Entreprenadarv och fotbollsintresse - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
3 maj 2016

Entreprenadarv och fotbollsintresse

Daniel Carlbergs företag Norditek
återvinner med modernt miljötänk

Daniel Carlberg

Daniel Carlberg

Han är född in i entreprenadbranschen men Daniel Carlberg har valt att gå sin egen och miljöprofilerade väg. Hans företag utvecklar maskiner som återvinner, förädlar och omvandlar material till säljbara produkter. Han tränar också en av sina grabbar i fotboll.
– Att vara fotbollstränare har mycket gemensamt med att leda företag, säger han.

Daniel Carlberg driver tillsammans med sin kollega, VD och ägarkompanjon Eric Johansson Norditek. Företaget har huvudkontor i Sävar utanför Umeå men också verksamhet i Göteborg, där Daniel Carlberg är verksam.
– Jag och Eric fick frågan 2012 om vi ville ta över. Jag hade arbetat på Norditek förut och kände Erik. Men jag hade också erfarenhet från bl.a. Pon och från egen verksamhet.

Företaget har tre segment:
• Grus och Berg
• Avfall
• Biomassa

Norditek_IMG_0031

Att krossa och återvinna sten och grus är basen i Norditeks verksamhet

Grus och Berg
Att krossa och sortera grus och berg är basen. Det är både lönsammare och miljövänligare att kunna krossa och sortera t.ex. sten på plats än hur man gjorde tidigare.
Förr när man byggde en större väg så gick lastbilarna i skytteltrafik med fyllnadsmassor från vägbygget till någon depå, för att sedan återvända med sten och makadam i rätt storlek. Norditek säljer portabla maskiner som transporteras ut till vägbygget för att på plats återvinna fyllnadsmassorna så att de kan användas igen.
– Utvecklingen går mot mer och mer mobila enheter, säger Daniel Carlberg.
För det här segmentet säljer företaget maskiner från Terex Finlay, ett amerikanskt företag.

Norditek_IMG_0173

Med den egna framtagna Norditek VS kan man sortera avfall på fler sätt

Avfall
Daniel Carlberg och hans kollegor inom Norditek har lagt ner mycket arbete, själ och hjärta för att kunna utveckla maskiner inom Avfall, deras snabbast växande segment.
– Det är maskiner som oftast placeras intill en soptipp. Dels kan man gräva upp gamla avfallsmassor, sortera dem och återvinna användbara delar och dels kan man ta hand om nytt avfall som kommer.
Daniel tar som exempel när vi slängt en gammal soffa i container märkt ”Brännbart” på en soptipp.
– Efteråt tar våra maskiner hand om avfallet, krossar det och med magneter kan man särskilja metallen från det övriga.
Också här jobbar man med Terex-maskiner. Men Norditek har också utvecklat en egen maskin, Norditek VS, som kan sortera avfallet på många fler sätt.
– Vi har sålt drygt 50 exemplar av den här maskinen. Den kan t.ex. sortera efter densitet och storlek. Tar man exemplet med den återvunna soffan så kan man även i slutändan med luft separera tyget från övrigt material.

Biomassa
Företaget säljer också maskiner som används för att ur restprodukter få fram användbar biomassa.
– Runt om i Sverige på sågverken ligger stora berg av avskalad bark som hittills bara setts som en avfallsprodukt. Men däri finns biomassa för miljarder.
Problemet är att barken ofta är så förorenad av sten och grus att den inte går att använda direkt, först måste den brännbara biomassan sorteras från icke brännbara produkter.

Norditek_flygfoto Savar

Företagets huvudkontor i Sävar utanför Göteborg

Går bra
Det är inga billiga maskiner man säljer inom de tre segmenten. De dyraste kan kosta 4-5 miljoner medan andra är betydligt billigare.
– Det finns ca 400 maskiner från Norditek runt om i Sverige just nu, berättar Daniel Carlberg. Företaget hyr också ut maskiner och ett femtontal sådana maskiner finns i drift.

Gänget från Norditek_EdelPhoto-6256-2

Gänget från Norditek

– Hade man frågat mig för några år sedan hade jag sagt att trenden går från eget ägande till hyravtal – men nu tycker jag snarare att det är tvärtom.
Företaget kommer under 2015 att ha omsatt drygt 50 miljoner kronor.
– Det har gått bra, säger Daniel Carlberg.
Såsom son till anrika Carlbergs i Göteborg är det kanske inte så konstigt att Daniel hamnade inom entreprenadbranschen. Men han utbildade sig först till utvecklingsingenjör i Halmstad och IT/ekonomi på IT-universitetet i Göteborg innan han återvände till ”fadersbranschen”.
– Min pappa är naturligtvis ett bra bollplank. Sen har vi ju inte alltid samma åsikter, säger Daniel Carlberg.

Fotboll i blodet
Han är gift och har tre pojkar. Han fru arbetar inom miljöområdet, något som påverkar hans eget arbete.
– Det är mycket miljödiskussioner hemma.
Såsom gammal fotbollsspelare är han nu fotbollstränare för en av sina grabbar och har just genomgått en tränarkurs.
– Det finns mycket gemensamt mellan hur man tränar ett fotbollslag och hur man leder ett företag, till exempel hur man motiverar människor, säger han.

3 maj 2016

Göteborgs hamn växer så det knakar

När det nu byggs sjukhus, vägar, bostäder och järnvägar i Göteborg för miljarder så passar också hamnen på att storsatsa för framtiden. – Den nya hamnterminalen vid Arendal blir [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Finnar testar 84-tonare på skogsväg 2. Byggs för 1000 miljarder i Göteborg 3. Skanskas ”flashmob” på Sergel Torg 4. Fullskalig traktor byggd i lego 5. Snabbspår för utländska [...]

Läs mer ›
20 april 2016

Strömans långväga VD trivs på snowboard

När Jan Rhodén första gången gick in genom porten till lagret på Strömans i Kungälv var han 18 år. Nu är han delägare och VD för ett företag som i år redovisar rekordomsättning. [...]

Läs mer ›
20 april 2016

Många nya sjukhusbyggen i Väst

Nu avgörs hur Sahlgrenska Life kommer att se ut Byggboomen i Västra Götaland handlar inte bara om Västsvenska paketet och Västlänken.  Det byggs sjukhus för mer än fyra miljarder i [...]

Läs mer ›
20 april 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Snöröjarmonster på malmbanan 2. Göteborgare har utnämnts till årets byggchef 3. Biltunnel under centrala Köpenhamn 4. Hjullastare tjuvens nya verktyg 5. Nyregistrering av tunga [...]

Läs mer ›
6 april 2016

Utställarträff inför Entreprenad Live i Göteborg lockade många

Många utställare mötte upp på utställarträffen inför höstens mässa i Göteborg. Hans-Erik Kristensson från Entreprenör Live berättade om de praktiska förutsättningarna inför [...]

Läs mer ›
6 april 2016

Röster från utställarträffen

Många utställare kom till Entreprenad Lives utställarträff på Stora Holm I Göteborg. Några kunde promenera till träffen, andra kom ända uppifrån Norrland. Här är några röster från [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp