Får fart på Mecalac – nu i nytt bolag - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
13 mars 2019

Får fart på Mecalac – nu i nytt bolag

Mecalac har följt P-O Nilsson under 15 av hans 41 år i entreprenadbranschen och sedan halvårsskiftet i fjol säljer han de franska maskinerna i Grävmaskins Specialisten GMS AB som han äger tillsammans med Anders Thoresson. I höst ställer företaget ut på Entreprenad Live.
– Det har gått mycket bra, klart över förväntan, säger han.

Mecalac har funnits i Sverige sedan 1990-talet men med en brokig historia.
– Volvo var intresserade av Mecalacs minigrävare och köpte hela bolaget. Med på köpet kom även andra grävare. Volvo insåg snart att det bara var minigrävarna man var intresserade av och sålde bolaget tillbaka till den gamle ägaren.
– Alla var nöjda och glada och Volvos minigrävare tillverkas fortfarande i Frankrike, berättar
P-O Nilsson.

P-O Nilsson

När P-O Nilsson i början av 2000-talet arbetade på EMS så fanns agenturen där, när han sedan gick vidare till Minimaskiner /Maskino idag så följde agenturen med dit.
– Efter en kort sejour på Delvator startade jag tillsammans med Anders Thoresson Grävmaskins Specialisten GMS AB 2018 och tog över Mecalac-agenturen. Anders Thoresson och jag äger hälften var i företaget.

Anders Thoresson driver dessutom AT Fordonsservice AB som sitter i samma byggnad i Höganäs/Ingelsträde och som sköter all utrustning och service på Mercalac-maskinerna.
Mecalacs maskiner utmärker sig med ett kompakt och väldesignad yttre och Mecalac har kammat hem många designpriser på Bauma och andra stora mässor.
– Så ska det väl vara när det är fransmän. Design och utseende är viktigt, säger P-O Nilsson.

Men det kompakta yttre tillfredsställer inte bara ögat, maskinerna är byggda för att komma in i trånga utrymmen och kan svänga runt på liten radie.
– De är som gjorda för tuffa stadsmiljöer.

Grävmaskinis Specialisten GMS AB säljer framför allt hjulgrävare 7-16 ton, bandgrävare 6-16 ton och hjullastare 4-15 ton.
Grävmaskinerna tillverkas i Frankrike medan lastarna tillverkas i Tyskland som ett resultat av att Mecalac för några år sedan köpte det tyska företaget Ahlmann.

De flesta av maskinerna är multifunktionella och kan användas på fler än ett område.
– Många förknippar Mecalac med den runtom-svängande grävmaskinen 12 MTX, men vi har maskiner av många olika typer och storlekar.
– Våra kunder är också av allehanda slag, säger P-O Nilsson, både enmansföretagare och större företag.

Mecalac har trots sin slingriga historia hela tiden stadigt sålts i Sverige, bland annat en sopmaskin AS 900 som används vid asfaltläggning, men försäljningen har gått upp och ner beroende på hur agenturen sett ut.
– Men sen vi tog över har vi sålt ett trettiotal, klart över förväntan, säger P-O Nilsson.

13 mars 2019

Sveriges modernaste tågdepå snart färdigbyggd i Kärråkra

I Kärråkra utanför Hässleholm pågår just nu ett av Sydsveriges största bygge. Det är Region Skåne som bygger en tågdepå för Öresundstågen värt 1,5 miljarder kronor. – Det [...]

Läs mer ›
13 mars 2019

7 saker du inte visste förra veckan

1. Vill snabbygga höghastighetståg på pelare2. Första 5G-nätet hos Volvo3. Hässleholm tvingas acceptera privata fiberföretag4. Polacker gillar bättre lön och villkor5. Travbana ger [...]

Läs mer ›
27 februari 2019

Fler utställare och större område på Entreprenad Live

Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson är människorna bakom Entreprenad Live. Trots att det fortfarande är mer än sex månader kvar till mässan så är det i full gång med [...]

Läs mer ›
27 februari 2019

Bygg- och entreprenadkonjunkturen fortsatt stark i södra Sverige

Bygg- och entreprenadkonjunkturen visar på stora regionala skillnader. Medan bromsarna slagit till i Stockholm så är det fortsatt bra om än långsammare tillväxt i Skåne och Västsverige. [...]

Läs mer ›
27 februari 2019

7 saker du inte visste förra veckan

  1. Uppåt för maskinförsäljningen 2. Maskinia satsar i Västerbotten 3. Hon gjorde trasiga elverktyg lönsamma 4. Grävmaskin räddade älg 5. Unikt solur hittat vid Västlänken 6. [...]

Läs mer ›
30 januari 2019

Är du nöjd med Stora Infradagen, Hampe Mobärg?

Stora Infradagen lockade mer än 350 besökare till ett välfyllt Näringslivets Hus i Stockholm förra fredagen. Arrangerande Maskinentreprenörerna bjöd på ett varierat program med [...]

Läs mer ›
30 januari 2019

Varför är personalen viktig, John Fransson?

Satsa på personal. Det är företagets viktigaste resurs! John Fransson och Frentab har en tydlig idé om hur entreprenadbranschen ska bli mer attraktiv. Han framförde sina synpunkter på [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp