Elmia förvärvar Entreprenad Live - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
Fr.v: Agne Bengtsson, vd Elmia, Hans-Erik Kristensson och Peter Eriksson samt Anna-Karin Zinnerfors, affärsområdeschef Elmia.
Fr.v: Agne Bengtsson, vd Elmia, Hans-Erik Kristensson och Peter Eriksson samt Anna-Karin Zinnerfors, affärsområdeschef Elmia.
16 februari 2024

Elmia förvärvar Entreprenad Live

Entreprenad Live övertas av Elmia som därmed får ett värdefullt tillskott till sin breda portfölj av mässor och andra event samtidigt som Entreprenad Live får betydligt bättre förutsättningar till en fortsatt positiv utveckling med det stora mässföretagets muskler i ryggen.

Elmia AB förvärvar samtliga aktier i Live Business Media Group Sweden AB som arrangerar Entreprenad Live. När Entreprenad Live i höst arrangeras för tionde gången kommer det mesta dock att vara sig likt på Ring Knutstorp, även om ägaren är ny.
– Att tidigare ägare Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson fortsätter att arbeta med mässan ger oss bra förutsättningar för ett fortsatt bra arrangemang, säger Agne Bengtsson, vd på Elmia.

För Elmia är det närmare 20 år sedan det Jönköpingsbaserade mässföretaget senast arrangerade en mässa för entreprenadmaskiner. Senast det begav sig var det Nordcon som genomfördes 2005.
– Vi är oerhört glada över förvärvet av Entreprenad Live. För oss är det en stor möjlighet att få överta en välskött mässa som är väl förankrad i branschen och så viktig för att fortsätta bidra till en väl fungerande infrastruktur i landet. Vi vill vårda och utveckla Entreprenad Live för att möta branschens behov och skapa synergier, säger Elmias vd Agne Bengtsson.

Agne Bengtsson, VD Elmia

Entreprenad Live har under de tio år mässan genomförts etablerat sig som en lika respekterad som efterlängtad mötesplats för entreprenadmaskinsbranschen. Hittills har evenemanget genomförts växelvis mellan Skåne och Göteborg med en stabil tillväxt.

Inledningsvis behålls det konceptet. I år arrangeras mässan på motorbanan Ring Knutstorp och 2025 vid Landvetter utanför Göteborg.
– För oss är det viktigt att känna de branscher där vi är verksamma. Därför är det högt prioriterat att vi bygger på vår kompetens med de erfarenheter vi får från de två kommande mässorna och använder kunskaperna till att arrangera ännu bättre mässor i framtiden, säger Agne Bengtsson.

– På sikt kommer vi även att arrangera Entreprenad Live i Jönköping, frågan är inte om utan när. De närmaste två åren räknar vi dock med att medverka till en positiv utveckling av de två kommande evenemangen och med hjälp av de lärdomar vi gör ta ställning till kommande förändringar. Vi har en tydlig målsättning i allt vi gör. Vi ska inte leverera dagsländor. Det vi gör måste bli bra – eller ännu bättre – och leva länge.

– Med de 200–250 utställare och 10 000 besökare som Entreprenad Live drar vid sina evenemang innebär förvärvet inte bara ett värdefullt tillägg i vårt utbud utan även positiva effekter för näringslivet och besöksnäringen i Jönköping de år vi kör här, säger Agne Bengtsson.

Han ser också stora möjligheter till positiva synergieffekter med ett flertal av mässorna i Elmias befintliga utbud.
– Sedan tidigare anordnar vi bland annat mässor för lastbilar, jordbruk, skogsindustrin, park- och grönytearbete och va-verksamhet. Med förvärvet blir vi heltäckande på maskinsidan. Sammantaget har vi årligen 400 000 till 450 000 besökare och en omsättning kring 300 miljoner kronor med 85 anställda.

De tidigare ägarna är mycket nöjda med att Elmia nu går in som ägare. Bland annat kan det stora företaget tillföra kompetens och resurser inom exempelvis, marknadsföring, kommunikation och försäljning samt effektiva administrativa system.
– Vi har haft konstruktiva diskussioner och en god dialog med Elmia kring hur vi ska samarbeta framöver. I och med att vi fortsätter jobba operativt med mässan finns förutsättningarför en positiv långsiktig utveckling för mässan, vilket känns viktigt för oss och branschen, säger Peter Eriksson, tidigare vd på Live Business Media Group Sweden.

Hans-Erik Kristensson, projektledare för Entreprenad Live, ser även stora fördelar med Elmias eget område i Jönköping med en modern konferensanläggning, 36 000 kvadratmeter i hallar och ett utomhusområde på ungefär 300 000 kvadratmeter.
– Vi ser att Elmia är en fantastiskt bra plats för framtida mässor. Det kommer definitivt att stärka Entreprenad Live-konceptet, säger Hans-Erik Kristensson.

De två närmaste mässorna genomförs dock på tid och plats i enlighet med vad som tidigare aviserats:
5-7 september 2024 på motorbanan Ring Knutstorp i Skåne
11-13 september 2025, vid Landvetter öster om Göteborg

Läs pressinformationen här:

16 februari 2024

Rekordstarkt bokningsläge för Entreprenad Live

Det stora intresset för entreprenadmaskinmässor tycks bestå. För Entreprenad Live är höstens mässa i Skåne i det närmaste fullbokad. Dessutom är redan nu mer än hälften av [...]

Läs mer ›
16 februari 2024

Framtidstro och optimism på infradag

Infrastrukturskuld, extremväder, brottslighet mot företag, oligopol och elektrifiering var några av de ämnen som diskuterades på Stora Infradagen som i år arrangerades för artonde gången [...]

Läs mer ›
16 februari 2024

7 saker du inte visste förra veckan

1. Allt fler stölder av entreprenadmaskiner2. Stockholm säger upp avtalet om Bromma flygplats3. Sveriges vägnät får skarp kritik i NCC-rapport4. Regeringens nya lönegolv bromsar [...]

Läs mer ›
30 november 2023

Ketchupeffekt inom anläggning 2025

Investeringarna i den svenska anläggningsmarknaden väntas minska med runt 2 procent under 2024.Under 2025 och 2026 vänder de totala investeringarna återigen upp med cirka 7 respektive drygt [...]

Läs mer ›
1 november 2023

Entreprenad Live levererade igen på nytt mässområde

Efter tre dagar summerades en lyckad tillställning med 250 utställare och nästan 11.000 besökare. Det vädrades morgonluft i sensommarvädret och årets mässa visade upp en unik bredd av [...]

Läs mer ›
1 november 2023

Byggföretagen tror på anläggningsbyggandet 2024

När bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen kom med sin konjunkturprognos var förhoppningarna lågt ställda. Men så illa är det inte – för maskinentreprenörer.Det skriver [...]

Läs mer ›
1 november 2023

Därför är mässdeltagandet en oumbärlig del av mediamixen

Här har vi sammanställt sju punkter om varför mässor är en viktig och självklar del av din marknadsföringsstrategi. Mässdeltagandet är en oumbärlig del av din mediamix. Det ger dig [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp