Bara fantasin sätter gränser - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
14 juni 2023

Bara fantasin sätter gränser

– Det är bara fantasin som sätter gränser för den här typen av produkt. Historiskt har vi fokuserat på den privata båtmarknaden, men nu tar vi våra spårsändare och smarta sensorsystem till entreprenadmaskinsbranschen, säger Jörgen Eberstein, vd på C Security Systems som ställer ut för första gången på höstens Entreprenad Live.

Positionsbestämning av båtar, markbundna fordon, entreprenad- och byggmaskiner, föremål, djur eller till och med människor. Det är några exempel på tillämpningsområden för den svensktillverkade spårsändare som erbjuds av Stockholmsbaserade C Security Systems.  

Företaget, som vid det här laget hunnit få tio-femton år på nacken, här hittills främst varit inriktad på den privata båtmarknaden. Nu är dock tiden inne för en expansion med flera nya målgrupper där bland annat entreprenadbranschen hamnat i blickfånget.

– Vi har blivit allt mer uppmärksammade och jobbar nu betydligt bredare med flera parallella spår. Vi har bland annat börjat samarbeta med Sveriges Motorcyklister, SMC, där det finns försäkringsbolag som eliminerar självrisken helt om en stulen MC hittas med hjälp av vår utrustning. På båtsidan är sänkta premier redan etablerade. Vi har också haft kontakt med Svenska Samernas Riksförbund där vår spårsändare kan ha stort värde för rennäringen. Även från lantbruket finns intresse, exempelvis för den dagliga tillsynen av kor, berättar Jörgen Eberstein.

– Nu växer även intresset från entreprenadmaskinsbranschen, bland annat från maskinentreprenörer och uthyrningsföretag. Vi har redan kunder, men vill både bredda kunskapen om våra produkter och tjänster och få direkt återkoppling från branschen. Därför har vi valt att ställa ut på Entreprenad Live.

Basen är en liten gps-puck som drivs med uppladdningsbara litiumbatterier och finns i applikationer som också kan laddas med hjälp av solceller.

– I köpet ingår service, sim-kort, fri uppkoppling och löpande uppdateringar. Ingen månadskostnad eller dold avgift tillkommer under överenskommen tid. Därefter kan ytterligare tid köpas. Med den tillhörande appen är det lätt att ställa in hur spårsändaren ska användas och hur ofta positioner ska skickas. Vi använder oss av 4G-teknik, vilket är viktigt eftersom 2G- och 3G-näten lär släckas ner, förmodligen inom ett par år.

I en värld där information blivit en tillgång som eftertraktas av många, där misstron mot vissa produkter och tillverkare blir allt större känner sig Jörgen Eberstein trygg med sin produkt.

– Alla vitala delar i vår spårsändare tillverkas i Sverige och även mjukvaran utvecklas här så vi har kontroll i alla led, säger han.

Jörgen Eberstein är övertygad om att spårsändaren redan i dag är tillräckligt stryktålig för att klara placeringen i en entreprenadmaskin.

– Erfarenheten visar att den klarar miljön i en båtmotor med allt av vibrationer, buller och andra påfrestningar den kan utsättas för. Trots det jobbar vi ständigt vidare med att utveckla både hård- och mjukvara.

– Vi genomförde nyligen en nyemission, bland annat för att öka resurserna för utvecklingsarbete. Våra nya versioner kommer att leverera ännu bättre prestanda med högre kvalitet på datainsamlingsfunktioner. De driver också mer effektiva algoritmer för energiförbrukning och ökad batteritid. Vi jobbar också för att utveckla system för ännu smartare och värdeskapande webblösningar.

Utvecklingen lär inte stanna vid arbetsmaskiner och fordon. Djur kan redan hittas om de sprungit bort, liksom väskor på vift.

– Det är naturligtvis en integritetsfråga, men man kan tänka sig hur värdefullt det vore att snabbare återfinna demensdrabbade som lämnat sitt hem. I den bästa av världar springer inga husdjur bort, barn försvinner inte och fordon blir inte stulna, men så länge det sker kommer vi att hitta lösningarna, säger Jörgen Eberstein.

C Security Systems AB hittar ni monter 653C

14 juni 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Maskintillverkarnas tio i topp2. Byggbranschens chefer känner oro för uppsägningar3. Allt fler stölder på byggarbetsplatser4. Ovanlig auktion gav mersmak5. E-handeln växer inom [...]

Läs mer ›
1 juni 2023

Otydlig lag bromsar enskilda avloppslösningar

Den lag om hållbara vattentjänster som trädde i kraft vid årsskiftet har påverkat viljan att investera i enskilda avlopp negativt. Maskinentreprenörerna jobbar nu för att ordna en [...]

Läs mer ›
1 juni 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Pang i bygget2. Onödiga masstransporter kostar skjortan3. Fortsatt nedgång i bostadsbyggandet4. Kraftsamling för havsbaserad vindkraft5. Wacker Neuson samlar redskap i egen division6. [...]

Läs mer ›
10 maj 2023

”Det är det personliga mötet vi minns”

– I sökandet efter trygga parter som vi kan lita på är det personliga mötet oslagbart – inte minst i en värld där relationer gått förlorade på grund av bland annat en pandemi, [...]

Läs mer ›
10 maj 2023

7 saker du inte visste förra veckan

1. Brottsbekämpning på bygget2. Psykisk ohälsa vanlig i byggbranschen3. Bilprovningen köper Svensk Maskinprovning4. Vd-skifte i Söderberg & Haak5. Byggnads och Byggföretagen har gått [...]

Läs mer ›
26 april 2023

Trafikverket på gång med anbudsskola

Trafikverket vill underlätta för mindre maskinentreprenörer att ta egna uppdrag, inte bara som underentreprenörer. Därför tar nu Sveriges största offentliga beställare fram en [...]

Läs mer ›
26 april 2023

Christina vill göra skillnad

– Det jag kan bidra med är att gå in som underkonsult och hjälpa företagaren med det administrativa arbetet under hela anbudsprocessen. – Därmed kan företagaren fokusera på [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp