Grästorp blir navet i Magnis Nordensatsning - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
16 maj 2024

Grästorp blir navet i Magnis Nordensatsning

Bortåt 50 miljoner kronor satsar italienska Magni på Grästorp som blir centrum för den italienska tillverkarens Nordensatsning. Nyckelpersoner, verkstad och ett modernt, till stora delar mekaniserat, lager blir det nya navet i Norden.

Sommaren 2015 startade Gustav Knutsson företaget Vänermaskin som ansvarig för etableringen av Magnis teleskoplastare i Sverige. Första året såldes elva nya maskiner från den italienska tillverkaren som startade sin verksamhet så sent som 2012. Under några år bedrevs verksamheten i samarbete med Kranlyft, men sedan 2023 är det Magni Northern Europe som gäller.

– Fram till i dag har det sålts någonstans mellan 250 och 300 maskiner i Sverige och mycket talar för att det kan bli betydligt fler framöver. Det finns flera anledningar. Hittills har vi jobbat primärt med runtomsvängande maskiner, nu sker en snabb utveckling även av stela maskiner samtidigt som vi kompletterar med bom- och saxliftar. Liftar finns i flera olika utföranden: diesel, elektriska och hybrider, även oljefria står på programmet.

– Genom att vi tagit bort återförsäljarledet kommer vi närmare kunderna, något som förstärks av de stora satsningar på bland annat verkstad, personal och lager som görs i Grästorp som blir navet för företagets verksamhet i Norden, säger Gustav Knutsson, försäljningschef i den nya organisationen.

Gustav Knutsson, Försäljningschef

Sammantaget handlar det om investeringar på bortåt 50 miljoner kronor i en satsning som följer Magnis strategi om egen representation på intressanta marknader.

– Vi har valt att bygga vår svenska verksamhet först och efter hand bygger vi på med resterande nordiska länder. Vi märker redan att kontakterna med våra grannländer blir allt intensivare, bland annat ökar antalet förfrågningar från Finland. Vi har i dag ungefär tio anställda, men förstärker efter hand med nyckelpersoner där de behövs. Exempelvis behöver vi en säljare till norra Sverige för att komma närmare de kunder vi har där.

Den dag som intervjun gjordes var exempelvis första dagen på jobbet för Jesper Wedebrand, det senaste tillskottet i organisationen. Med teknisk support som en huvuduppgift liksom att vara en länk mellan kund och fabrik har han stor nytta av sin långa erfarenhet som servicetekniker såväl i verkstad som i fält. Det gäller också vanan vid lantbruksmaskiner. Det är en sektor som Gustav Knutsson tror kommer att växa i och med att företaget nu blir allt starkare med sina nya kompakta stela lastare som också kommer att finnas i modeller som är anpassade för arbete som gårdsmaskiner.

En intressant nykomling lanserades nyligen på Parismässan Intermat där TH 3.6 presenterades som företagets hittills mest kompakta modell. Med lastkapacitet på tre ton och maximal lyfthöjd på sex meter blir den nu minstingen i en produktportfölj som toppas av en runtomsvängande maskin med maximal lyfthöjd på strax över 50 meter. Ett tänkbart arbetsområde är vid service och reparationer av stora gruvmaskiner.

– Företaget satsar hårt på det segment som riktar sig till den tunga industrin, exempelvis gruvnäringen, säger Gustav Knutsson.

Han ser stora fördelar med att Grästorp nu samlar nyckelfunktioner som huvudkontor, verkstad och ett modernt – till stora delar mekaniserat – reservdelslager på ett ställe. Anläggningen kommer inte bara att kunna hantera service och reparationer utan det blir också här maskinerna kompletteras med den specifika utrustning som kunderna kräver. I övrigt täcks service och reparationer med hjälp av ett flertal servicepartners och servicelämnare som snabbt kan hjälpa kunden på plats. Reservdelar som inte finns i lager beställs från fabrik och skickas direkt till kund. Även serviceavtal finns för de kunder som så önskar.

Hösten är inte långt borta och för närvarande planeras också för medverkan på både Load up North i norr och Entreprenad Live i söder.

– Exakt vad som kommer att visas är inte fastställt, men besökarna kommer att få ett urval från Magnis breda sortiment, säger eftermarknadsansvarige Jonny Eklund.

Magni träffar ni i monter 565 på mässan

16 maj 2024

7 saker du inte visste förra veckan

1. Varannan byggarbetsplats drabbad av inbrott2. Skåne och Stockholm bästa platserna för ny vindkraft3. Byggexpert: Fler balkonger borde besiktas4. 68 920 nya bostäder under förra året5. [...]

Läs mer ›
25 april 2024

“Storsjöodjuret” i Öresund

Menzi Muck och Martins Schaktservice lägger de sista pusselbitarna inför 20-årsjubileet av återskapandet av det nya Bjerreds Saltsjöbad. Man installerar nytt avlopp samt nya vattenledningar [...]

Läs mer ›
25 april 2024

Maskinentreprenörerna ökar fokus på säkerhet

Varje dag dör tusentals människor av arbetsrelaterade skador runt om i världen. FN har därför dedikerat 28 april till den internationella Arbetsmiljödagen, dagen för säkerhet och hälsa [...]

Läs mer ›
25 april 2024

Teknikomställning i fokus för lastbilsmässa

Under de senaste trettio åren har antalet lastbilar i trafik ökat år från år och uppgick förra året till drygt 700 000 fordon, enligt statistik från Mobility Sweden. Skärpta krav på [...]

Läs mer ›
25 april 2024

7 saker du inte visste förra veckan

1. Samarbete ska öka innovationstakten i anläggningsbranschen2. Byggare vill sätta ramar för social hållbarhet3. Asfalten sprängdes bland lekande förskolebarn4. ”Krisen får inte bli [...]

Läs mer ›
11 april 2024

Skånskt megaprojekt möter behoven från region i tillväxt

Sydvästra Skåne är ett av Sveriges stora tillväxtområden. Ett av de största hindren på vägen är en ålderdomlig infrastruktur för avloppsvatten som behöver såväl upprustning som [...]

Läs mer ›
11 april 2024

Nytt avtal ger tydligare ansvarsfördelning

Ökad säkerhet, bättre arbetsmiljö och färre tvister är väsentliga förbättringar som förväntas följa med det nya standardavtal som träffats mellan Maskinentreprenörerna och [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp