Femårsjubilar i ny kostym - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
30 november 2022

Femårsjubilar i ny kostym

Lagom till sitt femårsjubileum har Entreprenad Live vuxit ur sitt hittillsvarande område på Säve Depå. Tillsammans med markägaren Bellman planeras nu för entreprenadmaskinmässor som i fortsättning förläggs nära Landvetter. Den första arrangeras 7-9 september 2023.

Allt sedan starten 2014 har såväl utställare som besökare strömmat till Entreprenad Live i Göteborg. En het byggmarknad lokalt törstade efter kunskap om teknikutveckling och tjänster och branschen tog tacksamt emot den möjlighet som skapades av den nya mässan.

Behovet av en mässa för entreprenadmaskiner i regionen har inte blivit mindre, det tydliggjordes 2021 efter pandemin då mer än 14 000 besökare räknades in under de tre dagar evenemanget hölls öppet.

Det lyckade utfallet gav också en fingervisning om att utställningen var på väg att växa ur etableringsplatsen på Säve Depå.

– Mässorna kräver lång framförhållning. Därför har vi letat efter en lämplig plats för kommande arrangemang. Lösningen hittade vi på ett cirka 300 000 kvadratmeter stort område i Fäxhult, bara några minuters bilfärd från Landvetter flygplats vid riksväg 40 mellan Göteborg och Borås, säger Hans-Erik Kristensson, projektledare på Entreprenad Live.

Området kommer längre fram i tiden att användas för bland annat industri- och logistiketableringar. Markägaren Bellman använder i dag ytorna som upplag för schaktmassor och kan därför erbjuda hårdgjorda ytor, väl lämpade för mässor, inklusive demo- och provkörningar, för lång tid framåt.

De 60 000 kvadratmeter som tas i anspråk för utställningen kan formas för att skapa ett överskådligt mässområde med tilltalande korta avstånd oavsett om besökaren vill gå mellan olika montrar eller besöka någon av de serveringar eller hygienutrymmen som erbjuds.

– Vi har ritat ett rektangulärt mässområde på 200 gånger 300 meter. Restaurangen, med plats för sittande matgäster, placeras i mitten av den ena långsidan. Mitt på de båda kortsidorna etableras hamburgarserveringar. Genom att placera såväl serveringar som toaletter i områdets ytterkant kan servicetrafiken dessutom förläggas utanför området, inte på mässgatorna.

– Serveringarna sköts av det Jönköpingsbaserade familjeföretaget FC-gruppen som bland annat har Elmia bland sina kunder och därmed är väl förtrogna med vad mässdeltagare förväntar sig och behöver. Givetvis finns också sjukvårdspersonal på plats med entrén som utgångspunkt, säger Hans-Erik Kristensson.

Mitt i området skapas ett litet torg där tanken är att det ska finnas plats för exempelvis temautställningar. Längs tre av områdets ytterkanter placeras ytor för demokörningar och där besökare själva kan sätta sig vid spakarna i intressanta maskiner. I ett av hörnen byggs dessutom en bana för provkörning av pickuper och andra fordon.

– Här finns väl tilltagna parkeringsutrymmen och de flesta kan ta sig hit på 20 minuter utan att behöva köra genom den intensiva stadstrafiken med en del störande vägarbeten. Efter avfarten från riksväg 40 är det inte mer än cirka 200 meter till området. I och med att inträdet är gratis och bilarna snabbt kan ta sig in och spridas på parkeringen är vi inte heller oroliga för köbildning.

– Av erfarenhet vet vi att väldigt få tar sig till mässan med hjälp av kollektivtrafiken. Därför spelar det ingen större roll att det inte finns någon busshållplats i direkt anslutning. Vi tittar för närvarande på möjligheten att arrangera busstransporter till och från den närbelägna flygplatsen. Det finns inte heller någon wifi-teknik, men den mobila kapaciteten är så väl utbyggd i dag att kontakten med omvärlden fungerar bra ändå, något som tydliggjorts under våra tidigare mässor.

Så här långt ser det bra ut med bokningar från bland annat flertalet av de stora maskinleverantörerna. Hans-Erik Kristensson ser fram mot de tre septemberdagarna som kommer att erbjuda en marknadsplats där köpare och säljare kan träffas under inspirerande former för att utbyta erfarenheter, bygga och utveckla relationer samt göra affärer.

– Min förhoppning är att alla som kommer hit ska ta med sig något som underlättar framtiden. Det kan vara en ny maskin eller funktion, nya kontakter eller övertygelse om att den egna verksamheten fungerar optimalt, säger Hans-Erik Kristensson.

30 november 2022

Olle lämnar över stafettpinnen

Sedan starten 2014 har Olle Sjökvist levererat mer än 250 nyhetsbrev för Entreprenad Live. Nu tackar han för sig och lämnar över stafettpinnen till Morgan Andersson, rutinerad skribent med [...]

Läs mer ›
30 november 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. ”Det är skillnad på byggare och byggare”2. Statliga upphandlingar klarar inte miljökraven3. Västlänkenupphandling överklagas – igen4. Fossilfri anläggningsentreprenad i [...]

Läs mer ›
21 september 2022

Publikrekord på Entreprenad Live, Ring Knutstorp

Tack alla besökare och utställare för denna gång. Mässan avslutades i lördags i strålande solsken och inte mindre än 3.455 passade på att besöka mässan under lördagen. Totalt [...]

Läs mer ›
7 september 2022

Agro Maskiner ställer ut JCB och New Holland

– Nu är skörden avklarad och vi tycker att det har gått bra.På Entreprenad Live i nästa vecka kan Agro Maskiner flytta fokus till sitt andra ben i verksamheten – [...]

Läs mer ›
7 september 2022

– Intresset för elbilar hänger inte bara på subventionerna

– Det finns ett stort intresse för eltransportbilar som inte bara hänger samman med subventionerna. Det säger Robin Svensson på Hörby Bil som på Entreprenad Live om en vecka kommer [...]

Läs mer ›
7 september 2022

Forskning och utveckling kommer till Ring Knutstorp

Besökare till Entreprenad Live i nästa vecka har kanske varit på Ring Knutstorp förut och tycker att det mesta är sig likt.Men skenet bedrar.– Det händer massor, säger VD Magnus [...]

Läs mer ›
7 september 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Malmö fortsätter bygga nya skolor2. En skadad när lyftkran välte3. Mest klimatsmart asfalt i Sverige4. Lägre dieselpris5. Struntade i bygglov, 40-våningshus revs6. Konkurserna ökar7. [...]

Läs mer ›
Utställare 2023, Göteborg-Landvetter