Det finns risker med bylsiga kläder! - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
Amanda Lagerstrand Borg, lastbilschaufför
Amanda Lagerstrand Borg, lastbilschaufför
24 augusti 2022

Det finns risker med bylsiga kläder!

Det är en kvittrande glad Amanda Lagerstrand Borg som berättar att hon kört lastbil i 5 år och att hon älskar det hon gör. Jag var ofta med pappa i hans lastbil och även min farfar körde lastbil så det var det självklara valet för mig. Jag har till och med inspirerat min storasyster att satsa på yrket. Absolut roligast med jobbet är att hela tiden få se nya vackra platser i Sverige, säger Amanda. Jag kör för ett mindre åkeri i Eksjö som heter Lasses Kranbilar och jag är den enda tjejen där som kör lastbil. Ena dagen är aldrig den andra likt och friheten att kunna stanna till där jag själv väljer passar mig väldigt bra. Baksidan att vara tjej i detta yrke är otryggheten jag kan känna när jag bor över i lastbilen, vilket jag ju gör fyra nätter i veckan.

Ingen tror att det är en 25 årig tjej där inne

Jag måste planera inför natten och göra mat- och toastopp innan jag kommer fram till nattens stopp. Som tjej skulle jag aldrig välja en parkeringsficka utmed vägen. Ofta försöker jag hitta ett industriområde att övernatta i, men kommunerna sätter parkeringsförbud under nattetid i många industriområden. Så blir det på en rastplats då väljer jag endast upplysta rastplatser där det är många andra i rörelse. Tyvärr är många upptagna redan före kl 18 och flera rastplatser har bommats igen. När jag ligger där och ska somna så tänker jag ofta på det pappa sagt ”Dom kan aldrig föreställa sig att det är en 25 årig tjej i hytten”.   

Det finns ju också fördelar att vara tjej i detta yrke. Många kommer fram och frågar om jag vill ha hjälp vid lastning och lossning. Det gör att jag möter många härliga människor. Så även om det är ett väldigt ensamt yrke på ett sätt så är det också ett yrke med stor gemenskap. När jag sitter och kör pratar jag ibland med mina kollegor över radion, men jag måste säga att poddarna räddar mina dagar. 3 timmar till nästa stopp och jag startar igång en podd och självklart lyssnar jag bland annat på Lastbilspodden. 

Jag kände mig som en säck potatis

När jag började köra lastbil fanns det nästan inga kläder anpassade för oss tjejer. Jag använde det som fanns på marknaden vilket oftast var stort och bylsigt och jag kändes sig som en säck potatis. Även om jag köpte byxor i XSmall så fick jag vika upp byxbenen och ärmarna på jackan. Det fanns ju risk för att jag snubblade eller fastnade i någon och framförallt så slet jag ju ut byxorna mycket snabbare när jag gick och hasade dom i marken.

Det har ju hänt jättemycket under de senast 5 åren. Idag tycker jag att det finns ett bra utbud av arbetskläder i modeller gjorda för tjejer. Allt finns ju inte i butik för att prova och få med direkt, det hade så klart varit önskvärt, men vill jag ha något så går det alltid att lösa. 
Mitt favoritplagg är mina byxor i stretch. Det är en stor skillnad att ha bra sittande kläder när man kör långt och när man ska ta sig i och ur lastbilen. 


Jag brinner för att inspirera andra tjejer att överväga att välja detta yrke. Jag har varit med på Gymnasiemässor och pratat om yrket för tjejer som ska göra sina gymnasieval. Jag vet inte om branschorganisationerna arbetar aktivt för att få bort normen av vem som kör lastbil, men det finns en del förändringar som jag tror hade underlättat för fler tjejer att kunna välja yrket. Detta är ett yrke som jag är säker på skulle passa många tjejer. Till dess så håller vi lastbilstjejer ihop och peppar varandra via sociala medier när vi är runt på olika platser och med det gemensamma att vi älskar detta yrke.


Du hittar Mercus Yrkeskläder på Entreprenad Live i monter 951 eller på mercus.se

24 augusti 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Ersättningsbroar på plats2. Maskinförares klipp har setts av 7,2 miljoner3. Största laddstationen byggs i Göteborg4. Dyr diesel flyttar schakter till båt5. Fossilfri dumper nu i Södra [...]

Läs mer ›
17 augusti 2022

Peab Asfalt tar täten för klimatsmart vägbeläggning

Peab Asfalt var pionjärer inom sin bransch när företaget 2015 introducerade ECO-Asfalt, ett klimatsmart alternativ.– Flera har följt efter och i dag har det blivit en [...]

Läs mer ›
17 augusti 2022

Mmmm….

Kom gärna hungrig till Entreprenad Live! Där kommer det att dofta nygrillade hamburgare, serveras Lucys berömda långa korv och en massa annan god mat. – Hemligheten bakom våra goda [...]

Läs mer ›
17 augusti 2022

7 saker du inte visste förra veckan

1. Bro kollapsade i Norge2….och stänger 14 broar3. Färre nybyggen startas4. Kungen, statsministern och statsråd på besök i Lessebo5. Långsam flykt i grävmaskin6. Slutsålt Bauma kämpar [...]

Läs mer ›
10 augusti 2022

Zeppelin satsar på rental på växande hyrmarknad

Nu satsar Caterpillar och Zeppelin stort på rentalverksamhet i egen regi. Depån ligger på klassisk Cat-mark på Verkstadsvägen i Eslöv.– Vi har varit i gång sedan november i fjol och [...]

Läs mer ›
10 augusti 2022

Bra framförhållning kapar Göransson leveranstider

Gårdsplanen utanför Göranssons i Staffanstorp är fylld av maskiner.– Vi har varit förutseende och beställt i tid vilket inneburit att vi klarat oss ifrån alltför långa väntetider [...]

Läs mer ›
10 augusti 2022

Mercus Yrkeskläder tipsar hur du syns bättre

Att arbeta utomhus ställer andra krav på arbetskläder än inomhusarbete. Inte bara med hänsyn till att kläderna måste tåla vädret utan också för att vara synlig – inte minst i [...]

Läs mer ›
Utställare 2022 på Ring Knutstorp