DEBATT: SVENSK KOMPETENSFÖRSÖRJNING I KRIS
Konkurrenskraft handlar inte bara om projekt, utan också om utbildning och kompetensförsörjning. Gymnasiets yrkesutbildningar är sedan länge i kris, samtidigt som branschen skriker efter kompetenta maskinförare. Alternativet är att hyra in yrkeskunnig arbetskraft från andra länder. Därför blir programpunkten ”Utbilda för tekniksprång och hållbarhet” en av de viktigaste punkterna under Stora Infradagen 2021.
ME låter då utredaren Lars Stjernkvist (s), som i somras lämnade in sin utredning om gymnasieskolans framtida planering och dimensionering, möta Amelie Zweigbergk, tidigare folkpartistisk statssekreterare och dessutom den som gjorde den förra gymnasieutredningen. På plats finns också Tobias Ramstedt, gymnasiechef i Varberg, med tung praktisk erfarenhet från ME-skolan.
–Vi hoppas på en konstruktiv debatt om vad som behöver göras för att få fart på utbildningarna igen. Det finns mycket bra i Lars Stjernkvists utredning, men i det remissvar som vi lämnade till regeringen i månadsskiftet trycker vi främst på två saker.
–Det behövs en kraftsamling runt yrkesutbildningarna. Utvecklingen går snabbt och vi måste hänga med när det gäller ny teknik och nya metoder. ME tror på att samla dyra utbildningar som den för maskinförare, till större regionala nav med bredare upptagningsområden, detta för att göra det möjligt att investera mer effektivt i lärare och maskiner. Vi svarar för maskinförarutbildningen vid nio skolor, men de totalt 300 som tar examen varje år hos oss och andra skolor räcker inte till, de måste bli fler.
-Samtidigt utbildas många ungdomar i program som leder rakt ut i arbetslöshet. Det duger inte. Utbildningarna måste anpassas efter arbetsmarknadens behov. Det innebär att samverkan mellan skola och företag måste bli mycket bättre. Här har ME:s medlemsföretag och hela branschen ett stort ansvar att ta när det gäller att ta emot praktikanter. Utan vettig praktik blir det inga maskinförare, säger Hampe Mobärg i en kommentar.