Byggboom och förtätning ger jobb åt mindre entreprenörer
Bostadsbyggandet går för högvarv i Sverige, ofta genom att stadskärnorna förtätas. En utveckling som kan gynna de mindre entreprenadföretagen.
– Förtätning inom bostadsbyggandet är en trend inte bara för Malmö, eller ens Sverige. Man ser samma tendens över hela Västvärlden.
Det berättar översiktsplanerare Tyke Tykesson vid Malmö kommun.
Det är inte heller någon ny trend, den har funnits med i plandiskussionerna under de senaste femton åren även om det är först på senare år som media och allmänheten ordentligt fått upp ögonen för utvecklingen.
Nybyggnationen och framförallt bostadsbyggande har ökat kraftigt i Sverige under 2016 och prognoserna pekar på en fortsatt ökning de kommande åren.
Sett till volym var ökningen av byggsektorn kraftigast i Sydsverige under 2016 första hälft. Även i framtiden är det i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö som den kraftigaste nybyggnationen förväntas äga rum.
Förtätningen kan ses som en reaktion på mångmiljonprogrammet under 60-talet som ledde till bostadsområden som Rosengård, Hammarkullen och Tensta.
– Vi har byggt så en gång och vi vet att det inte alltid fungerar så bra, säger Tyke Tykesson.
För Malmös del innebär förtätningen staden försöker hålla sig inom Yttre Ringvägen.
Befintlig ledig mark har identifierats och många mindre bostadsprojekt har dragits ingång på tidigare outnyttjad tomtmark.
– Det är ofta vid sådana tillfällen som det kan bli diskussion. Människor får plötsligt ett hus framför sig där det tidigare kanske låg ett grönområde eller en parkeringsplats, berättar Tyke Tykesson.
Men förtätningen ger också utrymme för större satsningar.
– För Malmös del finns det stora tidigare industriområde eller hamnområde som kommer att bebyggas även om detta också har sina problem, som t.ex. risken med förorenad mark.
Förtätningen har annars många fördelar, inte minst miljömässiga. Man kan bättre utnyttja redan befintlig infrastruktur, skolor och annan offentlig verksamhet. Den kan också bidra till en mindre segregerad stad.
– Staden kan läka samman, både socialt och fysiskt, säger Tyke Tykesson.
För Skånes del innebär det också att man kan undvika att bygga på den så värdefulla jordbruksmarken som omger bl.a. Lund och Malmö.
Räcker då den befintliga marken till för alla nybyggnation? Förr eller senare tar väl de tillgängliga ”övergivna” tomterna slut och man måste åter satsa i utkanterna.
– Så långt vi kan överblicka för Malmös del så räcker marken till, säger Tyke Tykesson.
– Vi räknar med att i ett 20-årsperspektiv så behövs det 50 000 nya bostäder i Malmö. Och för det finns det tillräckligt med mark innanför Yttre Ringvägen.
Malmö har noterat att det ibland är mindre bygg- och entreprenörföretag som vågar satsa nu när projekten inte är så stora. Bland annat var det en lokal byggherre som var först med att sätta igång i den nya stadsdelen Hyllie där bland annat Malmö Arena ligger.
– Och det är en utveckling vi välkomnar, säger Tyke Tykesson.