Från litet torp till stor maskinfirma - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
16 juni 2016

Från litet torp till stor maskinfirma

Johanssons

Andreas, pappa Staffan och Jonas Johansson driver idag Staffans Maskin utanför Horred på gränsen mellan Halland och Västra Götaland.

Staffans Maskin Fagerhult Näset – En gång ett litet torp med två kor och små åker tegar som försörjde en familj.
Den platsen är i dag en omtalad firma där det bedrivs maskinförsäljning till både stor och liten svensk eller utländsk kund.
– Förutsättningarna har varit lite emot vinden vi ligger ju mitt ute i skogen, säger Jonas Johansson.

Företaget ligger utanför Horred på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Sista biten får besökaren leta sig dit på en grusväg.
– Så det har verkligen gällt för oss att ha grejor som lockar hit folk.
Staffans Maskiner är ett maskinhandelsföretag som säljer nya och begagnade maskiner inom skog, entreprenad och lantbruk.
Bland nyförsäljningen märks varumärken som Hyundai grävmaskiner, Atlas hjullastare, Lamborghini och Zetor traktorer, Farma och Mowi skogsvagnar, Sortimentet är mycket större än så, men för att nämna några.

Staffan Johansson

Staffan Johansson har drivit upp verksamheten från ett litet torp till ett viktigt maskinföretag.

Går bra
Företaget har i dag knappt 20 anställda och har sedan några år tillbaka också en filial i Kungälv.
Det har gått bra. Företaget hade i fjol en rekordomsättning på drygt 130 miljoner.
– Med 40 år i branschen har Staffans Maskin blivit ett begrepp och kunderna har hittat till oss, vilket vi är mycket glada för, säger Jonas Johansson
Till hösten syns Staffans Maskin på mässan Entreprenad Live i Göteborg.
Företaget startades i mitten av 70-talet av Staffan och Laila Johansson. Paret sålde hästtransportvagnar, sadlar och hästtäcke. De åkte runt på marknader eller sålde hemma i villan.
– Att göra affärer har alltid varit mitt liv. Började med fröpåsar som pojk och i dag är det skogsekipage och traktorer som gäller. Jag har alltid varit nyfiken på nya kanaler och har jag sett att en bra affär är på gång då har jag velat vara med, säger Staffan Johansson.
– Det är klart att några gånger har jag gått på en blåsning, ofta för att jag har haft för bråttom. Men för det mesta har det gått bra.
Efterhand utvecklades försäljningen av hästvagnar och kompletterades med nyförsäljning av andra maskiner.

Andreas Johanssons

Andreas är ansvarig för att leverera de sålda maskinerna till kund.

Auktion i Holland
Affärerna tog ännu en ny inriktning när Staffan Johansson i början av 90-talet började åka ner till Ritchie Bros stora auktioner i Holland för att ropa in begagnade grävmaskiner, lastmaskiner och minigrävare.
– Det var på den tiden ett jättesug efter begagnat. Jag kunde handla för tre miljoner och komma hem med fem trailers fulla med maskiner.
När maskinerna väl kommit till Horred gicks de igenom grundligt innan de såldes vidare till kund.
Importen av bättre begagnat är fortfarande i dag en viktig del av verksamheten, även om det i dag köps in från många fler ställen.
– Vi utrustar maskinerna efter vad våra kunder vill ha. Är det en två år gammal grävmaskin så kan den vara intressant för en professionell kund och då sätter vi på en tiltrotator. Är den äldre kanske den köps av lantbrukare att ha vid sidan om hemma på gården och då förses den med annan utrustning, säger Jonas Johansson.
Redan tidigt skaffade sig Staffan Johansson en egen lastbil för att själv kunna leverera maskinerna.
– Jag sålde på dagen och körde ut med maskinerna på natten, berättar Staffan Johansson.
Att själva transportera ut de sålda maskinerna är än i dag viktigt för företaget och nu är det sonen Andreas som ser till att de sålda maskinerna snabbt kommer till kund.
– Det är viktigt för kunden att snabbt få igång maskinen, att någon kan förklara hur det fungerar, säger Andreas Johansson

Jonas Johansson

Jonas är den som sköter inköp och försäljning.

Familjen jobbar tillsammans
Bröderna äger i dag tillsammans företaget, men pappa Staffan arbetar fortfarande kvar i verksamheten.
– Vi kompletterar varandra min bror och jag. Vi har inre och yttre tjänst. Andreas är den som sköter det praktiska på gården och jag arbetar med försäljning och inköp, berättar Jonas.
Det är inte bara viktigt för företaget att det ska var rejält, att ett handslag ska räcka – det är också viktigt att kunden får rätt pris.
– Det kan inte vara så att den som är bra på att pruta ska få ett bättre pris. Alla ska behandlas rättvist.
Föräldrarna bor fortfarande kvar i barndomsgården mitt i verksamheten och runt omkring den står nya och begagnade maskiner från Staffans Maskin uppställda.
Intresset för maskiner hänger med även på fritiden. Hemma hos Andreas står några gamla amerikanare.
– När jag inte skruvar på maskiner på jobbet på dagarna så skruvar jag på mina amerikanare på kvällarna. Det har blivit mycket skruvande genom åren.
Jonas gillar också bilar om än av modernare slag. Ett gemensant fritidsintresse som bröderna har är jakt och skytte.
Det har varit självklart för dem båda att jobba i företaget.
– Vi har egentligen aldrig funderat på något annat. Det har bara blivit så att man växt in i det och gillat det, säger både Andreas och Jonas.

16 juni 2016

Nu har uppskyltningen börjat

Nu har reklamskyltar börjat monteras upp runt Göteborg. På alla stora vägar till Göteborg ser man reklamen för mässan. Mer kommer och vägvisningskyltar från Ramudden senare i höst gör [...]

Läs mer ›
16 juni 2016

Nya byggen för miljoner Klubbade i Västsverige

Det byggs som aldrig förr i Göteborgsområdet och bara under de senaste veckorna har Göteborgs stad fattat flera beslut som får direkt inverkan på entreprenadbranschen. Här är några av [...]

Läs mer ›
15 juni 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Ljungby Maskin bygger ut 2. Rälen lappas i stället för att bytas 3. Storgräv för Facebook 4. Även Scanias lastbilar kör själv 5. Blir störst i Norden på rivning 6. Chaufförer [...]

Läs mer ›
8 juni 2016

Bengt Berg och Wille har ett långt liv ihop

Bengt Berg har långvariga förhållanden. Han började sälja Willes redskapsbärare 1987 och på den vägen är det. Han har ett livslångt starkt förhållande till båtar och sjön. Och [...]

Läs mer ›
8 juni 2016

Svårt hitta maskinförare för entreprenörer i guldsits

Den länge förutspådda överhettningen av entreprenadarbetsmarknaden i Västsverige är nu verklighet. Behovet är stort av maskinförare och anläggningsarbetare. Ett guldläge för [...]

Läs mer ›
8 juni 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Årets bergentreprenör ”lurades” till prisceremonin 2. Skanskas största kontrakt någonsin 3. Alla letar nytt folk med samma egenskaper 4. Fler lastbilar säljs 5. Volvos förarlösa [...]

Läs mer ›
18 maj 2016

Göstas Truckar tar jumbotronen till hjälp

Göstas Truckar är ett välkänt varumärke för många i Göteborg och västra Sverige. Men nu satsar företaget stort och vill bli ännu mer kända. Få sportintresserade har undgått Göstas [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp