Efterlängtad nystart för mässor
När mässarrangörerna kunde öppna på riktigt hösten 2022 blev det en kär återkomst.
– Digitala lösningar kan vara ett komplement, men kan inte ersätta den fysiska mässan. Möjligheten att återuppta de personliga mötena har tagits emot med öppna armar av både utställare och besökare, säger Mikael Jansson, vd på Fairlink.
2020 ändrade ett litet virus förutsättningarna för en hel värld. Möjligheten till personliga möten försvann praktiskt taget helt oavsett om det handlade om släkt och vänner, arbetskamrater eller event med 100 000-tals deltagare.
Hösten 2021 öppnades ett fönster på glänt, men stängdes snabbt när pandemin visade sig mer livskraftig än önskat.
– Hösten 2022 kunde portarna till bland annat mässor öppnas på riktigt och jag har aldrig varit med om en intensivare period för branschen av flera skäl. Många mässor och event hade skjutits upp under nedstängningen och evenemangen duggade tätt, säger Mikael Jansson.
– Mässor kräver också långa förberedelser, många hade fått lämna sina arbetsgivare och nu handlade det om att på kort tid fylla luckorna med orutinerade medarbetare. Det blev en del småmissar här och där, men mottagandet blev väldigt positivt. Utställare och besökare var glada över att äntligen få träffas och extremt nöjda med utfallet.
– I en del fall noterades något färre utställare samtidigt som besökarantalet minskade något. De utvärderingar Fairlink gjort av mässor i olika branscher visar dock att besökarkvaliteten ökat. Nedgången hänförs i första hand till medföljare och besökare från utlandet, säger Mikael Jansson.
Under pandemin hände dock en hel del bland både mässarrangörer och många utställare i jakten på andra sätt att förmedla information och upprätthålla kontakten med sina branscher.
– Framför allt gick utvecklingen snabbt på den digitala sidan – vi har dock kunnat konstatera att även om de digitala lösningarna har flera fördelar är de komplement, men kan inte ersätta de personliga mötena.
– En vanlig ambition är att hitta en balans mellan det personliga mötet och digital teknik. Exempelvis har digitala lösningar visat sig fungera väldigt bra vid utbildningar och seminarier. Hur tittarna får ta del av digitala sändningar tycks spela stor roll. Våra utvärderingar visar exempelvis att betydelsen för direktsändningar är något överskattad, medan strömningsmöjligheter är betydligt mer uppskattade, säger Mikael Jansson.
– Generellt tycks det också vara så att varken besökare eller utställare är rädda för smittspridning. Arrangörerna har tagit sitt ansvar och etablerar planer och skapar rutiner om det skulle hända något. En lösning är att minska trängseln vid entrén genom att satsa mer på förregistreringar. Det kan vara en väl så bra lösning som att bredda gångstråken på mässområdet.
Ytterligare en detalj som gjort att mässorna tagits emot med öppna armar är att personalomsättningen i många företag varit förhållandevis stor, något som haft stor inverkan på etablerade nätverk. De personliga mötena beskrivs allmänt som mycket betydelsefulla vid såväl bildande som upprätthållande av nätverk.
Bland de mässarrangörer som ser fram mot hösten med stor förväntan är Entreprenad Live som öppnar portarna i Göteborg 7-9 september. Då rör det sig inte bara om suget efter att träffas utan inte minst om att besökarna får en chans att känna på spakar och hydraulik på plats i det stora utbudet av maskiner och spana in den utrustning och de tillbehör som underlättar vardagen för dagens maskinförare.