Hyllie ska bli stort som Trelleborg och det tar 20 år innan det är färdigbyggt - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
21 augusti 2019

Hyllie ska bli stort som Trelleborg och det tar 20 år innan det är färdigbyggt

Hyllie kommer att vara Malmös stora byggprojekt i många år framöver.
– Vi uppskattar att 70 procent av ytan återstår att bebygga och att det kommer att ta ytterligare två decennier innan Hyllie är färdigbyggt.
Det säger Britt-Marie Fagerström, projektledare/exploateringsingenjör vid Malmö Fastighets- och gatukontor.

– Det är som att bygga en helt ny stad och färdigbyggt kommer Hyllie att ha lika stor folkmängd som Trelleborg.Hyllie började som en dröm för många år sedan hos den skånske byggherren Percy Nilsson. Här, där Skåne möter Danmark och där Citytunneln gör sitt sista stopp innan tågen far vidare över sundet, ville han bygga sin arena. Där skulle hans älskade ishockeylag Malmö Redhawks kunna spelar och världsartister uppträda. Men han drömde också om en helt ny stadsdel.

Britt-Marie Fagerström

För drygt tio år sedan stod Arenan, Emporia och Mässhallarna klart. Dessa plus nytillkomna The Point har blivit så starka varumärken att de nästan är synonyma med Hyllie. Och det är ingen slump.
– Det har varit en mycket medveten strategi att satsa på starka landmärken, säger Britt-Marie Fagerström.

I dag bor 3 000 människor i Hyllie och 8 000 personer har sin arbetsplats i stadsdelen. Dessutom finns här en skola för 630 elever.

Hittills har man byggt på den mest högexploaterade och stationsnära marken i Hyllie och det kommer att bli mer av bostäder och skolor när nu arbetet rullar vidare.
– Men än återstår flera centrala lägen att bebygga, bland annat kommer Midroc under nästa år att dra igång sitt projekt Embassy of Sharing alldeles intill Hyllie station.

Hyllie kommer att få en helt ny park vars första etapp ska stå klar om två år. Bild: Malmö stad.

Området ska också få en ny park, stor som Folkets Park i Malmö, vars första etapp ska stå klar 2021.

Arbetet med att utveckla Hyllie har präglats av ett annorlunda arbetssätt. Kommunen och byggherrarna har arbetat tätt samman. Malmö äger nästan all mark och i markanvisningstävlingarna har byggherrarna fått visa vad de vill bidra med. Parterna har försökt komma överens om en målbild snarare än att binda upp varandra i snåriga kontrakt.
– Ett intressant arbetssätt men också förpliktade. Det kräver ett stort engagemang för alla inblandade men kan också ge en helt annan utväxling.

Utgångsläget för några decennier sedan var också några leriga fält en bra bit utanför Malmö centrum.
– Man kan inte bygga en stad på en åker om man inte har marknaden med sig. Samarbetet har varit en helt avgörande faktor för att Hyllie utvecklats så väl som det har gjort och att intresset är så stort från marknadens aktörer, säger Britt-Marie Fagerström.

Området har också blivit populärt hos malmöborna. Det är på få ställen i staden där lägenhetspriserna stiger så kraftigt som just i Hyllie.

Malmö har satsat mycket pengar och resurser i Hyllie.
– Vi har byggt gator, lekplatser, torg och infrastruktur tidigare i projektet än vad vi brukar. Vi vill visa att vi tror på det här och att det är nu är upp till andra aktörer att bidra med sin del.

21 augusti 2019

7 saker du inte visste förra veckan

  1. Skanska kvar som världsföretag2. Peab bygger om med inhyrda maskinförare3. Fler kvinnor kör lastbil4. Förlorade rätten att köra bil i Norge5. Karlatornet får vänta på [...]

Läs mer ›
14 augusti 2019

Wiklund satsar tyngre med Kramer hjullastare

Wiklund Tradig är bland annat importör i Sverige för tyska Kramer. Företaget kommer med en nyhet till Entreprenad Live i höst– en tio tons hjullastare från Kramer. – Den har fått [...]

Läs mer ›
14 augusti 2019

Maskinstyrning på väg in i grävmaskinerna

Automatiserade maskinstyrningssystem håller på att erövra grävmaskinen. – Grävmaskiner står i dag inför samma utveckling som bandtraktorer och väghyvlar gjorde för många år [...]

Läs mer ›
14 augusti 2019

31 cykelbanor som kan ge mycket jobb

Trafikverket satsar hårt på gång- och cykelvägar i södra Sverige. Här är 31 projekt i Skåne, Halland, Småland och Blekinge län som kommer att ge mycket jobb framöver. Skåne 1. Väg [...]

Läs mer ›
14 augusti 2019

7 saker du inte visste förra veckan

1. Uthyrningsmarknaden i Norden planar ut2. Tvingades spruta betong över dyr borrmaskin3. Swecon och försvaret ska samarbeta om personal4. Fler får tillgång till nödkartor5. Uriks [...]

Läs mer ›
7 augusti 2019

Beck Maskin kommer med nyheter från Bauma

– Vi kommer att på Entreprenad Live visa upp vår nyhet från Bauma. En åtta tons Kobelco larvbunden grävare. Det säger Björn Elander, platschef och säljare vid Beck Maskins [...]

Läs mer ›
7 augusti 2019

Stiga tar grönytan in på Entreprenad Live

Stiga är ett välkänt svenskt varumärke som när företaget köptes upp av italienska GGP-Group var på vippen att försvinna. Men i stället valde hela den internationella koncernen med [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp