Är du nöjd med Stora Infradagen, Hampe Mobärg?
Stora Infradagen lockade mer än 350 besökare till ett välfyllt Näringslivets Hus i Stockholm förra fredagen. Arrangerande Maskinentreprenörerna bjöd på ett varierat program med representanter från såväl branschen som beslutsfattare.
Är ni nöjda med Stora Infradagen, Hampe Mobärg, VD för Maskinentreprenörerna? – Ja, det är svårt att inte vara nöjd. Vi hade rekordmånga besökare och vi har bara fått positiva kommentarer. Sen funderar man ju alltid som arrangör på möjligheter till förbättringar.
Varför arrangerar ni Stora Infradagen? – Vi bjuder in både beslutsfattare och entreprenörföretagare och vill skapa en dialog mellan offentligheten och våra medlemmar. Vår bransch bygger järnvägar och vägar och i slutändan kommer pengarna från det offentliga. Vi har en hel del synpunkter på hur man kan utveckla branschen och få mer för pengarna och det vill vi ha möjlighet att framföra.
Vi vill den här dagen ta upp stora utmaningar för vår bransch och i år fokuserade vi bland annat på hur fler unga ska lockas till yrket och hur vi ska få flera praktikplatser.
Har Stora Infradagen blivit ett begrepp i branschen? – Ja, det tycker jag och det har varit så sedan några år. Många markerar sista fredagen i januari som en viktig dag. Infrastrukturfrågor har hamnat högre upp på agendan och blivit mer diskuterade. Jag tror det beror på att infrastruktur inte bara är vägar och järnvägar – det är konkurrenskraft.
Är ni nöjda med programmet? – Ja, vi är många som jobbar hårt med det under hela året. Det blir för oss lite av en examensdag. Vårt år slutar egentligen inte sista december utan sista fredagen i januari.
Är det något du vill lyfta fram? – Ska jag lyfta fram något från Infradagen så är det entreprenadföretagarna som diskuterade hur man ska locka en ny generation till branschen – bl.a. Helena Hedlund, VD Lapplands lastmaskiner och John Fransson, VD på Frentab. Det finns i vår bransch ett motstånd mot nya krav och man fastnar lätt i att det var bättre förr. Men är man samhällsbyggare så kommer man att ställas inför en massa nya krav och det är något vi inte kommer ifrån – även om vi tycker det är för mycket ibland. Jag tyckte det var en bra ögonöppnare.
Någonting annat? – Det var intressant att höra Anna Rosling Rönnlund och Gapminders föredrag om hur världen ser ut. Vi sitter i västvärlden och är ängsliga för att andra ska bli lika bra som oss. Vi blir så lätt självgoda. Men världen är på väg åt ett håll och den utvecklingen går inte att stoppa, det tycker jag hennes föredrag visade. Vi måste ha en extremt bra infrastruktur för att kunna möta den nya konkurrensen.
Är det någonting ni vill förändra? – Lite tidigt att säga något om. Det finns alltid krav på att öka tempot på konferensen och det ligger någonting i det. Lokalen i Näringslivets hus var sprängfylld i år och det måste vi fundera på. Jag tror att den digitala utvecklingen kommer ännu mer och den kommer vi att få ta upp på framtida infrastrukturdagar.