Från begagnade asfaltutläggare till kompakta grävare och hjullastare - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
2 april 2014

Från begagnade asfaltutläggare till kompakta grävare och hjullastare

NiklasWiklund

Niklas Wiklund är VD för företaget.
Foto: Olivia Viklund

Mitt ute på den skånska slätten, några mil öster om Landskrona, står några begagnade asfaltutläggare bakom ett staket. Få förbipasserande anar att dessa om några månader kommer att rulla fram på vägbyggen under Afrikas brännande sol.

– Det var så vi startade, berättar Niklas Wiklund, vd för Wiklund Trading i Billeberga. Jag och min bror började exportera begagnade asfaltutläggare och vägvältar.

I höst ställer Wiklund Trading ut på Entreprenad Live.

Begagnat och begagnatexporten är fortfarande en viktig del av det tioåriga företagets verksamhet. Ett gummiband som jämnar ut när den svenska marknaden går upp och ner.

En kund i Asien eller Västafrika har ju aldrig möjlighet att själv besiktiga maskinen innan köp.
– Det bygger på förtroende och ärlighet, säger Niklas Wiklund.

God hjälp på traven får kunden av företagets nyutvecklade hemsida, där stora foton ger en bild av de begagnade maskinerna. Men också en liten videosnutt som visar att alla funktioner fungerar.

Intill de begagnade vägmaskinerna bakom staketet i Billeberga står i dag också fabriksnya små hjullastare och minigrävare som berättar åt vilket håll företaget utvecklats.
– Vi blev tidigt uppvaktade av olika företag om agenturer och japanska Yanmar var den första vi tog oss an, berättar Niklas Wiklund.

yanmarStart

Yanmars mindre grävare var Wiklund Tradings första agentur.

Yanmar är världens största producent av små diselmotorer och är inom det marina ett välkänt märke. Men Yanmar  har också en nisch inom entreprenad. Företaget producerar sina minigrävare i Frankrike.
– Vi tyckte företaget passade oss bra. Vi ville sikta in oss på kompakta maskiner, säger Niklas Wiklund. I Sverige har det funnits gott om svängrum och det har funnits en kultur med stora maskiner. Men nu kommer de mindre maskinerna starkt.

Wiklunds Trading säljer i dag Yanmargrävare från 600 kilo upp till 10 ton. Det är ett växande marknad och inte minst uthyrningsföretagen som Cramo är intresserade av mindre maskiner.

kramerStart

Fyrhjulsstyrda mindre hjullastare från Kramer Allrad ingår också i Wiklund Tradings satsning på kompakta maskiner.

Också här sker en attitydförändring. Tidigare ville alla äga, i dag har entreprenörerna vant sig vid att hyra.

Tyska Kramer Allrad och deras fyrhjulsstyrda hjullastare var nästa företag som Wiklunds tog sig an som agentur. Dessa säljs från 1400 kilo upp till nio ton.

Nu har Wiklunds också agenturen för italienska Cangini vars olika verktyg som grip, rototilt och sorteringsskopa ska komplettera hjullastare och grävmaskiner.
– Vi håller där tills vidare.  Vi behöver konsolidera oss, säger Niklas Wiklund om den snabba takten i företagets utveckling.

studioCangini

Redskap från Cangini kompletteras Wiklunds satsning på mindre maskiner

Helt stilla på utvecklingen är det dock inte och företaget kommer inom kort, att på den nya hemsidan, lansera sin egen redskapskatalog.

En modern entreprenör kräver i dag snabba leveranser av reservdelar. Ingen har råd med en maskin som står stilla. Det är därför förvånande när Niklas Wiklund visar upp företagets reservdelslager, knappt större än en skrubb med det allra vanligaste reservdelarna. I stället jobbar företaget med direktkontakt med fabrikerna i Tyskland, Italien och Frankrike.
– Har vi bara ordern före kl 14 så har kunderna i södra Sverige reservdelen dagen efter trots att de kommer direkt från fabrik. Längre upp i norra Sverige kan det ta en dag extra.

Men ofta vet inte kunden exakt vad det är för fel och vilken reservdel som behövs. Det kräver kunnig personal både på kontor och verkstad för att rätt kunna serva maskinerna.
– Vi har duktig personal, säger Niklas Wiklund.


Faktaruta
Wiklunds trading har i dag elva anställda och företaget har i stort sett växt med en medarbetare om året. Företaget ägs av Niklas och Henrik Wiklund samt av Per Liljeblad. Företaget ligger i Billeberga.


2 april 2014

Mässkola 6

Lektion 6: Leverera över förväntan Nu har vi nått till lektion sex i Entreprenad Lives Mässkola med Ellen Källberg. Denna vecka handlar det om hur vi följer upp kontakterna vi skapat på [...]

Läs mer ›
2 april 2014

Nyheter & Pressinfo från utställare vecka 14

Stort intresse för grävfri teknik på Öppet Hus i Malmö Öppet Hus-dagarna hos JLM Scandinavia i Malmö i mitten av mars är ett återkommande vårtecken inom branschen och i år stod [...]

Läs mer ›
26 mars 2014

Anrik helikopterfirma satsar på entreprenad från ovan

Ostermans är ett anrikt företag som försöker tänka nytt kring helikoptertjänster.  I höst ställer företaget ut på Entreprenad Live. Helikoptrar har länge använts inom [...]

Läs mer ›
26 mars 2014

Mässkola 5

Lektion 5: I montern klär du på dig ditt varumärke Nu har vi nått till lektion fem i Entreprenad Lives Mässkola med Ellen Källberg. Denna vecka handlar det om hur vi som personal ska [...]

Läs mer ›
26 mars 2014

Nyheter & Pressinfo från utställare vecka 13

Fördjupat samarbete mellan Indexator Rototilt Systems och OilQuick Vid Conexpomässan i Las Vegas, mars 2014, tecknades ett nytt avtal mellan OilQuick AB och Indexator Rototilt Systems AB. [...]

Läs mer ›
19 mars 2014

Nordligaste utställaren på Entreprenad Live

Entreprenad Lives nordligaste och mest långväga svenska utställare, Nordisk Försäljning, kommer från Överkalix.  – Nog är det 140 mil ner till Göteborg härifrån, säger [...]

Läs mer ›
19 mars 2014

Mässkola 4

Lektion 4:  – Bra aktivitet hjälper, dålig aktivitet stjälper ! Entreprenad Lives MÄSSKOLA med Ellen Källberg har nu nått till lektion 4. Den här gången handlar det om [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp