Göteborg – staden med de många kul projekten - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
18 maj 2016

Göteborg – staden med de många kul projekten

Popuzar 433

Popup-bazaren, den vandrade handelsplatsen. Bild: Västsvenska Handelskammaren

Göteborg är inte bara de tunga infrastrukturernas stad. Det är också de roliga och annorlunda byggprojektens stad. Förutom att man planerar att bygga en linbana över Älven så kommer man att utveckla fler bad mitt i staden, göra byggarbetsplatserna roligare och bygga en flyttbar basar.
Mycket tar sikte på jubileumsåret 2021 när Göteborg fyller 400 år men t.ex. ett pilotprojekt av basaren kommer att invigas redan i år.

Popup-bazaren
Popuzaren, eller popup-bazaren, är en vandrande handelsplats.
– Popuzaren kommer att ha nya hyresgäster varje vecka. Vi vill skapa en plats för framtidens småskaliga handel, där det är liv och rörelse och ett spännande utbud, säger Sandra Zätterström, projektledare för Popuzaren.
I samband med Göteborgs 400-årsjubileum 2021 får Popuzaren sin jubileumsplacering för att sedan flytta vidare. Men redan i år invigs pilotversionen.
Sandra Zätterström, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, leder arbetet där de inblandade ställt sig frågan vad en Popup-bazar kan vara.
– En mötesplats i ständig förändring med ett myller av människor och som andas världen. En blandning av bondens marknad och en plats där olika varumärken, stora som små, kan bjuda på sig själva just för att det är i Göteborg.
Tanken är att Popuzaren ska utnyttja stadens mellanrum, till exempel tillfälliga byggplatser.
– Vi har sonderat terrängen, pratat med våra medlemmar, fastighetsägare, entreprenörer och andra intressenter för att komma fram till vad man behöver göra för att skapa något unikt.
Första placeringen blir vid Esperantoplatsen
– Tanken är att omvandla de tomma ytorna på centrala platser i staden till populära och sköna stadsmiljöer. Efter att ha funnits på en plats i ett par år flyttar Popuzaren till ett annat ställe, eller uppstår på fler platser.
– Totalt tror vi att den flyttar tre gånger under sin avskrivningstid innan den får sin slutgiltiga och eventuellt permanenta placering. Första platsen den kommer finnas på är Esperantoplatsen.

Goteborgs_stad_linbana5

Linbanan över Älven. En djärv idé som kan visa sig vara riktigt bra. Bild: Göteborgs stad

Linbanan
När det första förslaget om linbana över Älven presenterades skrattade många och tyckte det var en tokig idé. Men ju mer Trafikkontoret räknat och planerat desto mer realistiskt blir planerna.
En linbana svingar sig över båda älvar, järnvägar och hus. Den har samma kapacitet som en spårvagn. En linbana kan ta 3000 passagerare i timmen och en gondol avgår var 45:e sekund.
Och nu skissar man inte bara på en linbana utan på tre.

1. Lila Linjen
Den här är tänkt att gå från Järntorget över Göta Älv till stationerna Lindholmen, Lundby och Wieselgrensplatsen. Den kommer att gå på 45 meters höjd – samma som Älvsborgsbron och en resa skulle ta mellan 4 till 12 minuter – beroende på hur långt man ska.
Den här linjen kan stå klar redan 2019-2021.

2. Gula Linjen
Den sammanlänkar spårvagnslinjerna Bergsjöl och Angered. För att ta sig från Kortedala till Norra Backa kan det i dag ta drygt 40 minuter, med linbanan skulle det ta 16 minuter, säger Per Bergström Jonsson, linbaneutredare på trafikkontoret till Göteborgsposten
Tidigast i mitten av 2020-talet skulle det bygget komma igång.

3. Bruna linjen
Det här är projekt som ligger långt fram och ska gå från Svingeln, Gullbergsvass, Ringön över älven till Brunnsbo station.
När Gullbergsvass står färdigt kommer 20 000 att bo där, jämfört med åtta i dag.
Den linbanesträckningen skulle kosta 850 till 900 miljoner kronor.

Bad mitt i staden
Redan i fjol öppnade man ett bad i Frihamnen. Tanken med bad mitt i staden kommer att vidareutvecklas.

Byggplatser som arena
På två platser i Göteborg Rosenlund och på Avenyn har man hittills arbetat för att omvandla byggplatsen till en arena.

Fotnot: Delar av texten och bild angående Popup-bazaren har ställts till förfogande av Västsvenska Handelskammaren.

18 maj 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Herrgårdsgymnasiet tog vandringspriset förr gott 2. E:6 stänger i Norge, tar vägen över Sverige 3. Automatiska Volvo-lastbilar på USA-vägar 4. Bron över Göta Älv fick klartecken 5. [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

Entreprenadarv och fotbollsintresse

Daniel Carlbergs företag Norditek återvinner med modernt miljötänk Han är född in i entreprenadbranschen men Daniel Carlberg har valt att gå sin egen och miljöprofilerade väg. Hans [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

Göteborgs hamn växer så det knakar

När det nu byggs sjukhus, vägar, bostäder och järnvägar i Göteborg för miljarder så passar också hamnen på att storsatsa för framtiden. – Den nya hamnterminalen vid Arendal blir [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Finnar testar 84-tonare på skogsväg 2. Byggs för 1000 miljarder i Göteborg 3. Skanskas ”flashmob” på Sergel Torg 4. Fullskalig traktor byggd i lego 5. Snabbspår för utländska [...]

Läs mer ›
20 april 2016

Strömans långväga VD trivs på snowboard

När Jan Rhodén första gången gick in genom porten till lagret på Strömans i Kungälv var han 18 år. Nu är han delägare och VD för ett företag som i år redovisar rekordomsättning. [...]

Läs mer ›
20 april 2016

Många nya sjukhusbyggen i Väst

Nu avgörs hur Sahlgrenska Life kommer att se ut Byggboomen i Västra Götaland handlar inte bara om Västsvenska paketet och Västlänken.  Det byggs sjukhus för mer än fyra miljarder i [...]

Läs mer ›
20 april 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Snöröjarmonster på malmbanan 2. Göteborgare har utnämnts till årets byggchef 3. Biltunnel under centrala Köpenhamn 4. Hjullastare tjuvens nya verktyg 5. Nyregistrering av tunga [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp