på gymnasiet och mitt första jobb efter gymnasiet var att hjälpa till och anlägga PGA-banan utanför Malmö, berättar han.

Han bor på en gård utanför Höör vid Västra Ringsjön. Han är sambo och har två barn i förskoleåldern. Han trivs med jobbet även om det blir långa dagar, han stiger han upp vid fyra för att vara på jobbet vid sex. Och ofta är han inte hemma förrän åtta-nio på kvällen.
– Jag har alltid tyckt om att arbeta. Men vi försöker åtminstone hålla på tiderna på fredagarna så att vi får en vanlig arbetsdag i veckan.

23 augusti 2017

Kolla annorlunda motortävling samtidigt med Entreprenad Live

Samtidigt med Entreprenad Live-mässan på Ring Knutstorp den 14-16 september pågår intill Time Attack – en annorlunda motortävling. Det är gratis att titta på så det är bara att gå [...]

Läs mer ›
23 augusti 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Bloggerska i skånska lastbilen 2. Tre nya grävare från Volvo CE 3. Digital lösning skrämmer tjuvar 4. Brist på lastbilsförare 5. Färre söker till fler ingenjörsutbildningar 6. [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

Krångel riskerar bygga berg av rivningsavfall

– Återvinningsbranschen har ett stort problem och måste skaffa sig en egen standard. Det säger Kent Högberg, miljöchef på Ågab, som dagligen arbetar med att förvandla bygg- och [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

Världens 10 största deponier

Problemet med deponier kan förefalla stort i Sverige men är litet i jämförelse med några av världen största städer. Entreprenad Live listar tio av världens största deponier eller [...]

Läs mer ›
16 augusti 2017

7 saker du inte visste förra veckan

1. Tyngre lastbilar fodrar starkare broar 2. Gräver i väntans tider… 3. Veolia köper Hans Andersson Recycling 4. Rekordförsäljning inom byggvaruhandeln 5. Lambertssons fjärde depå i [...]

Läs mer ›
9 augusti 2017

Wacker Neuson satsar på eldriven hjullastare

Eldrift av entreprenadmaskiner kommer stort och i Malmö har en eldriven hjullastare från Wacker Neuson fått utstå ett riktigt kraftprov. Malmö har fått ett nytt konserthus och det gamla i [...]

Läs mer ›
9 augusti 2017

10 områden där elmotorn slår igenom

Eldrivna maskiner och entreprenadmaskiner kommer på full front. Vi har listat tio exempel på den blixtsnabba utvecklingen av elmotorer – allt från elektriska skottkärror till tyngre saker [...]

Läs mer ›
Utställare 2023, Göteborg-Landvetter