Generationsskifte i anrikt hallandsföretag - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
7 maj 2014

Generationsskifte i anrikt hallandsföretag

Axelssons

Familjen Alexandersson utanför magasinhallen i halländska Vessigebro. Frv Marcus, Daniel, Ulla och Lennart

Det började med en bonde som tyckte bäst om att göra affärer och började sälja grisar. Sen tog sonen Lennart och hans fru Ulla över företaget och omvandlade det till vad det är i dag. Och nu 50 år efter starten sker det tredje generationsskiftet i G Alexandersson. Sedan årsskiftet är Marcus och Daniel Alexandersson ägare av det välkända halländska företaget.
– Det känns jättebra, säger både Marcus och Daniel.

Lennart Alexandersson håller med om att generationsskiftet gått bra.
– Man ska ju ha tid med något annat också i livet, säger han även om både han och hans fru Ulla jobbar kvar i företaget.
Och företaget är ett rent familjeföretag. Personalstyrkan består av de fyra i familjen Alexandersson medan man tar hjälp av Josab, ett företag i grannskapet för att till exempel göra anpassningar av maskinerna.
Företaget säljer direkt till kund, utan återförsäljare.
– Vi säljer via annonser, telefon, referenser – men också mässor är viktiga säger Marcus Alexandersson. En av de mässor Alexandersson ställer ut på i år är Entreprenad Live.
Företaget ligger på den halländska slätten, mellan Falkenberg och köpparadiset Ullared. En gul magasinsbyggnad och några hus vittnar knappast om att här finns ett företag som försöker ligga i teknisk framkant inom sina nischer och specialområden.
– Min pappa Lennart bestämde sig i slutet av 80-talet att specialisera sig på några områden, säger Marcus Alexandersson.
Huvudinriktningen blev gödselhantering och släntklippning och den inriktningen håller man fast vid än i dag.
– Vi vill kunna erbjuda de maskiner som ligger längst fram, säger Marcus Alexandersson, även om man också erbjuder mer traditionella släntklippningsverktyg som Ferri och Sovema.
– Vi säljer specialmaskiner, inte mängdmaskiner.
En sådan maskin i framkant är Energreens släntklippare som är byggd just för släntklippning och ingenting annat och med vars armar man kan klippa 11 meter från vägkanten.
– Problemet vid släntklippning är att man vanligtvis fäster på redskap som maskinen inte är avsedd för. Och på en traktor eller väghyvel kan belastningen i sidled och på hydraulpumparna bli för stora.
Även om Energreen maskinen i dag är en viktig maskin för Alexandersson så har det tagit några år att nå dit.
– Det första maskinerna var inte riktigt anpassade till svenska förhållande. Men när fabriken, efter att vi kommit med synpunkter, anpassade maskinerna till Sverige, då tog också försäljningen fart.
En annan maskin i framkant är den italienska radiostyrda släntklipparen Mc Connel Robocut (se artikel intill).
Alexandersson har specialiserat sig på italienska maskiner och även inom gödselhanteringen – som är företagets andra ben – så är det italienska märken som Doda, Cri-man och det egna varumärket Omas som gäller.
Men även om lantbruket minskar och därmed behovet av gödselspridare så har Alexanderssons hittat en nisch i att allt fler lantbrukare tar tillvara gödsel för bioenergi.
– Vi säljer pumpar och omrörare för sådana ändamål, berättar Marcus Alexandersson.

 

7 maj 2014

Många intresserade av radiostyrd släntklippare

Mc Connels Robocut är en fjärrstyrd släntklippare och en av de specialprodukter som G Alexandersson nischat in sig på. Den är bred som en liten fyrhjuling men bara en meter över marken [...]

Läs mer ›
7 maj 2014

7 saker du inte visste förra veckan

1. Datataggad hjullastare 2. Tung entreprenadchef 3. Fendt avancerar 4. Peab asfalterar Landvetter 5. Välorganiserad hantverksbil 6. Park i Västsvenska paketet färdig 7. Brobygge kollapsade.

Läs mer ›
30 april 2014

Dansk sopspecialist satsar på Sverige

OG Maskiner är störst i Danmark på sopmaskiner. Nu är företaget på väg att etablera sig i Sverige. Till hösten är OG Maskiner en av de utländska företag som ställer ut på [...]

Läs mer ›
30 april 2014

Liten sopmaskin för trånga utrymmen

Nu lanserar danska OG Maskiner en smalare, lättare och midjestyrd sopmaskin. Marknadens minsta maskin, enligt tillverkaren Boschung. Företaget kommer att visa upp Boschung S 2 på [...]

Läs mer ›
30 april 2014

Nu utbildas fler inom entreprenad i Västsverige

Nu ökar antalet utbildningsplatser för bygg- och anläggningsbranschen i Västsverige. Men fortfarande är det stora bekymret att alltför få söker utbildningarna. – Vi har fått [...]

Läs mer ›
30 april 2014

7 saker du inte visste förra veckan

1. Samarbete ska stoppa brott. 2. 3-D modeller med hjälp av drönare. 3. Volvo prisad för reklam. 4. Grävmaskinist tar vinnarbilder. 5. Nytt traineeprogram i Göteborg. 6. Ännu mera om [...]

Läs mer ›
23 april 2014

Anrikt företag siktar på grönytor och entreprenad

YstaMaskiner är ett av Sveriges äldsta företag i branschen. Från början hette företaget Ystads Gjuteri & Mekaniska Verkstads AB och startades år 1853. På den tiden var de Ystads [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp