Bengt Berg och Wille har ett långt liv ihop - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
8 juni 2016

Bengt Berg och Wille har ett långt liv ihop

Bengt Berg 2

Bengt Berg, bördig från Västerås men Västsverige trogen sedan många år.

Bengt Berg har långvariga förhållanden. Han började sälja Willes redskapsbärare 1987 och på den vägen är det. Han har ett livslångt starkt förhållande till båtar och sjön. Och Jörgen Svensson lärde han känna för mer än 20 år sedan och de arbetar fortfarande ihop.

– Jag flyttade från Västerås och fick jobb på Eliassons i Göteborg för att sälja Wille, berättar Bengt Berg.
När Eliasson inte utvecklades som han önskade hoppade han av och bestämde sig för att starta eget och importera på egen hand.
– Det var mitt under krisen 1992, det var en tuff start, berättar han.

Men trots den tunga inledningen har det gått bra för företaget.
– Vi har aldrig behövt redovisa röda siffror och vi har växt genom åren. Men det är ett lite företag så man får ta måttliga kliv.
Företaget ställer ut i höst på Entreprenad Live.

Bengt Berg, Jörgen Svensson

Bengt Berg och Jörgen Svensson har arbetat ihop i många år.

I dag har företaget tolv anställda och kontor och verkstad finns i Partille utanför Göteborg.
Visserligen är han nöjd med hur Bengt Bergs Maskinservice utvecklats – men helt tillfreds vill ha inte vara.
– Om man bestämmer sig för att stå still är det lätt att man går bakåt. Man måste sikta högre.

I dag är Wille fortfarande en av företagets hörnstenar men Bengt Bergs Maskinservice säljer också:
• Canycom, minidumpers och slyklippare.
• Iseki, minitraktorer.
• Norcar, kompaktlastare.
• Pellenc, eldrivna verktyg.
– Våra kunder är bostadsbolag, bostadsrättsföreningar, kykoförvaltningar, kommuner, kommunala bolag, entreprenörer. Gemensamt för dem alla är att de kan behöva mindre men flexibla produkter för utomhusarbetena.
– Men våra största kunder är hyrbolagen. Det är bra och proffsiga kunder – men de kräver också att vi håller stora lager så att vi snabbt kan ersätta och laga om något går sönder.

Bengt Bergs Maskinservice är generalagent för Canycom minidumpers och till dem har företaget utvecklat en egen lastare. Den gör att minidumpern kan lasta och packa på egen hand nästan som en liten hjullastare – om än i mycket mindre skala.
– I dag har nästan alla minidumpers vi säljer just vår lastare monterad.

Jörgen, sekatör

Jörgen Svensson med en Pellenc eldrivna sekatör, företagets mista produkt.

Företagets minsta produkt är Pellenc eldrivna handverktyg.
Fördelen med denna franska produkt jämfört med traditionella elverktyg som häcksaxar och röjsågar är att batteriet bärs på ryggen, vilket innebär att verktyget blir lättare, mer ergonomiskt och att batteriet kan vara kraftfullare och ha längre drifttid.
Den allra minsta av de här batteriprodukterna är en eldriven sekatör.
– Det kan vara nog så viktigt om man ska klippa 600-700 träd om dagen.

Den äldsta och största produkten i företagets produktprofil är fortfarande Willes redskapsbärare – en finsk produkt som kan utrustas med olika verktyg allt efter säsong.
På vintern snöplogar och saltspridare, på våren högtryckstvätt och sopvalsar, på sommaren gräsklippare och på hösten lövskopor – för att nu nämna bara några av alla de funktioner som kan kopplas till en Wille-maskin.
– Det är ett finskt företag och vi är sju svenska företag runt om i landet som i ett gemensamt bolag står som generalagent för Wille i Sverige.
Relation till Wille är stark.
– Willes VD är hockeyfrälst. Varje år blir det en turnering i Finland där vi svenska återförsäljare ställer upp med ett lag och möter andra lag inom koncernen, berättar Bengt Berg.

Bengt Berg är gift och har två barn, 8 och 12 år gamla. Fritiden tillbringar han gärna på sjön.
– Jag har alltid varit intresserad av båtar och vattensport och började dyka när jag var tretton år.
Några år under ungdomsåren, medan han fortfarande bodde i Västerås, hade han och några kompisar en egen bogserbåt i Mälaren från vilken de dök och bärgade havererade fritidsbåtar.
– I dag har familjen en egen båt som vi gärna är ute med på semestern, säger han.
Ett annat intresse är ishockey – inte så konstigt när han sedan många år arbetar tillsammans med Jörgen Svensson som en gång i tiden spelat ishockey på elitnivå och har många år bakom sig som ledare i Lerums ishockeyklubb.
– Nu har han till och med lockat min son att börja spela ishockey, berättar Bengt Berg.

8 juni 2016

Svårt hitta maskinförare för entreprenörer i guldsits

Den länge förutspådda överhettningen av entreprenadarbetsmarknaden i Västsverige är nu verklighet. Behovet är stort av maskinförare och anläggningsarbetare. Ett guldläge för [...]

Läs mer ›
8 juni 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Årets bergentreprenör ”lurades” till prisceremonin 2. Skanskas största kontrakt någonsin 3. Alla letar nytt folk med samma egenskaper 4. Fler lastbilar säljs 5. Volvos förarlösa [...]

Läs mer ›
18 maj 2016

Göstas Truckar tar jumbotronen till hjälp

Göstas Truckar är ett välkänt varumärke för många i Göteborg och västra Sverige. Men nu satsar företaget stort och vill bli ännu mer kända. Få sportintresserade har undgått Göstas [...]

Läs mer ›
18 maj 2016

Göteborg – staden med de många kul projekten

Göteborg är inte bara de tunga infrastrukturernas stad. Det är också de roliga och annorlunda byggprojektens stad. Förutom att man planerar att bygga en linbana över Älven så kommer man [...]

Läs mer ›
18 maj 2016

7 saker du inte visste förra veckan

1. Herrgårdsgymnasiet tog vandringspriset förr gott 2. E:6 stänger i Norge, tar vägen över Sverige 3. Automatiska Volvo-lastbilar på USA-vägar 4. Bron över Göta Älv fick klartecken 5. [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

Entreprenadarv och fotbollsintresse

Daniel Carlbergs företag Norditek återvinner med modernt miljötänk Han är född in i entreprenadbranschen men Daniel Carlberg har valt att gå sin egen och miljöprofilerade väg. Hans [...]

Läs mer ›
3 maj 2016

Göteborgs hamn växer så det knakar

När det nu byggs sjukhus, vägar, bostäder och järnvägar i Göteborg för miljarder så passar också hamnen på att storsatsa för framtiden. – Den nya hamnterminalen vid Arendal blir [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp