Anrik helikopterfirma satsar på entreprenad från ovan - Entreprenad Live
För besökare
För utställare
26 mars 2014

Anrik helikopterfirma satsar på entreprenad från ovan

Osterman, gjutning

Helikoptern används som en flygande lastbil på svårtillgängliga platser

Ostermans är ett anrikt företag som försöker tänka nytt kring helikoptertjänster.  I höst ställer företaget ut på Entreprenad Live.

Helikoptrar har länge använts inom entreprenadverksamhet. De har agerat lyftkran på svårtillgängliga skärgårdsöar, lyft master på plats, röjt träd från ledningar, agerat cementbil från luften och mycket annat.

Men nu utvecklar Osterman entreprenadverksamheten från luften.
– Ostermans i sin nuvarande form bildades i oktober i fjol, berättar Peter Johnsson, försäljningsansvarig på företaget.
– Ostermans idag har som mål att vara västkustens ledande entreprenör för helikopterlyft. Vi vill uppnå det genom att alltid utföra jobb så säkert och effektivt som möjligt, med de nyaste och bästa maskinerna.
– På många håll i världen, vi behöver bara gå till Norge, används helikoptrar betydligt oftare i entreprenadverksamhet än i Sverige.

Osterman, mast

En mast ska på plats

Vindkraft är ett område där helikoptrar kan komma att spela en större roll i framtiden.
– Men tanke på den stora satsning på vindkraft vi står inför och med tanke på att dessa vindkraftsparker ofta byggs till havs, är vi övertygade om att helikoptrarna kan spela en större roll vid etablering och underhåll av vindkraftverk.

Men också vid mer traditionella byggen i stadsmiljö kan helikoptern vara ett alternativ vid tunga lyft.
– Många stirrar sig blinda på timkostnaden och ser att den är högre än en traditionell lyftkran. Men en lyftkran ska etableras och tar stor plats. En helikopter flyger in och ut och efter kanske bara en timmes arbete är man färdig ofta utan att det påverkat den övriga verksamheten.
– Vi vill komma bort från resonemanget ”Går det inte på annat sätt får vi ta en helikopter” till att man verkligen jämför hur kostnadseffektiv en helikopter är jämför med andra alternativ.

Just nu diskuterar Osterman med en byggentreprenör om att hjälpa till vid ett större och trångt bygge mitt i centrala Göteborg som kräver många och precisa lyft.
– I de flesta fall använder vi oss av Eurocopter AS 350 B3e oftast kallad ”Ekorren” som kan lyfta 1400 kilo.
– Men om vi behöver lyfta tyngre kan vi genom samarbete få tillgång till helikoptrar som kan lyfta upp till 20 ton, säger Peter Johnsson. Och det kan behövas vid Göteborgsbygget.

Ostermans, Peter Johnsson

Peter Johnsson, försäljningsansvarig på Ostermans

Helikopterflygning i stadsmiljö är förknippade med många tillstånd och säkerhetsföreskrifter.
Konstigt nog är det i Göteborg oftast lättare att flyga till ett bygge mitt i centrala Göteborg än i utkanterna eftersom vi då kan använda kanalerna som inflygningsområde. ska behöva komma under hängande last.

Osterman jobbar idag mycket med kraftbolag och telekombolag där man flyger ut material till och även monterar el-ledningar och telekom-master. Den typen av installationer ligger ofta väldigt otillgängligt.
– Alternativet är att bygga nya vägar för att få fram transporter och lyftkranar.

Entreprenad från luften kräver stor skicklighet av piloterna.
– Det är ett precisionsarbete. Det kan blåsa och helikoptern ser ut att kränga i luften men kabeln hänger hela tiden alldeles rak.
– Man måste verkligen gilla att flyga för att klara det här, säger Peter Johnsson.

[button size=”normal” type=”success” value=”Se en filmsnutt från lastning i Kyrkesund” href=”https://www.dropbox.com/sh/mkrp0z6iff6gsj4/pnW18-CmN1/2013-12-26%20Kyrkesund/IMG_2071.MOV”]


Faktaruta:

  • Osterman Helicopter AB är ett säljbolag inriktat på helikoptertjänster. Företaget ligger utanför Göteborg.
  • Redan på 1940-talet grundade Lennart Osterman sitt helikopterföretag. Osterman Aero är världens äldsta fortfarande existerande helikopterföretag.
  • 1981 köpte de nuvarande ägarna företaget och bytte namn till Ostermans Helicopter. År 2000 införlivades Heliflyg AB och blev därmed Sveriges största helikopterföretag.
    Samma ägare som köpte bolaget 1981 har nu köpt tillbaka företaget och startat om verksamheten med nya förutsättningar.

26 mars 2014

Mässkola 5

Lektion 5: I montern klär du på dig ditt varumärke Nu har vi nått till lektion fem i Entreprenad Lives Mässkola med Ellen Källberg. Denna vecka handlar det om hur vi som personal ska [...]

Läs mer ›
26 mars 2014

Nyheter & Pressinfo från utställare vecka 13

Fördjupat samarbete mellan Indexator Rototilt Systems och OilQuick Vid Conexpomässan i Las Vegas, mars 2014, tecknades ett nytt avtal mellan OilQuick AB och Indexator Rototilt Systems AB. [...]

Läs mer ›
19 mars 2014

Nordligaste utställaren på Entreprenad Live

Entreprenad Lives nordligaste och mest långväga svenska utställare, Nordisk Försäljning, kommer från Överkalix.  – Nog är det 140 mil ner till Göteborg härifrån, säger [...]

Läs mer ›
19 mars 2014

Mässkola 4

Lektion 4:  – Bra aktivitet hjälper, dålig aktivitet stjälper ! Entreprenad Lives MÄSSKOLA med Ellen Källberg har nu nått till lektion 4. Den här gången handlar det om [...]

Läs mer ›
19 mars 2014

Nyheter & Pressinfo från utställare vecka 12

Hultdins lanserar sina TL Gripare även i Norden Hultdins TL gripare har under många år sålts i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Nu är det alltså dags också för den Nordiska [...]

Läs mer ›
12 mars 2014

MTT:s siktbord räddade muddringen

När siktarna och pumparna satte igen för det belgiskt-holländska företaget som hade kontrakt på att rensa Valdemarsviks hamn då vände de sig till MTTSWEDEN. – Det var i somras. Vi [...]

Läs mer ›
12 mars 2014

Mässkola 3

Lektion 3: – Bygg monter med rätt känsla Entreprenad Lives MÄSSKOLA med Ellen Källberg är nu inne på lektion 3. Denna lektion handlar om att med en bra monter skapa rätt stämning [...]

Läs mer ›
Utställare 2024, Motorbanan Ring Knutstorp