Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
6 februari 2020

Fler och fler ME-skolor startas runt om i Sverige

”Troligt att vi inom några år har en ME-skola också i Göteborgsområdet”

ME-skolan utbildar i dag 400 elever på nio olika orter till blivande maskinförare. Men skulle gärna sett att det var fler.
– Vi vet att maskinförarutbildningen leder till ett kul och mycket utvecklande arbete. Den som utbildar sig till maskinförare trivs oftast bra i yrket och stannar länge, säger Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan i Sverige.

Jonas Thorstenson, VD för ME-skolan

Fyller ni era utbildningsplatser.
– Nej, inte riktigt på alla orter. Har vi 24 platser så kanske vi fyller med 20–22 elever. Men vi skulle gärna sett att fler söker än det finns platser, det skulle öka kvalitén på utbildningen, säger Jonas Thorstenson.

Fullföljer eleverna sin utbildning?
– Ja, nästan alla som börjar på utbildningen avslutar också den. Det är vårt intryck att eleverna trivs väldigt bra.

Får eleverna jobb efter utbildningen?
– Ja, alla som vill får jobb. Ofta har man flera jobberbjudande redan innan man slutat skolan.

Har ni några tjejer på utbildningarna?
– Ja, det finns tjejer i utbildning på alla våra skolorter. Inte så många men det fungerar bra. Det kunde gärna varit fler och det jobbar vi aktivt för, då detta är ett yrke som passar alla.

Ni finns i dag på nio orter, kommer det att bli fler?
– Vi för i dag diskussioner med tre-fyra orter och jag tror att inom några år så kommer vi att driva 12-13 skolor i landet. Det finns i dag drygt 30 utbildningar i landet och i så fall kommer vi att driva knappt hälften. I Västsverige finns vi i dag i Varberg och vi för diskussioner i Göteborgsområdet. Det är troligt att det inom inte alltför lång framtid också kommer att finnas en ME-skola i Göteborgsområdet.

Är det er målsättning att ta över alla maskinförarutbildningar i landet?
– Absolut inte. Vår primära målsättning är inte att driva skolor utan förse branschen med kvalitativ arbetskraft. Det finns många bra kommunala utbildningar i landet som vi inte ser som konkurrenter utan som samarbetspartner.

Tjänar ni pengar på det här?
– Nej, och det är inte vår målsättning. Vi driver en non-profit verksamhet som ska förse branschen med kompetenta maskinförare, ingenting annat. Allt eventuellt överskott går till kvalitet på utbildningen.

Men varför låter ni inte kommunerna fortsatt driva utbildningarna?
– Det är kostsamma och krävande utbildningar som kommunerna har svårt att själva ta hand om, inte minst med tanke på alla dyra maskiner. De vänder sig till oss eftersom vi har kompetent personal, nya maskiner och är en del av branschen.

Har ni helt nya maskiner?
– Ja, vi har ett mycket bra avtal med Caterpillar som hela tiden ser till att vi har en utbytestakt på maskinerna som gör att vi alltid har den senaste tekniken. På varje skola har minst en maskin med maskinstyrning.

Är ni en friskola?
– Nej, vi är ingen friskola. Kommunerna fortsätter driva utbildningen och är huvudman för eleverna medan vi tillhandahåller den praktiska maskinförardelen, ett avtal vi tecknat med respektive kommun efter sedvanlig upphandling.

Men ska ni inte ta över hela verksamheten och driva allt i helt egen regi?
– Nej, det vill vi inte. Kommunerna är ofta duktiga på att driva gymnasieutbildning i de teoretiska ämnen och vi är duktiga på att driva den praktiska delen. På det här sättet får vi det bästa av båda världar.

Vad önskar du mest av allt just nu?
– Att fler ungdomar ska upptäcka vilket spännande yrke maskinförare är.

6 februari 2020

Tusende annonsen firas med Lego-Liebherr

Hej, Johan Salinder, VD, hur går det för Bytupp? – Det går alldeles utmärkt. Vi har varit igång drygt en månad och intresset är stort. Vi får många kommentarer och vi hör bara [...]

Läs mer ›
6 februari 2020

Världens största elfordon

Utvecklingen av elfordon går med rasande fart. Men det är också slående att många av fordonen fortfarande har kort räckvidd och att de ännu inte är riktigt testats i verkligheten. Här [...]

Läs mer ›
6 februari 2020

7 saker du inte visste förra veckan

1. Grävmaskinsfest när Kina bygger nytt sjukhus 2. Tjuvar gillar också Volvo 3. Minutplanering för att byta bro över E4 4. Här utreds järnvägen Borås-Göteborg 5. Entreprenörer vid [...]

Läs mer ›
22 januari 2020

Årets mässa blir större med massor av demo

10 frågor till Hans-Erik Kristensson 1. Hej Hans-Erik Kristensson, hur är läget inför mässan i Göteborg i september? – Bra. Det blir fler utställare på större yta och intresset [...]

Läs mer ›
22 januari 2020

Många vill vara med och dela när Göteborg växer

Det byggs så det knakar i Göteborg. – Alla de stora projekten är nu igång och det märks över hela staden, säger Uno Hallgren, regionsamordnare för Maskinentreprenörerna i [...]

Läs mer ›
22 januari 2020

7 saker du inte visste förra veckan

1. Volvo grävare bli bara större2. Gammal grävare har gjort sitt3. Ny VD i ME efter Hampe Mobärg4. Världens största hjullastare till gruva i Norr5. Serneke säljer merparten av [...]

Läs mer ›
8 januari 2020

Entreprenad Live och köp- och säljsajten Bytupp.se har inlett ett samarbete.

– Vi har mycket gemensamt och samma värdegrund kring våra verksamheter, säger Peter Eriksson från Entreprenad Live och nystartade Bytupps ägare och VD Johan Salinder. – Vi vill [...]

Läs mer ›
Utställare 2023, Göteborg-Landvetter