Gripen Wheels satsar stenhårt i digital tid med nya utmaningar - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
28 augusti 2019

Gripen Wheels satsar stenhårt i digital tid med nya utmaningar

Maria Fritzson

Gripen Wheels visar upp hela sin bredd på Entreprenad Live. Vi bad Maria Fritzson svara på några frågor om ett företag som gör rekordresultat och som satsar stenhårt på att utvecklas på en krävande marknad. Inte minst de digitala kanalerna utgör en tuff utmaning för alla och det gäller att hänga med.

1.Vad ska ni ställa ut på Entreprenad Live?
BKT entreprenaddäck
BKT skogsdäck
BKT ATV däck
Hilo entreprenaddäck
Westlake entreprenaddäck
Pirelli lastbilsdäck
Aeolus lastbilsdäck
Michelin entreprenaddäck

2. Vilka är nyheterna?
Från BKT:
875/65R29 TL E4**/L4*CR SR41 EARTHMAX BKT – EARTHMAX SR 41 (E-4/L-4)
Ett stålradialdäck för midjestyrda dumprar. Det är idealiskt för alla användningsområden som kräver dragkraft och stabilitet. Det här däcket passar både hjullastare och dumpers. Det extra djupa E-4/L-4-mönstret ger lång livslängd och stålbälten i flera lager ger högre pålitlighet. EARTHMAX SR 41 (E-4/L-4) är tillgängligt med en skärtålig gummiblandning.

CB798 Westlake

Från Westlake:
Hela Westlake entreprenadserien är ny. Vi ställer ut en stor del av programmet. Exempel:
20,5R25**/* 177B/193A2 TL E3/L3 CB798 WESTLAKE
Ett vinterdäck för körning på snö och is. Det är klackmönstrat och sajpat hela vägen ner i banan. Förstärkt sidovägg och däckskuldra för att minimera skador utifrån. Däckstommen är regummeringsbar för ett andra liv, vilket därmed ger en positiv miljöpåverkan.

CB763 Westlake

750/65R25** TL 190B/209A2 E4/L4 CB763 WESTLAKE
Ett däckmönster med grova klackar för bästa driv och självrensning.
Längre livslängd än jmf produkter tack vare djupare mönster
Förstärkta sidoväggar som klarar den tuffaste dumperkörningen
Däcket går utmärkt att regummera tack vare däckstommens moderna
Konstruktion

VI lämnar 5 års garanti på alla Westlake entreprenaddäck.

Från Hilo
20,5R25** 193A2/177B TL SNOWMASTER HILO
Hilo snowmaster är en nyhet för oss i mässammanhang. Däcket påminner om Michelin snowplus men, klackarna går hela vägen ut i däckskuldran vilket ger den bredaste anläggningsytan av alla 20,5/25 på marknaden.

Från Pirelli
265/70R19.5 TL 143/141J M+S/3PMSF STG:01 PIRELLI
Ett lastbilsdäck med grovt mönster, som är utvecklat för att kunna monteras på alla axlar. Däcket är slitstarkt med hög motståndskraft mot yttre åverkan. Dessutom uppvisar däcket hög körkomfort med låg ljudnivå. Trestjärnigt för vinterkörning och med ”alptoppssymbol”. Enligt en däcktest som vi nyligen utfört tillsammans med Hultebo Åkeri på deras båda timmersläp så rullade däcken 11 600 mil på bakaxeln för att sedan flyttas fram där de nu rullat nästan 16 000 mil. Det gör STG01 till ett däck med låg milkostnad.

4. Vad är Gripen Wheels för företag?
Gripen Wheels Sveriges största grossist på stora däck.

Vi säljer däck, fälg och slang för traktorer, lantbruksmaskiner, entreprenadmaskiner, skogsmaskiner, lastbilar, ATV, MPT och de flesta andra maskiner som inte är personbilar.

Vi kan erbjuda marknadens bredaste sortiment av tunga däck till de mest konkurrenskraftiga priserna. Några anledningar till detta är egen import, stor köpkraft, fabrikat som vi har ensamrätt att sälja, samt stor lagerkapacitet.

Vi erbjuder både premiumdäck och alternativa fabrikat och i huset finns stor kunskap och lång erfarenhet inom samtliga segment som vi säljer.

Gripen Wheels är privatägt och startades 1993 av Pelle Fritzson.
Visionen är fortsatt tillväxt genom att erbjuda prisvärda däck till marknadens bästa priser, och med snabba leveranser.

”Gripen Wheels ska vara den ledande och självklara distributören av stora däck på den svenska marknaden. Både på fältet och online.”

VI är i dagsläget 22 anställda i Sverige. Totalt i företaget ca 40.
Huvudkontoret finns i Jönköping, 33 000 kvadratmeter och vi har ett kontor i Ängelholm.
I Finland har vi en filial i Vasa 15 000 kvadratmeter.
Kontor i Porto, Portugal.

5. Ni är ett företag som satsar stenhårt. Vad innebär det?
Vår vision, som citeras i fråga 4, talar för sig självt och vi kom till en punkt där vi insåg att vi inte längre andades visionen i alla våra åtaganden. Detta ledde till en nytändning med tillhörande nulägesanalys och nysatsning på en mängd olika områden.

”Gripen Wheels ska vara den ledande och självklara distributören av stora däck på den svenska marknaden. Både på fältet och online.”
Rent konkret är några följande.

• Närvaro på alla branschens större mässor
• Ökade annonseringsinsatser för ökad synlighet
• Inlagor och utskick i fackpress
• Satsning på annan exponering i press och social media
• Utbildning till våra partners och kunder
• Korrigerad prisstrategi
• Förbättrad produktsportföljstrategi
• Ökad satsning på webshop

6. Vad är utmaningen i dag för ett däckföretag inom entreprenadbranschen?
Jag kan bara tala för oss, men jag tror att en stor utmaning för många företag i branschen, är att parera allt som händer på marknaden, inte minst med den digitala utvecklingen som drivkraft, där Internet öppnar upp för en mängd aktörer och webshoppar etc.

Det gäller också att hänga med och synas i de nya kanaler och forum som besöks av och influerar våra kunder.

Vidare gäller det i ett allt tuffare marknadsläge, med lägre marginaler, att slimma kostnaderna i företaget, för att i slutändan kunna erbjuda det konkurrenskraftiga pris som är en av våra konkurrensfördelar.

Vi är även måna om att bibehålla och förvärva starka agenturer bland annat genom att kunna hålla höga volymer.

Samt såklart att hänga med i de nya teknologier som efterfrågas av maskinägare nu även på eftermarknaden.

Och såklart…att alltid verka för att agera hållbart och etiskt.

7. Vad särskiljer er från konkurrenterna?
Ett bredare sortiment på tunga däck och fälgar än våra konkurrenter.

Överlägset störst lagerhållning på tunga däck och fälgar, vilket också innebär snabbast leveranser. Vi levererar i stort sett allt med Schenker idag, en stark partner som klarar hela Sverige på 1-3 dagar. De utför 95 % av våra leveranser i Sverige, vilket vi ser som en styrka i form av leveranssäkerhet och leveranshastighet.

Vi är den enda grossisten som erbjuder både premium fabrikat och alternativa fabrikat av entreprenaddäck. Vi har officiella avtal och samarbeten med bland annat BKT, Hilo, Westlake och Michelin.

Leveranssäkerheten på våra LV däck är otroligt hög då vi har en mycket stor lagerhållning.

9. Går det bra för er?
Ja det går bra för oss. Vi visar snart i vårt nya bokslut högsta omsättning och vinst någonsin. Vi passerar i dagsläget 500 miljoners omsättning och vi har som målsättning att växa med 10 % per år, även i tveksam konjunktur.

10. Hur ser ni på utvecklingen i branschen och konjunkturutvecklingen. Är ni beroende av konjunkturen?
Konjunkturläget i världsekonomin är ju inte bra och har bromsat in, men trots detta går det bra för oss. Det är klart att alla påverkas mer eller mindre av konjunkturen, men på grund av de åtgärder som vi vidtagit och den nysatsning som vi gör så ser framtiden ljus ut trots sviktande konjunktur.

28 augusti 2019

Spetsteknik för bästa hörselskydd

– Vår utmaning är att få folk i branschen att förstå hur bra formgjutna hörselskydd är jämfört med vanliga hörselskydd. Det säger Bo Sandqvist, säljare på Audiosafe. [...]

Läs mer ›
28 augusti 2019

7 saker du inte visste förra veckan

1. Ny metod att lägga kantsten2. Skanska bygger tunnelgodsspår i Göteborg3. Tolv procent färre lägenheter4. Köpenhamns konstgjorda ö föreslås växa5. Förbättrad kontroll av [...]

Läs mer ›
21 augusti 2019

Wacker Neuson visar upp två nyheter från Bauma

På Entreprenad live kommer Wacker Neuson att presentera två nyheter från Bauma – en hjuldumper och en hjullastare. – Vi hoppas även kunna visa modellen DW15E, en 1,5 tons elektrisk [...]

Läs mer ›
21 augusti 2019

Engcon satsar på säkerhet och att växa i världen

Sverige och Norden är världsledande på tiltrotatorer – både när det gäller tillverkning och användandet. – Men man börjar vakna också på andra håll. Vi ser ett ökat intresse [...]

Läs mer ›
21 augusti 2019

Sennebogen premiärvisas av Scantruck på Entreprenad Live

Den svenska generalagenten för Manitou får också tyska SENNEBOGEN i programmet Scantruck AB breddar sitt sortiment med tyska SENNEBOGEN teleskopkranar på den svenska marknaden. Fr.o.m den 1 [...]

Läs mer ›
21 augusti 2019

Hyllie ska bli stort som Trelleborg och det tar 20 år innan det är färdigbyggt

Hyllie kommer att vara Malmös stora byggprojekt i många år framöver. – Vi uppskattar att 70 procent av ytan återstår att bebygga och att det kommer att ta ytterligare två decennier [...]

Läs mer ›
21 augusti 2019

7 saker du inte visste förra veckan

  1. Skanska kvar som världsföretag2. Peab bygger om med inhyrda maskinförare3. Fler kvinnor kör lastbil4. Förlorade rätten att köra bil i Norge5. Karlatornet får vänta på [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp